Гълъб Донев: С огромно удоволствие и гордост си тръгвам от поста на министър-председател

  • 06 юни 2023 13:03

  • 632
  • 2
© Novini.bg
Слушай новината Слушай новината

За тези десет месеца управление на държавата ние установихме обстановка на спокойствие и предвидимост в управлението, върнахме вземането на решения за бъдещето на България тук в България, гарантирахме на гражданите и бизнеса една спокойна среда. Предаването на управлението ще бъде спокойно. Надявам се да има приемственост на постигнатото тези месеци. Това заяви служебният премиер Гълъб ДоневГълъб ДоневГълъб Донев е роден през 1967 г. в София.   Завършва 35-а Руска езикова гимназия в София. пред медии преди гласуването на кабинета „Денков-Габриел“.

„Готов съм от момента, в който поех поста на министър-председател, да го предам на следващия министър-председател, излъчен от Народното събрание с прието редовно правителство с парламентарната подкрепа на парламента“, каза той.

„Най-важно за България е да има работещо редовно правителство с парламентарна подкрепа зад гърба си. Приоритетите на това правителство трябва сами да си ги определят, но важно е акцентите в работата им да са тези, които българските граждани поставят. През тези 10 месеца заварихме държавата в пауза. Сега всички системи в държавата функционират“, увери той.

Премиерът Донев: Политическата арогантност е демоде, мислете за хората

Той поясни, че няма забавяне по нито една от програмите и проектите по Националния план за възстановяване и устойчивост и европейските програми: „ Ние заварихме нула европейки програми миналата година през август. Стартирахме всички и започна изпълнението им, и над 80% от проектите по ПВУ са в процес на стартиране, а някои са стартирали.“

„Бюджетът е такъв, какъвто го прие редовното правителство през юли 2022 г. Това е бюджетът, който тогавашният парламент одобри. Това, което ние предложихме като бюджет, в рамките на 3% дефицит, с допълнителни приходни източници, знаете, нито една партия в предизборната кампания не подкрепи предложението, така че внесохме бюджетът, който е заложен с 6,4% дефицит от партиите, които и сега са в НС“, обяви той.

Той пожела на следващите, които ще го наследят, да бъдат разумни, да вземат решения, които са важни за България и българските граждани, да работят в интерес на България и да защитават интереса на България навсякъде по света, където се намират.

Донев сподели, че е трудно да си служебен премиер. „С удоволствие и гордост ще си тръгна от този пост.“

„Държавните служители са тези, които правят държавата и държавните системи да работят тогава, когато политическата система е в невъзможност да се справи с предизвикателствата. Това, което беше като заявка, не го препоръчвам на нито един министър-председател и министър. Ние работихме в екип. Нито един министър-председател и министър не е успешен без доверието на държавните служители“, допълни още той.

На въпрос какво ще прави оттук нататък, той обясни: „Не съм решил с какво ще се занимавам все още. Тези 10 месеца бяха доста напрегнати. Това, което желая най-много, е една нормална почивка, която ми се полага. Разделихме се със служителите в Министерски съвет доста емоционално и радушно. Благодаря на хората, които бяха зад мен и ме подкрепяха в решенията.“

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
632 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Хан Крум

2023.06.06 | 13:45

2
И ние с огромно удоволствие ти казваме сбогом и никога повече правителства на Фатмака с зелените чорапи - кремълския лакей и путинолизач Крадев.

2023.06.06 | 13:23

1
Тръгвай, бай Ставри те очаква.

Добави коментар

Водещи новини