Време е за нова политическа енергия, която да започне да решава проблемите

  • 02 юни 2023 09:11

  • 807
  • 3
Време е за нова политическа енергия, която да започне да решава проблемите
© Булфото (архив)

"Време е за нова политическа енергия, която да започне да решава натрупалите се проблеми в тази страна от 2017 г. - за мен това е демаркацията, в която нещата категорично започнаха да вървят надолу. Време е да се започне изплуване". Това коментира пред БНР адв. Александър Кашъмов - изпълнителен директор на програма "Достъп до информация".

Днес в Държавен вестник са публикувани промените в НПК, с които се въвеждат механизъм за разследване на главния прокурор, възможност за обжалване на отказите на прокуратурата да разследва, сваля се мнозинството за избор и отстраняване на главния прокурор от 17 на 13 гласа и се предвижда избор на нов ВСС. 

Политологът Росен Стоянов: Ако президентът иска да направи своя партия, сега е моментът

"Много е важно, че тези промени бяха направени и че се обнародват в Държавен вестник. Изпълнението и прилагането на нови разпоредби и процедури винаги е труден момент. Има обективни пречки. Всеки закон и всеки текст подлежи на тълкуване преди да бъде приложен. На второ място виждаме колко битки текат в тази система, битки, които са дълбоко предзададени още от начина, модела, по който функционира главният прокурор. Няма да бъде лесно, но същевременно да изразим оптимизъм, че най-после висящ 30 години проблем започва да се решава, може би когато напрежението стана твърде високо", коментира той в интервю за предаването "Преди всички". 

Не се сещам за реформа, която да тече във вакуум, категоричен бе адв. Кашъмов. И добави: 

"Правото отговаря на проблемите, които са се появили. Друг е въпросът, че те не са се появили вчера. Това, че фигурата на главния прокурор стана толкова непоносима в образа, който в момента се носи от личността, доведе до нещата. До това доведе и голямата геополитическа битка, която се води в България между привържениците на Азия и на Европа". 

По думите му ние тези проблеми ги имаме завещани от 15-20 години. Според него Гешев дори не трябва да бъде избиран за главен прокурор.

Гешев е само олицетворение, изказа мнението си адв. Александър Кашъмов. Според него това, което виждаме, че се случва в тази част от съдебната власт, показва, че проблемите в прокуратурата са много по-сериозни. Това е недемократично и неевропейско. 

Прокуратурата заради проблемите, които има, е станала и обективно една доста неефективна институция, което е сериозен проблем, каза още той.

"Нека да дадем възможност, но да наблюдаваме отблизо и да осъществяваме публичен обществен контрол върху работата на прокуратурата, а тя да бъде отчетна и прозрачна какво става по важните казуси като "Осемте джуджета", като "Барселонагейт"". 

По думите му ситуацията е извънредна. Това не трябва да е част от ежедневието на една правова държава, подчерта адв. Кашъмов и добави, че има едно ниво, под което не трябва да се спада:

"Тази ватерлиния на кораба "България" като че ли не се поддържа, като че ли корабът е малко по-ниско отколкото трябва да бъде една почтена и нормална демократична европейска държава. Това създава опасност от наводняване и потъване. Това се надявам да се окаже казус, а не системно попадане във въртоп на битки по високите върхове". 

"Назрява сериозно мнозинство в НС, което един ден, надявам се скоро, може да се окаже реформаторско по отношение на решаване на проблемите в съдебната система. Защо да не може да стане едно незабавено и относително бързо подменяне на членския състав на ВСС, така че да може процедурата да се движи в един относително експедитивен порядък. Ако ли не така или иначе ще чакаме решение на КС. На първо място трябва експертно да се погледне внимателно казуса", коментира още адв. Александър Кашъмов. 

Радина Лазарова
807 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Емѝ...

2023.06.02 | 10:22

3
Меките китки, затваряйте плювалниците.

2023.06.02 | 09:25

1
Първо трябва да се изловят шпионите и националните предатели. Как ще решавате проблемите със доказани шпиони и предатели, продали родината си за пари.
Емѝ...

2023.06.02 | 10:22

2
Меките китки, затваряйте плювалниците.

Добави коментар

Водещи новини