Димитър Стоянов: Учението „Отбранителен щит“ постигна целите си за сглобяване на многонационален батальон

  • 29 май 2023 15:22

  • 512
  • 1
Димитър Стоянов: Учението „Отбранителен щит“ постигна целите си за сглобяване на многонационален батальон
© Министерство на отбраната
Слушай новината Слушай новината

„Учението „Отбранителен щит - 23“ постигна своите цели – сглобяване на многонационален батальон и работата му в международна среда“, това каза министърът на отбраната Димитър СтояновДимитър СтояновДимитър Стоянов е роден на 28 октомври 1968 г. в Свиленград.   През 1986 г. завършва днес, 29 май, по време на деня за демонстрация на способности от участниците в учението, съобщиха от военното ведомство. Министърът на отбраната оцени представянето на българските военнослужещи като много добро. „Трудно се работи в многонационална среда, но за пореден път доказахме, че нашите военнослужещи са способни, въпреки различията, които имаме в техниката (макар и морално остаряла) да работят с нашите колеги“, подчерта той.

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов подчерта приноса на нашите военнослужещи и техните знания, желание за участие в тренировки и познаване на необходимите тактики и процедури. „Все по-критичен и належащ обаче става въпросът с изоставането в техниката“, категоричен бе той. Адмирал Ефтимов отбеляза значението на изготвената инвестиционна план-програма и ролята на военната експертиза при определянето на необходимите военни способности. „Постарахме се да сформираме програма, която адресира развитието на Въоръжените сили до 2032 г. във всичките домейни, признати в НАТО“, посочи началникът на отбраната. Адмирал Ефтимов заяви, че ако тя бъде утвърдена, военнослужещите - независимо къде служат те, ще усетят ангажимента на държавата.

Той подчерта, че многонационалната бойна група на наша територия с рамкова държава Италия търпи развитие. Въоръжените ни сили се стремят да надградят придобития опит, като ротират военните формирования, трениращи на полигон „Ново село“.

Румен Радев наблюдава учението „Отбранителен щит“ на полигона в Ново село

Министър Димитър СтояновДимитър СтояновДимитър Стоянов е роден на 28 октомври 1968 г. в Свиленград.   През 1986 г. завършва подчерта, че съвместно с военното ръководство са направени реални стъпки за превъоръжаването на армията. „Процедурата за придобиване на бронирани машини на пехотата върви с усилени темпове, очакваме обвързваща оферта и се надявам до края на годината да имаме договор. По този начин най-малкото, което ще се постигне, е допълнителен стимул и желание за служене в редовете на Сухопътни войски. Отливът от армията е голям. Трябва да се мисли не само за техниката, а и за стимули. Тези стимули могат да дойдат само с приемането на нов бюджет“, подчерта министърът на отбраната. Той изрази надежда Народното събрание да продължи да работи, разумът да надделее и да има редовно правителство.

„Ако не бъде приет бюджетът, модернизационната програма в армията ще се стопира. Няма как със средствата от бюджет 2022, да продължи работата по проектите за придобиване на 3D радарите, на бойната машина на пехотата и на 155-мм гаубици“, подчерта министър Стоянов.

 

Президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените сили Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на също поздрави всички военнослужещи за отличните резултати. „С всяко учение те стават все по-добри - и като ефективни тактики, техника и процедури, и като съвместимост. Искам да благодаря на италианската страна, която пое отговорност да бъде рамкова държава на многонационалната бойна група, също и на нашите партньори от САЩ, които днес взеха активно участие в това учение“, каза още държавният глава. 

На деня за демонстрация на способности присъстваха още заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Михаил Попов, командирът на Съвместното командване на силите генерал-майор Валери Цолов, командирите на Сухопътните войски генерал-майор Деян Дешков и на Военновъздушните сили генерал-майор Димитър Петров. 

***

На Учебен полигон „Ново село“ бяха демонстрирани част от постигнатите способности по водене на отбранителни и настъпателни бойни действия от многонационалната бойна група на НАТО в България. При изпълнението на задачите действията им бяха подкрепяни от авиация и артилерия. На статичен показ след това бяха изложени образци техника, участваща в демонстрацията. 

В учението участват над 400 български военнослужещи, многонационалната бойна група, която включва механизиран батальон, усилен с танков взвод, самоходна артилерийска батарея и формирования за ядрена, химическа и бактериологична защита от Сухопътни войски, формирования от Сухопътните войски на САЩ, италианско формирование от многонационалната бойна група на НАТО в България, както и сили и средства за непосредствена авиационна поддръжка от състава на Военновъздушните сили.

Тактическото учение с бойни стрелби „Отбранителен щит - 23“ е част от многонационалното мащабно учение „Defender Europe - 23“. 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
512 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
соня

2023.05.29 | 18:50

1
това са глупости

Добави коментар

Водещи новини