Шефът на правната комисия Стою Стоев: По-голямата независимост на НСлС е крачка в правилната посока

  • 02 юни 2023 18:22

  • 628
  • 3
Шефът на правната комисия Стою Стоев: По-голямата независимост на НСлС е крачка в правилната посока
© bulphoto (архив)
Слушай новината Слушай новината

"Имаше сигнали, че има намерение да бъдат гласувани негласувани в правна комисия текстове. Целият законодателен процес беше нарушен. Част от тези текстове бяха отхвърлени преди две седмици на първо четене. В зала се направи предложение да бъдат разгледани в нарушение на правилника. Парламентът не трябва да работи по този начин - на коляно да се пишат законопроекти на второ гласуване", коментира председателят на правната комисия в парламента Стою Стоев от "Продължаваме промянатаПродължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната" - Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от" в предаването "Директно" по Bulgaria ON AIR.

По думите му по никакъв начин не се променя процесуалната доминация на прокуратурата в досъдебния процес, а господар на досъдебния процес е прокуратурата.

"По-голямата независимост е крачка в правилната посока, но начинът, по който се прие, буди недоумение", изтъкна Стоев.

На второ четене: Депутатите отнеха НСлС от главния прокурор

Според него Атанас Славов, като бъдещ министър на правосъдието, може да взема много активна позиция и да се заеме с проект на Конституция. Ще може да се подготвят доста добре издържани текстове, смята той.

Стоев е на мнение, че няма изгледи НС да тръгне да избира членове на ВСС за настоящия състав.

Гостът посочи, че остава усещане, че се прави моментна промяна на мнозинството за избор и освобождаване на главния прокурор, но всъщност е дългогодишна препоръка на Венецианската комисия.

"Въпросът е какво подбуди промяната на решението на определени политически формации да действат по-бързо", каза Стоев.

Според него с промените в Наказателния кодекс няма да бъде постигната голяма цел - превенцията.

"Предложенията не са лоши. Всички формации се съгласиха, че решението трябва да е надпартийно. Да излезем с текстове, които са адекватни на обществената опасност. Основно се променят наказанията, свързани с пътнотранспортните произшествия. За да постигнем превенцията, трябва да се подобри процесът по осъществяване на контрола. Не може да няма контрол върху рецидивисти с множество престъпления", заяви Стоев.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
628 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Митко

2023.06.02 | 19:07

3
А бе Стойчо, а бе мамин! Слагат те на такава висока позиция в ролята на Случайник, а ти не полагаш никакви усилия да отслабнеш! Ми много си пълен, даже малко повече от мен! Но аз не съм в Парламента!
баба гицка

2023.06.02 | 18:30

1
малко ли бяха куклите, че докарахте и този послушко-смешник

2023.06.02 | 18:34

2
бабо гицке, кай ся за кой да сме, за каскета или за тиквака?

Добави коментар

Водещи новини