Проектокабинетът “Денков-Габриел” ще мине на ремонт преди гласуването в пленарна зала?

  • 05 юни 2023 10:00

  • 4369
  • 13
Проектокабинетът “Денков-Габриел” ще мине на ремонт преди гласуването в пленарна зала?
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

Проектокабинетът “Денков-Габриел” вероятно ще мине на ремонт преди гласуването в пленарна зала, тъй като в структурата му бе представен само един вицепремиер, а в чл. 108, ал. 1 от Конституцията е записано “заместник министър-председатели” и след 1990 година България е нямала правителство само с един вицепремиер.

Това коментираха бивши министри и вицепремиери, както и политически анализатори, цитирани от “Труд news”.

Вътрешни наблюдатели дадоха примери с правителства, които са работили само с двама вицепремиери - кабинетът “Филип Димитров”, служебното правителство на Стефан СофиянскиСтефан Софиянски Стефан е син на Антон Ангелов Софиянски и Елена Бояджиева Софиянска, има сестра и кабинетът “Борисов 1” и отбелязаха, че бройката заместник министър-председатели се е променяла през годините според приоритетите на правителствата и коалиционните формули.

Номинираните за ротационни премиери Мария ГабриелМария ГабриелМария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 г. в Гоце Делчев.   През 1997 г. завършва Езикова (ГЕРБ-СДС) и Николай ДенковНиколай ДенковНиколай Денков е служебен министър на образованието и науката в кабинета на Огнян Герджиков. С (ПП-ДБ) декларираха вече, че ще бъдат премиер и вицепремиер на ротация през девет месеца, като в първите девет министър-председател ще е Николай ДенковНиколай ДенковНиколай Денков е служебен министър на образованието и науката в кабинета на Огнян Герджиков. С.

При обявяването на състава на правителството, първоначално Асен ВасилевАсен ВасилевАсен Василев е министър на икономиката, енергетиката и туризма от 12 март до 29 май 2013 г. С указ на беше обявен като министър на финансите и вицепремиер по еврофондовете. След това обаче от ПП-ДБ направиха уточнение, че Василев ще бъде само министър на финансите.

Симеон Дянков: Ключът за успеха на кабинета е в Христо Иванов

Пак още в петък и от ПП-ДБ и ГЕРБ-СДССДССъюзът на демократичните сили (СДС) е българска дясна политическа партия, наследник на уточниха, че за целта ще бъде променен устройственият правилник на Министерски съвет, който предвижда пост заместник министър-председател по европейските фондове. Очакванията са ресорът да бъде прехвърлен към министерството на финансите и Асен ВасилевАсен ВасилевАсен Василев е министър на икономиката, енергетиката и туризма от 12 март до 29 май 2013 г. С указ на ще стане министър на финансите и на еврофондовете.

Юристи допуснаха, че тогава може да се наложи нормативно да се преименува министерството на финансите и към заглавието на ведомството да се добави “и на еврофондовете”.

В момента в Устройствения правилник на Министерския съвет са записани четирима заместник министър-председатели - по управление на европейските средства, по социалните политики, по икономическите политики и по обществения ред и сигурност.

Ролята на вицепремиерите в кабинета не е само представителна, а и организационна, защото според съответните ресори, заместник министър-председателите наблюдават работата на ресорните министерства в областта на законодателството, синхронизират дейността на работни групи и отговарят за резултатите пред правителството, коментираха бивши министри.

Амбициозната програма на правителството “Денков-Габриел” за влизане на страната ни в Шенген, еврозоната и наваксването по изоставането със средствата от Плана за възстановяване и устойчивост предполага по-задълбочено отношение към структурата на правителството и поне още двама вицепремиери, които да отговарят пряко за ПВУ и Шенген, признаха депутати с опит в изпълнителната власт от ГЕРБ-СДССДССъюзът на демократичните сили (СДС) е българска дясна политическа партия, наследник на и ПП-ДБ.

Подкрепа за ротационното правителство до момента има от ГЕРБ-СДССДССъюзът на демократичните сили (СДС) е българска дясна политическа партия, наследник на и ПП-ДБ. “Въпреки всички компромиси, които направи, парламентарната група на ГЕРБ-СДССДССъюзът на демократичните сили (СДС) е българска дясна политическа партия, наследник на ще подкрепи този кабинет в името на стабилността и на развитието на държавата.

Направихме прекалено компромиси. Не помня в историята някой да се е отказал от своя мандат, за да даде шанс на следващ такъв, само и само да има редовно избрано правителство”, заяви председателят на ПГ на ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в Десислава АтанасоваДесислава Атанасова Десислава Атанасова е родена на 8 октомври 1978 г. в Дулово. По професия е юрист. Завършила е право,.

“С втория мандат ще успеем да прекратим политическата криза. При настоящето разпределение в парламента това е единственият начин за конструиране на мнозинство, което да избере правителство.

За нас е важно как това правителство изглежда като персонален състав и как то ще действа”, каза съпредседателят на ПГ на ПП-ДБ Атанас АтанасовАтанас АтанасовАтанас Атанасов завършва езикова гимназия в Хасково като един от отличниците на випуска. Има.

Двете коалиции не очакват за сега подкрепа от останалите политически формации в 49-ото Народно събрание (НС), но имат необходимото мнозинство според числеността на парламентарните си групи от 132 депутати.

“Движението за права и свободи (ДПС) ще вземе решението как ще гласува за кабинета “Денков” след отчитането на втория мандат пред президента Румен Радев”, обявиха в нарочна позиция до медиите от ДПСДПСДвижението за права и свободи (ДПС) е центристка политическа партия в България, ползваща се с в неделя.

И отбелязаха, че Хамид Хамид, зам.-председател на ПГ на ДПСДПСДвижението за права и свободи (ДПС) е центристка политическа партия в България, ползваща се с, е изразил личното си мнение и ясно е заявил, че колективните органи на ДПСДПСДвижението за права и свободи (ДПС) е центристка политическа партия в България, ползваща се с ще вземат окончателното решение. Хамид каза, че все още няма взето решение от ПГ на ДПСДПСДвижението за права и свободи (ДПС) е центристка политическа партия в България, ползваща се с, но той лично смята, че е правилно депутатите от ДПСДПСДвижението за права и свободи (ДПС) е центристка политическа партия в България, ползваща се с да гласуват “против” кабинет “Денков-Габриел”.

Из Конституцията на Република България

Чл. 108.
(1) Министерският съвет се състои от министър-председател, заместник министър-председатели и министри.
(2) Министър-председателят ръководи и координира общата политика на правителството и носи отговорност за нея. Той назначава и освобождава от длъжност заместник-министрите.
(3) Министрите ръководят отделни министерства освен ако Народното събрание реши друго. Те носят отговорност за своите действия.

Росица Валентинова
4369 13

Свързани новини

Коментари 13

Добави коментар
Пена

2023.06.05 | 15:37

13
Браво на академика и момата от Брюксел !!!
ГЛАВИТЕ

2023.06.05 | 11:18

12
И НА 2 ЗА ПИСОАРИ!
БЪЛГАРСКИ Л АЙ НА

2023.06.05 | 11:16

11
ЗА ЕДНОКРАТНА УПОТРЯБА :)
ДАВАЙТЕ ЧАС ПО СКОРО

2023.06.05 | 10:57

9
ПРАВИТЕЛСТВО, ЧЕ МИТРОФАНОВА ИЗПИ ВОДКАТА . .

2023.06.05 | 11:07

10
Sha udat v posolstvoto da im nabojat kanchetata, mnooooggggooooooo maloumni 1 prosta instrukcija ne mogat da izpulnst pone za tova Hamerihancite sa pravi

2023.06.05 | 10:57

8
Ще му дадат европейския кокал. Да се задавят дано!

2023.06.05 | 10:41

7
bokkluci

2023.06.05 | 10:34

6
Медиите заблуждават Народа като злепоставят Президента и хвалят измамниците! Обединената маф ия направиха правителство на измамата и лъжата, освен това получават медийна подкрепа от ББ- октоподска мрежа от герб - симпатизантите - анаЛизатори, политолози и социолози, същата мрежа злепоставя съзнателно Президента със цел да замажат предателството на ПП-дб . Президента се бори с маф ията сам, те са силни, освен това голяма част от про ку ра турата и ВСС са хора на Борисов. Записите разкриха кви анти демократични и опасни намерения имат 2та бок луци, които се изявиха благодарение на шанса, който Президента им даде. Аз съм за НАТО и ЕС и т.н., Президента доказа за последните 2 г, че работи за евроатлантичния съюз и настоява пред Брюксел аргументирано за членството ни в еврозоната и Шинген.
както

2023.06.05 | 10:21

5
както просто киро каза - герб и борисов са били само бранд за борба с мафията и корупцията. от козяк пак ни изработиха
egati

2023.06.05 | 10:20

4
егати безобразието. мошенниците се прегърнаха с мафията заради която се появиха и с която щяха да се борят уж

2023.06.05 | 10:19

3
ne glupci tov a e proektokabinetat n Koziak a ne na slugata akademik i podlogata metreska

Добави коментар

Водещи новини