Премиерът Донев: Политическата арогантност е демоде, мислете за хората

  • 05 юни 2023 10:13

  • 1042
  • 6
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

Когато обявих, че сме готови за втори сезон на политическия сървайвър, не очаквах такава изобретателност в изпитанията. Това заяви премиерът Гълъб ДоневГълъб ДоневГълъб Донев е роден през 1967 г. в София.   Завършва 35-а Руска езикова гимназия в София. на извънредно заседание на Министерския съвет днес, представяйки отчет за работата на служебния кабинет.

„Отчетът на втория ни мандат като служебно правителство съвпада с момент на връщането на изпълнен втори мандат за съставянето на правителство. Може би до края на отговорностите ни остават плюс-минус 24 часа“, каза още той.

Гълъб Донев: Служебното правителство е готово да се сбогува с МС

„Въпреки всичко сме на финала. Бяха изтощителни 10 месеца“, допълни премиерът.

„Ние върнахме центъра за взимането на решения там, където му е мястото – в България“, категоричен е той.

„В последните дни всички говорят за държавата. Мислете за хората – те са държавата. Не мачкайте и не пречупвайте хората. Този модел на отношения вече не работи. Политическата арогантност е демоде и е безполезна“, смята още Донев.

Той е категоричен, че изпълнителната власт дължи отчет за начина, по който е управлявала, и отбеляза, че нито един кабинет след 2009 г. не е представял подобен отчет за мандата си - частичен или пълен.

"Изпълнителната власт, избрана или назначена, дължи отчет за начина, по който е употребявала мандата да управлява. Отчетността е основен принцип на доброто управление и предполага всеки орган, упражняващ власт, да се отчита за резултатите пред обществото.“

„Отчетът е структуриран на база целите и приоритетите на служебното правителство. Да бъдат организирани честни и свободни избори. Да се подкрепя покупателната способност на българските граждани, да се води борба с обедняването и да се осигури подкрепа на най-уязвимите, да се привличат чуждестранни инвестиции, укрепване на границата, борба с престъпността, беззаконието по пътищата, правосъдна реформа, противодействие на корупцията“, обясни още той.

„Изборите за НС, проведени през април, преминаха прозрачно и спокойно. Съществени нарушения не бяха констатирани. МВР се справи успешно с явлението „купуване на гласове“. Успешно бе и провеждането на изборите зад границите, за което бе ангажиран голям човешки ресурс“, сподели той.

Непосредствена и най-трудна задача пред служебното правителство бяха мерките за овладяване на цените на основните храни. Направена бе система за наблюдаване на цените от производител или внос до щанда в магазините. Мерките започват, макар и бавно, да дават резултат. Темпът на инфлацията спадна с над 4% от януари. Инфлацията през май ще е под 10%“, каза още министър-председателят.

Той припомни и изплатените великденски добавки за пенсионерите с пенсии до линията на бедност. Подчерта и борбата с нелегалната миграция, като уточни, че 31 хил. опита са предотвратени за незаконно влизане през границата. Напомни също така, че приоритет са били и законопроектите по Плана за възстановяване, започването на създаването на медицинска помощ по въздух.

Продължи активният ни диалог с ЕК, Шведското председателство с цел положително решение за Шенеген. Динамичните контакти с Австрия вече имат положителни резултати. Продължава подготовката ни по присъединяване в еврозоната“, каза още той.

„Това съвсем накратко е част от резултатите и свършената работа за тези четири месеца от 3 февруари до 5 юни тази година“, обобщи той. Отчетът бе приет без въпроси по него.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
1042 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
FASO

2023.06.05 | 12:05

6
Аре по-бързо да ви нема,бе!
ТОП НОВИНА

2023.06.05 | 10:39

1
"БЪЛГАРИЯ Е НАЙ ЗАСТРАШЕНА ОТ ПОДНАСЯНЕТО НА ДЕЗИНФОРМАЦИЯ И ОБЩЕСТВОТО НЕ МОЖЕ ДА ОТСЕЕ ИСТИНАТА ОТ ЛЪЖАТА " ... ...., ТОВА Е МЕЖДУНАРОДНО ИЗСЛЕДВАНЕ ПО ДЪРЖАВИТЕ ЧЛЕНКИ НА ЕС , НАТО ......., МАЙЙЙЙКОООО МИЛА ..... СТАДОТО СЕ ОТДАЛЕЧАВА ОТ ДЕМОКРАЦИЯТА ВСЕКИ БОЖИ ДЕН .... :!:!:! .. . ...ВАААЙ ...ВАЙ ...., ТО Е НАЛИЦЕ ..., ЛУМПЕНИТЕ ГЛАСУВАТ ЗА КОЦЕ КРЕМЪЛСКИЯ КАПУТЪ ..... . .
Точно така

2023.06.05 | 10:56

5
Радев чорапа е дезинформатор
Час по скоро

2023.06.05 | 10:42

2
Правителство!!! Гълъба е дезинформатор , а Радев е маша на Кремъл
Просто човек

2023.06.05 | 10:52

4
Отлитай, путински гълъб...
КОГА В ИСТОРИЯТА

2023.06.05 | 10:49

3
ЧИ ФУТ Е МИСЛИЛ ЗА ХОРАТА?! ДРЪНКАШ ГЛУПОСТИ!

Добави коментар

Водещи новини