Каримански: Aко бюджетът мине в комисия днес, може от 12 юни да действа удължителният закон

  • 01 юни 2023 10:37

  • 392
  • 0
Каримански: Aко бюджетът мине в комисия днес, може от 12 юни да действа удължителният закон
© Нова тв
Слушай новината Слушай новината

Aко бюджетът мине в комисия днес, утре може да бъде вкаран в НС. До седми юни трябва да бъде приет, после ще е късно. Удължителният бюджет трябва да мине на две гласувания. Така ще може от 12 юни вече да действа удължителният закон. Това каза финансистът и бивш депутат от ИТН Любомир Каримански за "Твоят ден".

По думите му не се виждат критериите за заемане на позицията "министър". "Излиза, че не се изисква нищо. Тези, които изкарват за най-добри, нямат опит в публичните финанси. Асен Василев има ли? Такъв човек трябва да познава държавното устройство и как функционира администрацията. Без това не могат да се осъществяват политики и методологии", коментира той. 

Акад. Денков: По-добър специалист по бюджета от Асен Василев не познавам

"Депутатите се занимават с егото си, а не с проблемите на хората. Комисиите почти буксуват, неслучайно нямат председатели. Моето мнение клони към експертно правителство. Инатът от страна на ПП да има политически лица в кабинета е неразбираем. Имаме достатъчно експерти. Много съм учуден когато академик химик трябва да дава оценка кой е най-добрият финансист в България", посочи Каримански.

Според него е важно, че за пръв път страната е в състояние на изменение и допълнение на удължителен закон за бюджета.

"В единната сметка на МФ има неснижаем остатък от 4,5%, а всичко над тази сума може да се харчи съобразно необходимостите и приоритетите в страната, това е ликвидността на държавата. Единната сметка е обща, оттам страната се разплаща с бизнеса. Накрая на годината обаче трябва да се възстановят средствата", обясни той. 

Последвайте канала на

Росица Валентинова
392 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини