Политологът Атанас Радев: Вратата за избори е открехната

  • 30 май 2023 10:32

  • 452
  • 1
Политологът Атанас Радев: Вратата за избори е открехната
©

Вратата за избори е открехната, заяви пред БНР политологът Атанас Радев.

"Имам чувството, че на "Дондуков" 2 някой е върнал календара на 28 януари 1997 г. и може би някой дава акъл по отношение на поведението - такъв паралел се направи даже в медийното пространство - за поведението на президента Петър Стоянов тогава и поведението на Румен Радев в момента", коментира той.

Според него президентът е виновен дотам, че не е в ролята си на арбитър и не помага за съставяне на правителство. Проблемът е, че това е последователно поведение на президента и той възприема това като държавническа роля, подчерта политологът. 

Божанков: Прокуратурата е инструментът, за да няма правителство

Той изтъкна, че трябва да се направи разграничение - нашият служебен кабинет не е служебен кабинет, а е изцяло президетски кабинет, подчинен изцяло на волята на президента. Никой не може да потърси политическа отговорност от този кабинет, подчерта Атанас Радев. И добави:

"Под една или друга форма министрите са зависими даже от политическата ориентация на президента и от неговото одобрение". 

По думите му в последните няколко години се наблюдава изкривяване от модела на парламентарната република

"Това на мен ми прилича наистина на класически модел, в който има съсредоточаване на властта в един абсолютен монарх и има парламент, който реално погледнато по същество не може да се еманципира. Предвид фрагментацията на партийната система и на самия парламент, наблюдаваме засилване на ролята на държавния глава". 

Панев заяви, че президентът не иска редовно правителство и коментира: Няма нищо скандално в изтеклите записи

В момента в България не може да бъде прокарана каквато и да било политика, защото нашите европейски партньори ни нямат доверие, коментира още политологът и добави в този смисъл, че страната ни не е последователен партньор. 

"В ръцете на парламентарните групи е да се договорят и да съставят мнозинство", каза още Атанас Радев. 

Радина Лазарова
452 1

Коментари 1

Добави коментар

2023.05.30 | 10:49

1
Я Радев веднага да им каже да направят мутрите и шарлатаните едно прекрасно правителство и купят още 16 броя Ф16!

Добави коментар

Водещи новини