От МО коментираха информация за охраната на въздушното ни пространство от Гърция

  • 08 юни 2023 18:51

  • 1654
  • 10
От МО коментираха информация за охраната на въздушното ни пространство от Гърция
© bulphoto (архив)
Слушай новината Слушай новината

Охраната на въздушното пространство на НАТО е мирновременна колективна отбранителна мисия, чието предназначение е да гарантира целостта и сигурността на въздушното пространство на съюзниците от Алианса. В този контекст и в съответствие с приетите решения за гарантиране на сигурността на източния фланг на НАТО e възможно гръцките Военновъздушни сили да изпълняват задачи по усилване на охраната на въздушното пространство на Република България в допълнително уточнен период от време. Това се посочва в официална позиция на Министерство на отбраната във връзка с публикация във в. „Катимерини“, в която се твърди, че България е поискала гръцки самолети да охраняват небето ни, съобщават от пресцентъра на военното ведомство.

Съобразно установения процес на разпределение на съюзните усилия за гарантиране на сигурността, всяка държава-членка определя на доброволен принцип приноса си за реализирането на мерките за усилена бдителност на Алианса. Същевременно българските Военновъздушни сили ще продължат да изпълняват националните си ангажименти по носене на дежурство в Интегрираната система на НАТО за противовъздушна и противоракетна отбрана /NATINAMDS/ и защита на националното и съюзно въздушно пространство, допълват от МО.

"Катимерини": България е поискала гръцки самолети да охраняват небето ѝ

При необходимост изпълнението на задачите от гръцките ВВС ще се извършва от летища на територията на Република Гърция, става ясно още от съобщението.

Съвместното изпълнение на тези задачи от ВВС на България и Гърция ще повиши способността на българската бойна авиация да действа интегрирано със силите на съюзниците и да осъществява двустранни презгранични операции, в обхвата на действащите междудържавни споразумения, допълват от МО.

 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1654 10

Свързани новини

Коментари 10

Добави коментар
kirilenko

2023.06.08 | 23:32

8
Радев да се качва на ''гълъба'' и да охранява ....мама му КОМУНИСТИЧЕСКА....
Мустафа

2023.06.09 | 16:28

10
нагъзенко, уморен ми изглеждаш ,да мина да те заредя ?

2023.06.09 | 02:24

9
Горещи момичета ви очакват на - - - Sexy18.pw

2023.06.08 | 22:57

5
Как се казва когато те пази чужда армия, ползваш чужда валута, работиш за чужденци и политиците ти искат разрешение от посолството?
ясно е на всички как

2023.06.08 | 23:09

7
колония
клатик.урци

2023.06.08 | 23:00

6
А у нас лета.телния състав все така си прибира летателните месечни бо.нуси за 20 мин. полети годишно.
Няма как да си патриот, и да не бъдеш русофоб!

2023.06.08 | 22:30

4
ЗАПОРОЖСКО БОЙНО ПОЛЕ /7. 6. 2023 г., 16:00 ч./⚔️ - УКРИНСКИТЕ СИЛИ ПРЕДПРИЕХА МАСИВНА АТАКА СРЕЩУ РУСКИ ПОЗИЦИИ ➤ Руски източници на Telegram крещят в паника за силно и масирано движение на бронетехника и пехота на украинската армия на бойното поле в Запорожието, с цел пробив на отбраната им... Голям брой танкове и бронетранспортьори са на ход. Руснаците описват ситуацията: „Най-силният артилерийски бой гърми... Тътенът на бойното поле е страшен!!! И нашите, и техните хеликоптери са във въздуха...“ ➤ Най-голямото нападение и проникване на украинските бронетанкови сили е към Орехово, т.е. Токмак (където украинците масово въвеждат и използват танкови части), както и по направленията Работин, Копань, Белогорие..., в района на Пологов. ➤ Според руската страна украинските сили се състоят от следните части: 10-ти армейски корпус от стратегическия резерв на въоръжените сили на Украйна, по последни данни, добавен към текущата групировка в посока Орехов-Пологи, част от 3-та бригада, 65-та бригада, 128-ма бригада, 108-ма бригада. Личният състав на 115-та, 116-та, 117-та и 118-а бригади, преминали обучение в района на Сума. Част от силите бяха прехвърлени през последните 24 часа. В оперативния резерв на украинските сили са: 5-та бригада 10 АК, 23-та омбр и 5-а ошбр, които се предвижда да бъдат въведени в боя за развитие на настъплението, ако силите на основната групировка развият пробив. ➤ Руските позиции се държат от 70-ти и 291-ви полкове на Южния военен окръг, подсилени от разузнавателни и специални части на руската армия и с подкрепата на авиацията... На помощ пристигат танкове, а руснаците масово използват гаубици и многоцевни реактивни системи... За всички, които се чудеха започна ли офанзивата и как изглежда началото й. Ами приблизително така. Между другото, това е само началото... Украинците все още търсят най-слабото място на няколко места, разтягайки руските сили в процеса. Веднага щом стане ясно къде е руската "най-слаба връзка" - цялата сила на бронетанковата техника и пехотата ще удари там. Дали точно запорожското бойно поле? Мисля, че ще разберем много скоро. Сигурен съм обаче, че няма да е единственото място, където украинците ще ударят силно. Това ще бъдат маневри в по-широк мащаб, именно с цел разтягане на силите им. Там, където усещат "кръв", тоест руската слабост - там скоро ще бъдат прехвърлени силни сили, които ще продължат с проникването. Само руснаците да започнат да бягат, всичко ще стане като домино...
ШИБАМ ЛАТЕНТНИ ПЕДАЛИ!

2023.06.08 | 21:17

3
МЕКИТЕ КИТКИ ОТНОВО В ПАСОЛЬСТВОТО. НО ТАМ НЕ ПЛЮЯТ, А ГЪЛТАТ.

2023.06.08 | 21:06

1
Всичко е решено 8 те, МИГ 29 които имаме заминават за терористите от Украйна.

2023.06.08 | 21:17

2
Най-после.

Добави коментар

Водещи новини