Министър Росен Христов: Не се притеснявам от проверки

  • 05 юни 2023 08:38

  • 1107
  • 10
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

Не само че не се притеснявам от проверки, но и съм горд с постигнатото. Това заяви в ефира на БНТ енергийният министър Росен ХристовРосен ХристовРосен Христов е магистър по  международни икономически отношения от Калифорнийския.

Той призова депутатите да работят повече по законопроектите, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост. По думите му служебното правителство си е свършило работата по темата.

"Вероятността „Газпром“ да поискат и да спечелят арбитражно дело срещу България е минимизирана. Мисли се в посока ние да предявим претенции срещу „Газпром". Вярвам, че до месец-два ще имаме изготвена позиция, за да можем да стартираме арбитраж", обяви той.

Министърът очаква да бъде сформирано по-скоро редовно правителство. "Нужни са ни дългосрочни перспективи, за да можем да осъществим промените през следващите години", заяви Христов.

Според него при първото служебно правителство фокусът е бил да бъде извадена държавата от енергийната криза и да бъде отстранена зависимостта от Русия, а при второто - дълбока евроатланическа интеграция с лидерска роля.

"Бях готов да поема управлението на „Топлофикация“, тоест държавата да я придобие и да започне структуризация. Решението за всички такива компании е модернизация", смята още той.

Росен Христов: Време е да спрем дискриминацията на ядрената енергетика в Европа

Той отчете като заслуга на служебното правителство свалянето на цените на горивата на "Лукойл": "Накарахме "Лукойл" да си плаща данъците в България, подписахме няколко знакови международни споразумения за инфраструктура, така че да сме осигурени за дългосрочен период. Второто настоящо служебно правителство сключи дългосрочни договори с водещи производители и доставчици на газ, директни, без посредници, изцяло неруски газ."

"Ключовото за ниските цени на енергията са изгодните договори, които успяхме да договорим. Цени, които са базирани на пазара. Дори да има покачване, както е естествено през зимата, вярвам, че ще задържим приемливо ниво на цените у нас. Кризата я прескочихме, главното е да се продължи с водеща роля на България на Балканите и в Европа", категоричен е той.

Енергийният министър призова за приемственост от редовния кабинет, тъй като в противен случай ще има връщане към Русия, а обвиненията към президента Радев за зависимост ще се окажат неоснователни.

Според Христов е минимизирана вероятността Русия да предяви претенции към България за спрените доставки на газ към нашата страна. Работи се в посока България да потърси правата си по нарушаване на договореностите, каза още министърът на енергетиката.

За предоговарянето по ПВУ той заяви: "Направихме всичко възможно. Имаме позиция на ЕК, че такова предоговаряне е възможно. В никакъв случай няма да се откажа от 15 милиарда лева и няма смисъл да се отказва България от тези пари, след като има как да ги усвоим."

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
1107 10

Свързани новини

Коментари 10

Добави коментар

2023.06.10 | 17:50

10
Е..на тие майката.
Просто човек

2023.06.05 | 10:14

9
А трябва, путинска марионетко...

2023.06.05 | 10:12

8
PARAPETI, PEDALI,PREDATELI GENDERI 6ARENI
Гошето

2023.06.05 | 10:02

7
Имаме сериозен кандидат за 1вия министър в затвор!

2023.06.05 | 09:52

6
Тези, които направиха газа 350лв., ще проверят как така някой е посмял да го направи 150. Както и бензина от 3,50 на 2,50.

2023.06.05 | 09:49

5
евала, добре им го каза на тия хрантутници да си седнат на осраните задници и да започват работа

2023.06.05 | 09:38

4
AMERIKA TERORIST N1

2023.06.05 | 09:35

3
Медиите заблуждават Народа като злепоставят Президента и хвалят измамниците! Обединената маф ия направиха правителство на измамата и лъжата, освен това получават медийна подкрепа от ББ- октоподска мрежа от герб - симпатизантите - анаЛизатори, политолози и социолози, същата мрежа злепоставя съзнателно Президента със цел да замажат предателството на ПП-дб . Президента се бори с маф ията сам, те са силни, освен това голяма част от про ку ра турата и ВСС са хора на Борисов. Записите разкриха кви анти демократични и опасни намерения имат 2та бок луци, които се изявиха благодарение на шанса, който Президента им даде. Аз съм за НАТО и ЕС и т.н., Президента доказа за последните 2 г, че работи за евроатлантичния съюз и настоява пред Брюксел аргументирано за членството ни в еврозоната и Шинген.

2023.06.05 | 09:30

2
Не е лош човека - лошо е, че работи за зеления цървул и путинолизач Крадев.

2023.06.05 | 09:07

1
НЕ Е НУЖНО, В ЗАТВОРА СЕ ХОДИ И БЕЗ ПРИТЕСНЕНИЯ

Добави коментар

Водещи новини