Състоянието на службите е резултат на промени, обслужващи политическата конюнктура

  • 30 май 2023 11:53

  • 366
  • 0
Състоянието на службите е резултат на промени, обслужващи политическата конюнктура
©

Колкото по-малко службите присъстват в медийното пространство, толкова по-добре за тях. Това коментира пред БНР доц. Милен Иванов, експерт по национална сигурност.

„Това означава, че те не стават част от различни политически инструменти за влияние“.

Днес парламентът ще изслуша на извънредно заседание ръководителите на службите за сигурност. Искането за това е внесено от ПГ на "Възраждане" и е аргументирано с изнесените от народния представител Радостин Василев записи, че ръководителите на българските служби са съгласувани с посолствата на чужди държави.

Доц. Иванов прогнозира, че след това изслушване, „както винаги, нещата ще продължат по същия начин“.

Сегашното състояние на службите е резултат на промени в тях, които са правени през годините в резултат на политическа конюнктура, като започнем от съставянето на ДАНС“.

Той напомни , че когато беше ремонтирана Конституцията през 2006 година, службите бяха извадени от въоръжените сили.

В една парламентарна република парламентът трябва да избира ръководителите на специалните служби. Изпълнителната власт изпълнява решенията на НС. В Конституцията  е предвидена балансиращата роля на президента, когато обаче ръководителите на тези служби са част от въоръжените сили. Парламентът трябва да избере един от тримата заместници на освободения шеф на служба. След това президентът издава указ, избраникът става генерал  и  заема длъжността. Когато службите бяха извадени от въоръжените сили, изведнъж се оказа, че президентът може само да потвърждава един избор, който е нелогичен за него, тъй като службите не са в йерархичната му система. Компетентността на президента, като върховен главнокомандващ, е да определи кой е достоен за генерал“.

В основата на проблемите доц. Иванов открои липсата на нормално кариерно развитие на служителите на службите.

Румен Радев: Алабализмите не са мой прийом

Ако този, който ръководи службата или се предлага да го прави, има нормално кариерно развитие, той ще е известен на партньорите

Той отбеляза негативните ефекти от прякото вмешателство и промяната на законите от политическата конюнктура, „за да си назначи свои хора“.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
366 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини