Петър Витанов: България може да има по-малко депутати в следващия ЕП

  • 09 юни 2023 15:46

  • 601
  • 1
Петър Витанов: България може да има по-малко депутати в следващия ЕП
©
Слушай новината Слушай новината

България може да има по-малко евродепутати в следващия Европейски парламент. Причината е демографската криза в страната и резултатите от последното преброяване. В момента в ЕП има 17 български депутати.

Това каза ръководителят на Делегацията на българските социалисти в ЕП Петър ВитановПетър ВитановПетър Витанов е роден на 18 април 1982 г. в Сливен. Завършва Английската гимназия в София. Владее пред финалистите в инициативата Програма за училища – посланици на Европейския парламент, които се събраха днес в София. Витанов добави, че българските социалисти участват сериозно в дебата и настояват това да не се случва. В момента темата е обект на дискусия в Комисията AFCO, която гласува проектодоклад в понеделник в Страсбург.

Изборите за ЕП са насрочени за 6-9 юни 2024 г., като редица държави членки имат правни и административни задължения, които им пречат да правят промени в броя на местата по-малко от една година преди изборите. „От опита ми като български политик посочих недостатъците такива сериозни промени да се правят година преди избори. Имаме горчив опит от подобни практики, които години наред опорочават българския изборен процес“, каза Витанов. 

Меглена Кунева: Новият ни еврокомисар може да получи съвсем различен ресор

На масата са два варианта. Първият е Европейският парламент да е със 705 места и да бъде направено преразпределение, при което 3 държави-членки да имат увеличение на местата (Испания получава 2 места; Холандия и Ирландия - по 1 място) и 4 държави-членки губят места (България, Литва, Румъния и Унгария губят по 1 място) въз основа на промените в населението.

Вторият вариант е да има 716 места, като се добавят 11 места, за да се отрази нарастването на населението в държавите-членки: Испания и Нидерландия, които да получат 2 допълнителни места; Дания, Ирландия, Латвия, Австрия, Словения, Словакия и Финландия по 1 допълнително място и нито една държава-членка да не губи място. „Важно е България да не губи нито един депутат, защото всеки българин в европейските институции е важен за взимането на общите европейски решения и влиянието на страната ни при взимането на общите решения“, добави Витанов.

По време на дискусията с младежките посланици той отговаряше на въпроси за Зелената сделка и изкуствения интелект. Учениците демонстрираха особен интерес по темата за изкуствения интелект, който навлиза все по-сериозно в живота ми. „Смятам, че основната заплаха дори не е за работните места, а за правата и свободите ни. Като европейски законодатели трябва да следим да не бъдат нарушени именно те“, коментира Петър ВитановПетър ВитановПетър Витанов е роден на 18 април 1982 г. в Сливен. Завършва Английската гимназия в София. Владее.

Филип Епитропов
601 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.06.09 | 16:10

1
Там няма нито един българин. Виж турция вкара трима през ДПС.

Добави коментар

Водещи новини