Пеканов: Най-накрая ще имаме медицинска помощ от световно ниво с пристигането на хеликоптерите

  • 30 май 2023 12:27

  • 432
  • 3
Пеканов: Най-накрая ще имаме медицинска помощ от световно ниво с пристигането на хеликоптерите
© Булфото (архив)
Слушай новината Слушай новината

Чрез комбинацията от оборудването на хеликоптерите и високоспециализираните медицински екипи най-сетне ще можем да предоставяме навременна помощ, дори и в най-отдалечените места. Това коментира служебният заместник министър-председател по управление на европейските средства Атанас ПекановАтанас ПекановАтанас Пеканов е икономист в Австрийския институт за икономически изследвания (WIFO), във Виена, пред първите медици, завършили курса на обучение „Оказване на спешна медицинска помощ по въздуха“.

Пеканов и министърът на здравеопазването в служебния кабинет Асен Меджидиев са в симулационния център на Военномедицинска академия, където предстои да връчат удостоверенията на курсистите.

„Важни са стъпките, направени в България, за да имаме медицински услуги на световно ниво“, каза още Пеканов.

По думите му днешното събитие бележи важна стъпка в стремежа за подобряване на медицинското обслужване в страната.

Чрез оказване на въздушна помощ по въздуха ще се достига бързо до най-отдалечените места в страната. Здравеопазването е сфера, в която всеки български гражданин е особено чувствителен и има какво още да направим, каза още той и посочи нуждата и от доверие в системата.

Пеканов припомни, че по Плана за възстановяване и устойчивост имаме заложен сериозен финансов ресурс за оказване на медицинска помощ по въздух, за модернизиране на болнични заведения, за психиатрична помощ, за изграждане на центрове за лечение на инсулти, но всичко това трябва да върви с реформи.

50 медици завършиха курса за въздушна спешна помощ, здравният министър им обеща посещение в Италия

„Една от тях е за създаване на фонд за насърчаване на по-балансирано разпределение на медицински специалисти в страната, така че и в най-отдалечените селища да има достъп до медицински грижи“, добави Пеканов.

„Обмисля се преминалите курса да бъдат изпратени на петдневно посещение в Италия, където да се запознаят с възможностите за оказване на спешна медицинска помощ по въздух“, каза министър Меджидиев.

По думите му в момента се водят преговори с фирмата-доставчик на хеликоптерите „Леонардо“, като вероятно ще има възможност с медиците да бъдат и преподавателите от курса.

След години на обсъждане най-после през тази година създадохме център за спешна медицинска помощ по въздух с цел устойчиво решаване на въпроса за оказване на помощ чрез въздушен транспорт на хора в тежко състояние, при които е наложително бързо транспортиране, добави министър Меджидиев, цитиран от БТА.

Той поздрави завършващите обучителния курс и благодари на ръководството на Военна болница, в чийто симулационен център се провежда обучението. 

Първите два хеликоптера се очаква да пристигнат в България в периода юни-юли. Като бази ще се използват София и Долна Митрополия.

Последвайте канала на

Владимир Василев
432 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2023.05.30 | 15:10

3
Тоя нормален ли е? Бялата мафия няма обще с медицинската помощ, само с взимането на такси.
миндил

2023.05.30 | 13:34

2
този когато и до го на ....... , все ще е късно
Нинова

2023.05.30 | 12:56

1
То нема лекари гошооооо!!!

Добави коментар

Водещи новини