Служебният кабинет предлага промени в ЗУТ, свързани с незаконното строителство

  • 31 май 2023 12:18

  • 978
  • 0
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

Днес на Министерския съвет внесох предложение за изменение в Закона за устройство на територията (ЗУТ), заяви по време на брифинг служебният министър на регионалното развитие Иван ШишковИван ШишковИван Шишков е роден на 14 септември 1963 г. в София. Завършва образователна степен магистър по, предава БТА.

„Темите, с които девет месеца занимавах цялата общественост, включително строителния бранша, бяха свързани с констатираните незаконни строителства във връзка с ремонта на пътища, част от магистрала „Хемус“ и язовирите“, посочи министърът. Той припомни, че предходното служебно правителство също направи предложение за промени в ЗУТ. 

Министър Шишков: Категорично за незаконно строителство няма да платим

„И в предишния служебен кабинет си бяхме позволили да внесем в Народното събрание изменение в ЗУТ с цел придобиване на търпимост на тези инфраструктурни обекти, които са от изключителна важност и значимост за България. Иначе казано, трябва да решим дали търсим законност или замитане. Това, което настойчиво предлагаме, е законност. Да можем по законов ред да направим така, че да запазим изградените инфраструктурни обекти, а не да забравим какво се е случило с тях. Искам ясно и дебело да подчертая, че не става въпрос за строителна амнистия за тези обекти. Ако Народното събрание одобри този или подобен текст за изменение в ЗУТ, ще бъдат изследвани обектите и ще бъдат създавани строителни книжа и документи, така че да бъдем сигурни, че тези обекти отговарят на строителни норми и подробните устройствени планове“, обясни министър Шишков. 

„Продължавам да твърдя, че това е важна стъпка, за да затворим тази срамна страница от строителството на инженерната инфраструктура в България, която се установи. На практика държавата е станала възложител в периода 2018-2020 г. на голямо количество незаконно строителство“, конкретизира той. 

Министърът посочи, че предлаганите текстове в законопроекта са важни и изрази надежда настоящият парламент да ги подложи на гласуване и да ги одобри. 

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
978 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини