Политологът Теодора Йовчева разкри ще я бъде ли коалицията между ПП и ГЕРБ и на каква цена

  • 29 май 2023 13:38

  • 4256
  • 4
Политологът Теодора Йовчева разкри ще я бъде ли коалицията между ПП и ГЕРБ и на каква цена
© bulphoto (архив)
Слушай новината Слушай новината

Ще се намери ли изход от политическата криза или вървим към нови избори, възможна ли е компромисна коалиция в името на стабилността на страната и на каква цена? На тези въпроси от Novini.bg потърсихме отговор от политолога д-р Теодора Йовчева.

Изненада ли ви решението за общо правителство с ротационни премиери между ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в и Продължаваме промяната-Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от? Това ли бе единственият изход от кризата?

Не беше единственият, защото имаше различни варианти за състав на правителство, включително първият опитан от ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в – преговори с останалите по-стари партии. При този фрагментиран парламент всяка конфигурация е обречена на неустойчивост – заради идеологически несходства или заради липса на доверие. Избраната формула е екзотична за Българи, но не е напълно иновативна за света. Същата формула беше опитана от Израел, където ситуацията е много сходна с тази в България – серия от последователни предсрочни избори в рамките на няколко години. Там също беше опитано ротационно премиерство. Тази формула се оказа неустойчива - в крайна сметка правителството колабира след Нафтали Бенет и Яир Лапид не стана министър-председател, защото коалиционен партньор се оттегли. Решението за общо правителство с втория мандат не беше напълно изненадващо доколкото ПП-ДБ неколкократко заявиха, че са готови са получат подкрепа при гласуване на техен кабинет. Тук въпросът остава дали само Мария Габриел ще бъде фигура, посочена от ГЕРБ-СДССДССъюзът на демократичните сили (СДС) е българска дясна политическа партия, наследник на или ще има и други на други нива – заместник-министри или областни управители например. Какъвто и е да е съставът обаче, това е правителство с много ограничен хоризонт. Според мен това ще е правителство, което ще се съсредоточи основно върху външнополитически въпроси и работа с европейските институции. Големият въпрос, който остава е дали това правителство изобщо ще се случи, защото ние виждам една изключителна динамика на събитията.

Ще има ли кабинет с втория мандат?

Колко дълъг ще е хоризонтът на новата конфигурация ГЕРБ-ПП-ДБ?

За мен ще бъде изненада, ако издържи две ротации, защото реално това е съюз между партньори, които прекараха последните месеци в критика и отричане, т.е. съюз между страни, които си нямат доверие. В най-оптималният случай вероятно подобен кабинет ще си постави конкретни задачи като при реализирането им ще се оттегли. При информация за отчетени електорални щети потенциално също може да има оттегляне. Напълно е възможно дори още след местните избори кабинетът да падне.

Могат ли местните избори да съкратят живота на кабинета?

Да, една от тезите е, че този кабинет се сформира, за да не изглеждат политическите формации безотговорни преди местните избори. Тук се проявява логиката как ще им бъде гласувано доверие на следващи избори, независимо от какъв вид са, ако коалициите не са способни да употребят това доверие във властта. Друг момент е, че правителство преди местните се сформира и съответно може да се разпадне след тях е, за да няма вакуум в централната власт преди местните избори.

Каква ще е цената, която ще платят политическите сили, след това решение, ще бъдат ли наказани от избирателите?

Според мен и двете коалициите ще претърпят електорални щети, въпросът е коя в по-голям процент. От това ще се възползват основно антисистемни сили, но не изключвам и възможността да доведе до оттегляне на гражданите от изборния процес.

 

 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
4256 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
соня

2023.05.29 | 16:57

4
не нищо ня може да спаси българите от алчни депутати.
а

2023.05.29 | 16:14

3
Политолог=екстрасенс
Медиите на мафията заблуждават

2023.05.29 | 16:00

2
Народа чрез политолози и социолози че ето уж Президента русофил искал да връща България назад, именно този Президент постоянно е в Брюксел да моли и настоява аргументирано пред ЕС че България трябва да влезе най скоро в еврозоната и Шинген. Да не говорим че влязохме в ЕС с премиер Станишев и в НАТО с премиер Сакскобургоски и Президент Първанов . С изключение на "Възраждане" всички останали партии са за еврозоната и Шинген. Освен това най много България помага на Украйна, просто Президента го прави тайна, иска да остави малка врататичка с Русия. Кирчо и Асенчо взеха Вазелин и са в Банкя при ББ молят го да реди кабинета, ще има правителство на из мамата, щото коалицията на маф ията нямат друг изход. Най честно би било нови избори, в които герб-ПП- дб да се явят в коалиция и да видим. Хората ще гласуват за Радостин Василев, защо не, народа е гласувал за бок луци като чалгара, ПП и Бареков.
didko

2023.05.29 | 15:47

1
lapay mi go seliaaaaaaaaaaaaaaa.

Добави коментар

Водещи новини