Атанас Славов: Трябва механизъм за освобождаване на главния прокурор, който да не е зависим от временни мнозинства във ВСС

  • 09 юни 2023 13:41

  • 919
  • 0
Атанас Славов: Трябва механизъм за освобождаване на главния прокурор, който да не е зависим от временни мнозинства във ВСС
© Булфото (архив)

Разговарям с всички политически партии основно заради необходимостта от конституционни промени. В този процес трябва да участват всички, иначе няма как да се случи процесът.  Процедурата, на която станахме свидетели във ВСС вчера се нуждае от съвсем различна концепция. Това заяви правосъдният министър Атанас СлавовАтанас СлавовАтанас Славов е юрист-конституционалист. На 6 юни 2023 г. е избран за министър на правосъдието в в кулоарите на парламента. 

Трябва да има механизъм за освобождаване на главния прокурор, който да не е зависим от някакви временни мноизнства. Да е ясно разписано на конституционно и законодателно ниво. Това са теми на нашия разговор, отбеляза Славов. 

Аз няма да коментирам Делян ПеевскиДелян ПеевскиБизнесменът и депутат вече 4 мандата от гражданската квота на ДПС Делян Пеевски е роден в София на. Ще коментирам това, че нашата формация (ПП-ДБ) води разговори с ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в и ДПСДПСДвижението за права и свободи (ДПС) е центристка политическа партия в България, ползваща се с, вярвам и с другите партии, за да има мнозинство за сериозна конституционна реформа. Моята работа в Министерство на правосъдието е да приключи процедурата, която е започната с искането за отстранването на Иван ГешевИван ГешевИван Стоименов Гешев е роден на 19 декември 1970 година. Завършва висше юридическо образование във. Видяхте, че в рамките на 14 часа бяха дадени всички възможности на главния прокурор и неговия защитник да отстояват своята теза. Моята цел е да гарантираме обективно и неутрално производство, в което истината да възтържествува, уточни министърът на правосъдието. 

Министър Славов: Два факта ми направиха впечатление на заседанието на ВСС

Аз председателствам ВСС, но не участвам в гласуването. Аз подлагам на гласуване исканията, които са подадени от двете страни. Бих се радвал на едно по-стегнато производсто, но то зависи от една страна от защитата, а от друга страна от членовете на ВСС. Надявам се на един по-организиран процес в понеделник, защото никой няма интерес това нещо да се проточи цяла седмица. Имаше процедури, които бяха решени и два часа по-късно отново бяха подложени на гласуване. Било защото главният прокурор беше поискал с някакво изменнеие да се осъществят доказаетлствени сиакния. Дали защото самите членове променяха стратегията си, добави още Славов. 

По думите главния прокурор е можел по всяко едно време да упражни правото си на защита. И добав, че в понеделник зам.-галвния прокурор Машева ще бъде призована като свидетел, за да даде обяснения. 

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
919 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини