Министър Алексиев: „Български пощи“ са в тежко финансово състояние, подготвя се план за оздравяване

  • 01 юни 2023 15:34

  • 414
  • 1
Министър Алексиев: „Български пощи“ са в тежко финансово състояние, подготвя се план за оздравяване
© bulphoto (архив)
Слушай новината Слушай новината

Подготвя се план за оздравяване на „Българските пощи“, защото дружеството е в тежко финансово състояние, от което трябва да бъде извадено. Това заяви служебният вицепремиер по икономическата политика и министър на транспорта и съобщенията Христо АлексиевХристо АлексиевХристо Алексиев е роден на 19 септември 1980 г.   Магистър по „Международни, който взе участие в изслушване пред депутатите от ресорната парламентарна комисия. 

По думите на Алексиев за лошите финансови показатели на националния пощенски доставчик е повлияла и кибератаката през 2022 г., която временно блокира част от услугите, предоставяни от дружеството. Пред комисията бяха цитирани данни, според които хакерската атака е довела до около 17 млн. лв. преки загуби, без в това число да се калкулира и негативният ефект от загубените клиенти. 

По време на заседанието главният изпълнителен директор на „Български пощи“ Филип Алексиев съобщи пред депутатите, че за миналата година дружеството е претърпяло загуби в размер на 68 млн. лв., а за тази година загубите възлизат на около 5 млн. на месец. Освен тях дружеството има и много просрочени задължения, стана известно от думите на изпълнителният директор. 

ЕК одобри държавна помощ от 26,5 млн. евро за "Български пощи"

Като други проблеми бяха очертани лошата материална база, ниското качество на някои услуги, както и демотивирани служители заради ниското заплащане на труда им. Филип Алексиев даде за пример случай с компютри в дружеството, доскоро работещи с операционна система Windows XP, която не се поддържа от около 15 години. 

На 16 май Европейската комисия одобри готвената финансова подкрепа от държавата в размер на 50 млн. лева за „Български пощи“, които средства да послужат за поставяне на дружеството на здрава финансова основа.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
414 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
нтжг

2023.06.01 | 17:03

1
Сложете им за министър шефа на Спииди ? Защо не ? Така вече ще ги довършите ...

Добави коментар

Водещи новини