Политологът Огнян Минчев: Създаването на правителство означава край на политическата криза формално

  • 06 юни 2023 10:07

  • 582
  • 2
Политологът Огнян Минчев: Създаването на правителство означава край на политическата криза формално
© Булфото (архив)

Създаването на правителство означава край на политическата криза формално. Не е възможно с такъв акт да се сложи край на криза, продължила години и проникнала и като институционална криза, почти до прага на конституционна. Чака ни процес на трудно и мъчително преодоляване на проблеми, натрупвани с години. Има обществено мнозинство за съставяне на кабинет. Това заяви пред "Нова нюз" политологът доц. Огнян Минчев.

По думите му ще има много конфликти, спорове и "записи" в НС.

"Именно този процес на преконституиране надявам се да бъде успешен в съдебната система и да се изчистят дефицитите. Ако не бяхме стигнали до съставяне на този кабинет, страната беше пред тежки избори, свързани с преконституиране на политическата система. На правителството няма да е никак лесно да разрешава всички проблеми, свързани с политическата и институционалната кризи", смята той. И допълни, че няма достатъчен потенциал антисистемни партии да разрушат политическата система, но в зависимост от резултатите на новия кабинет, нещата могат да придобият рязък завой.

Според него демократичната политика функционира през формални парадокси. "Промените в съдебната система ще бъдат обект на изключително силно напрежение и противопоставяне, тъй като сме били в отклонения от демократичните процедури в продължение на много години. Ще има много конфликти и защото не бихме могли да намерим единствена фигура, виновна за това състояние на нещата. Ще се окаже, че много хора имат отговорност и са грешили", подчерта политологът.

Доц. Киселова: ГЕРБ тепърва ще предявява претенции в коалицията

Последвайте канала на

Радина Лазарова
582 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
гошо

2023.06.06 | 18:23

2
Тая торба яко я хранят от посолството.Товарът му е поне 15 кг.
Майтапчи Йово

2023.06.06 | 16:44

1
Оги, сега можеш да отидеш и да се... издрусаш, лайновозино:)))!

Добави коментар

Водещи новини