Политологът Цветанка Андреева: ГЕРБ са тези, които могат да спасят ПП

  • 31 май 2023 09:12

  • 441
  • 1
Политологът Цветанка Андреева: ГЕРБ са тези, които могат да спасят ПП
© Булфото (архив)

Абсурдната ситуация ще обедини партиите, за да съставят правителство, изказа мнението си пред БНР политологът Цветанка Андреева. Според нея е добре двете коалиции (бел.ред. ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС) да разширят парламентарната подкрепа. 

"Вече има толкова много сюжети - сюжети на различни войни. Ние сме в затъмнение, свързано с политическата криза, вече 3 година. Този цикъл не свършва. Политиците са единствените, които могат да върнат властта там, където й е мястото", коментира тя. 

Според нея скандалът около ПП ще ги направи доста по-гъвкави не толкова в желанието си да се защитят персонално, колкото да осигурят битието си на политическа партия. Те, заедно с ГЕРБ, са гръбнакът, който може да изгради редовно правителство, смята тя. По думите й те трябва да дадат гаранции пред ГЕРБ, че няма да изпълнят тези си властови намерения, които чухме в записа, и че няма да играят двойна игра. Според нея това са процеси, които вече са в контрола на политиците от двете коалиции. 

Андрей Райчев: През последните 36 часа българският народ се втрещи!

"Атаката срещу ПП е атаката, която гледахме преди 3 години срещу ГЕРБ. Парадоксът е, че сега ГЕРБ са тези, които могат да спасят ПП - да оцелее чисто политически. /.../ ГЕРБ спасяват фундамента на демократичния устой, ако решат да направят редовно правителство, ако успеят да се договорят. Не е лесно решение. В момента двете коалиции имат общи цели и са ясни. В такова правителство има и смисъл, и живот", изказа мнението си политологът в предаването "Преди всички".

Според нея не трябва да се дава имунитетът на Бойко Борисов: 

"Това, което наблюдаваме, не е правосъдие, а междуинституционална война. Когато обществото получи гаранции, че правовият ред е възстановен и ще се раздава правосъдие, а няма да се стига до дела-бухалки, които ще бъдат наказателни акции срещу политиците - имунитетът защитава депутатите именно от това - да няма саморазправа с тях". 

"В момента са атакувани водещите лидери на партии, които се очаква до 5 дни да съставят правителство. Имунитетът в този случай играе роля не на персонална защита, а защита на политическия процес", категорична бе Андреева.

Борисов: Няма да си дам доброволно имунитета

По думите й президентът се е превърнал от държавен глава с представителни функции в глава на изпълнителната власт за много дълъг период: 

"Това измести властта от институциите. Оказа се, че е в ръцете на някакви недотам формални кръгове и е еднолично в ръцете на президента Радев, който се оказа, че сам трябва да контролира собствената си власт".

Според нея не толкова протестите ще дадат енергия в момента. Хората искат редовно правителство - 66% искат това, цитира тя допитване. 

"Не радикализма в нагласите, а напротив - консенсусът ще ни изведе от този хаос и ще сложи край на политическата криза", смята Цветанка Андреева. 

Последвайте канала на

Радина Лазарова
441 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Емѝ...

2023.05.31 | 10:12

1
Е6а колко "спасители" дебнат отвсякъде.

Добави коментар

Водещи новини