Все повече чужди дипломати акцентират върху важните за РС Македония реформи

  • 31 май 2023 08:24

  • 779
  • 0
Все повече чужди дипломати акцентират върху важните за РС Македония реформи
© Novini.bg/ Canva

Все повече чужди дипломати, които идват в РСМ, акцентират върху важните за страната реформи, които трябва да бъдат направени. Това каза пред БНР Маринела Величкова, кореспондент на БТА в Република Северна Македония.

Всичко по темата:
Отношенията България - РС Македония 1236

Според нея има какво да се желае и в съда, и в прокуратурата. По думите й доверието в съда е на изключително ниско ниво.

Проф. Кирил Топалов: В РСМ разчитат на животински антибългаризъм

Страната е притисната от времевата рамка в преговорната рамка, в която трябва да бъдат направени тези конституционни промени, посочи тя. Сега това предложение трябва да влезе в правителството и след това да отиде към парламента. Опозицията продължава да е категорична, че няма да подкрепи промени в конституцията в този състав на парламента и в условия на български диктат, подчерта Величкова в интервю за предаването "Преди всички".

Тя отбеляза обаче, че доста дипломати казват на страната, че ако тези конституционни промени не бъдат направени, изводите, които международните партньори биха си направили за желанието на РМС ще бъдат доста сериозни. 

Вчера Християн Пендиков даде първите си показания след завръщането си в РСМ. Медиите спекулират, че е много възможно любопитството на прокуратурата да е свързано с втория човек, участвал в побоя, коментира журналистът. 

Според нея основното любопитство в днешното дело ще бъде към самия Християн Пендиков. Той е основен свидетел на случилото се. Доста хора бяха призовани на предишното заседание, припомни още тя. 

"Допускам, че самият Пендиков и свидетелите ще разкажат онова, което са видели онази нощ на 19 януари". 

Съветник на български премиер е консултирал РСМ за присъединяването й към ЕС, обяви вчера председателят на ДАНС в парламента и допълни, че по случая е образувано досъдебно производство. "Съветник на българския премиер шпионирал в полза на Македония" - така изглежда горе-долу картинката в страната като заглавие, посочи Маринела Величкова.

Съдът в Охрид ще заседава по делото за побоя над Пендиков

Онова, което се случи в българския парламент, беше публикувано в доста медии в РСМ, добави тя и цитира външния министър на страната Буяр Османи, който посочва в интервю за интернет медия, че с Весела Чернева са преговаряли доста трудно и че в разговорите с нея не е постигнат големия напредък. 

Последвайте канала на

Радина Лазарова
779 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини