Цветанов: Твърдото мнозинство в НС е коалиция на имунитетите, формират се плаващи мнозинства по интереси

  • 08 юни 2023 19:42

  • 712
  • 7
Цветанов: Твърдото мнозинство в НС е коалиция на имунитетите, формират се плаващи мнозинства по интереси
© bulphoto (архив)
Слушай новината Слушай новината

В това, което се представя на българското общество през парламентарната трибуна, има някакво задкулисие, защото действията, които наблюдаваме, нямат логическо обяснение. Това заяви в предаването „Делници“ по Телевизия „Евроком“ председателят на Републиканци за БългарияРепубликанци за БългарияРепубликанци за България е политическа партия в България, създадена през 2020 г. Цветан ЦветановЦветан ЦветановЦветан Генчев Цветанов е роден на 8 април 1965 г. в София. През 1987 година Цветанов постъпва на работа, цитиран от пресцентъра на партията.

Той описа ситуацията в парламента така: „Гласуваме правителство без управленска програма, формираме парламентарно мнозинство, което ще подкрепя управлението, без обаче законодателен пакет с детайли и текстове. В момента имаме едни политически послания, водят се някакви разговори, било то и за конституционната реформа. Казват, че ще се постигне конституционно мнозинство, което означава, че ще имаме две трети от депутатите, които ще подкрепят тези конституционни реформи, но никой не е представил текстове“.

Цветанов е категоричен, че е трябвало да се представи управленска програма и законодателен пакет преди още да се водят, каквито и да било разговори, с който и да е било политически субект в българския парламент: „Защото това щеше да бъде честно отношение към избирателите и да се покаже, че няма нищо скрито“.

Акад. Денков: Нямаме време, никой няма да ни даде сто дни

В момента в парламента има няколко плаващи мнозинства, посочи Цветанов.

Той припомни как правителството бе избрано с гласовете на първите две сили, плюс два гласа на ДПСДПСДвижението за права и свободи (ДПС) е центристка политическа партия в България, ползваща се с и коментира: „Забележете, ДПСДПСДвижението за права и свободи (ДПС) е центристка политическа партия в България, ползваща се с гласуваха само с двама техни представители, останалите просто не гласуваха, с което свалиха автоматично кворума, за да се избегне евентуалната грешка. Ако имаше хора от ПП-ДБ или ГЕРБ, които да гласуват по съвест, може би щеше да има проблеми. Затова трябваше да се свали кворумът. Когато обаче се гласуваше за представител на ДПСДПСДвижението за права и свободи (ДПС) е центристка политическа партия в България, ползваща се с с направената промяна в комисията по конституционна реформа, видяхте пак какво стана – „ВъзражданеВъзражданеВъзраждане е политическа партия в България, учредена през август 2014 г. Неин председател“ не гласуваха, гласуваха някои от „Промяната“ и “Демократична България”, а техните лидери гласуваха „въздържал се“ и така всъщност Делян Пеевски влезе в комисията“.

Според Цветан ЦветановЦветан ЦветановЦветан Генчев Цветанов е роден на 8 април 1965 г. в София. През 1987 година Цветанов постъпва на работа наред с тези плаващи мнозинства в НС има и едно твърдо установено мнозинство – коалицията на имунитетите.

„Защото никой няма интерес да си даде имунитета, а това да става през т.нар. комисия, която в общи линии да отложи във времето - да се чака какъв ще бъде резултатът с главния прокурор и дали действително тези дела ще могат да бъдат заметени под килима“, каза Цветанов. Според него едва ли, по време на предизборна кампания, някой от кандидатите би казал, че ще си брани имунитета с комисия.

„Затова, ако няма от какво да се притесняваш, по-добре да бъдеш открит“.

На въпрос защо лидерът на ГЕРБ се „дърпа“ за свалянето на имунитета му по „Барселонагейт“, Цветанов каза: „Това не е начинът, по който можеш да обясниш на своите избиратели, че ти си невинен. Защото хората започват да си задават въпроси, които не са много приятни. И представете си, че във всичко това има някаква истина и през цялото време е отричано - какво означава това към всички тези стойностни избиратели на ГЕРБ, които са гласували, но под някаква форма са били манипулирани и са били излъгани?“.

Цветанов призова симпатизантите да преценят каква е политическата комуникация в момента в българския парламент, какви са плаващите мнозинства, които се образуват и дали действително това отговаря на очакванията им, както и на ангажиментите на държавата по новите законодателни пакети и с бюджет, който да има 3% дефицит. Силният човек в този кабинет е Асен Василев, а с одобрението на Борисов, зам.-министрите се обсъждат само в структурите на ПП и ДБ, ГЕРБ не участва в кадровото разпределение, което ще създаде дискомфорт и търкания в парламентарната им група, убеден е Цветанов.

На живо: Ясен Тодоров разкри подробности за състоянието на Гешев след заплашителното писмо

Бившият вътрешен министър нарече интересно решението на шестимата членове на ВСС да оттеглят предложението за отстраняването от длъжност на главния прокурор Иван Гешев, на което бяха вносители. „Когато главният прокурор започва да работи ефективно, виждаме, че това всъщност не удовлетворява някои политически сили в българския парламент, може би донякъде и тези членове на ВСС“. Има много политически привкус в това, което се случва в прокуратурата, категоричен бе Цветанов, като обаче подчерта: „Не ме разбирайте грешно, не защитавам Гешев, той имаше много време, в което може да реализира всички тези си намерения, които виждаме в последните 10-15 дни“.

Цветанов изрази и позиция, че има неравнопоставеност между законодателната власт и местната, представителите на която нямат функционален имунитет като депутатите. От срещите си в страната той сподели и впечатления, че симпатизанти на ГЕРБ говорят с болка за случващото се.

„Мисля, че ще има изненади за обществото, когато стойностни хора от ГЕРБ бъдат издигнати или подкрепят други формации. В момента никой в ГЕРБ не защитава тези, които действително са допринесли за този резултат и тези народни представители“. Лидерът на Републиканци за БългарияРепубликанци за БългарияРепубликанци за България е политическа партия в България, създадена през 2020 г. обясни, че партията вече е готова с около 10 кметски кандидатури, а след регистрация за участие в изборите, партията ще даде възможност на структурите си по места да търсят обединение, за да се работи по целите и задачите за просперитет, повече възможности, инфраструктурно развитие и подкрепа за обезлюдяващите се райони.

Мая Йорданова
712 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар

2023.06.15 | 00:42

7
мъдрецът Цецко, речник с 325 думи и 5 апартамента
Q

2023.06.09 | 00:44

6
IZPRAZNENIETO CECKO
Гост

2023.06.08 | 22:06

5
А на това плашило мнението ,какво ви вълнува???

2023.06.08 | 21:23

4
ФизКулт-Ура. Помним физкултурника как се кълнеше във вярност на агент буда еднокнижни. Не зме те забравили, лизачо.

2023.06.08 | 20:03

1
цвъки, ТВОИТЕ ЯВЯВАНИЯ ПО МЕДИИТЕ СА ПОШЛИ. Две смислени думи не може да изречеш.

2023.06.08 | 20:53

3
Да напротив , казва много думи, но като лисицата и киселото грозде...

2023.06.08 | 20:37

2
Напротив.

Добави коментар

Водещи новини