Цветан Цветанов: При тази конфронтация между ГЕРБ и ПП няма как да има здрава среда за парламентаризъм, реформи и устойчивост на държавата

  • 27 май 2023 22:16

  • 2293
  • 8
Цветан Цветанов: При тази конфронтация между ГЕРБ и ПП няма как да има здрава среда за парламентаризъм, реформи и устойчивост на държавата
© Булфото (архив)
Слушай новината Слушай новината

"При тази конфронтация, при това противопоставяне, което има при двете основни партии няма как да има здрава среда за парламентаризъм, за реформи и устойчивост на държавата и хоризонт на всички нас. Това каза председателят на Републиканци за БългарияРепубликанци за БългарияРепубликанци за България е политическа партия в България, създадена през 2020 г. Цветан ЦветановЦветан ЦветановЦветан Генчев Цветанов е роден на 8 април 1965 г. в София. През 1987 година Цветанов постъпва на работа в „Говори сега“ по БНТ.

Той определи ситуацията в страната ни като липса на държавност и липса на ефективност в институциите.

„Живеем в една изключително тежка политическа криза от 2020 г., от протестите, които бяха срещу управлението на Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г. Нямаме никаква стабилност. Имаме един изключително кратък кабинет с премиер Кирил ПетковКирил ПетковKирил Петков Петков е роден през 1980 г. Той е един от основатели на Центъра за Икономически, всичко останало е служебен кабинет. Всичко това води до отслабване на ефективност и носене на отговорност от съответните представители на институциите. Политическата класа се заиграва с всички, за да получи парламентарен резултат“, даде пример Цветанов.

ГЕРБ замразява преговорите с ПП-ДБ, Борисов все пак остави вратичка за експертен кабинет

„ Аз не съм допускал, че разговорът, който беше представен преди ден от Радостин Василев, че това е разговор на един кръг от хора, които представляват една формация и трябва да взимат важните и стратегическите решения за страната ни в едно управление. Аз видях едно задкулисие и как с „ала-бала“ към президента е „ала-бала“ и към българските граждани. Не мога да повярвам, че ще правиш коалиция с Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г, само да го държиш за 6 месеца, за да бъде извършена съдебната реформа  и след това да си действат по начина, по който смятат, че трябва“, заяви председателят на Републиканци за БългарияРепубликанци за БългарияРепубликанци за България е политическа партия в България, създадена през 2020 г..

„България е суверенна държава, има своята национална сигурност и специалните служби визирам - ДАНС е контраразузнавателна служба и трябва да противодейства за евентуални подобни влияния на територията на страната ни. Това, че сме съюзници на НАТО и всички международни структури в системата за сигурност това е задължително, когато правиш международни операции и трябва да реализираш определени цели съвместно с тях. Но не и отвън да се намесват в назначенията в сектор „Сигурност“, каза още той.

„Много са политиците в България, които смятат, че когато споменат определено посолство това им носи някакъв политически дивидент. Но по този начин те само злепоставят даденото посолство и рушат доверието на този евроатлантизъм, който вече се използва повече като клише без да има някакво съдържание“, подчерта Цветанов.

По думите му,  коментирайки записа от съвета на ПП, не е нормално да се казва, че 90% от местната власт си я отписал от предстоящите избори и че 7-10% от тези, които гласуват са интелигентни.  „Аз мога да кажа, че има 65% негласуващи и от тях има много повече интелигентни, знаещи и можещи хора, но те са отвратени от това, което наблюдават в реалния политически живот на страната“, добави той.

Цветанов припомни, че е заявил, че Мария ГабриелМария ГабриелМария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 г. в Гоце Делчев.   През 1997 г. завършва Езикова ще бъде употребена и това го виждаме днес в реалната действителност.

Той изтъкна, че всички изтъкват безспорните и качества, и какво по-хубаво от това да имаш такъв човек в ЕК и да се чува гласът на България по важните приоритети – Шенген, еврозона, Плана за възстановяване и устойчивост и европейското финансиране.

Цветанов поиска да му кажат какво има като отношение за голямата политика един кмет на малко населено място, или на една малка община. „Там хората избират авторитети – мажоритарен избор и всеки, който има възможност да има такива представители в местната власт, това му гарантира да има един гръбнак за хоризонтално покритие в страната и успешно участие в национални избори“, добави той.

„Когато имаш силен парламент, силно парламентарно мнозинство или силна опозиция, това е невъзможно да се случи с МВР. Никой няма да си сложи главата в торбата, при една такава конструкция на един действащ и функциониращ парламент“, коментира Цветанов по темата как ПП биха сменили и контролирали шефовете на МВР по време на предстоящи избори.

„Липсва всякаква етичност, всякаква откритост, за която ни се говореше през всички тези месеци и години, и обществото ще бъде много по-объркано от всичко това, което се случва. Никога не съм си позволявал да говоря, че трябва да се заиграем с този или онзи и да го държим в някакъв формат. Трябва да договаряме или сме договаряли с някакви посолства или посолство за кадрови смени в националната ни сигурност. Аз смятам, че това са абсурдни неща и нахъсването на избирателите става, когато им дадеш какво можеш да направиш“, подчерта Цветанов.

Попитан ще запази ли поста си главният прокурор, Цветанов заяви: Всичко зависи от това как ще гласуват във ВСС и коя ще бъде процедурата, която ще бъде осигурена с новите процедури в НПК. Защото една процедура, която е стартирана остава по стария ред да бъде приключена. Но сега в момента всичко е възможно. Смятам, че ако има гласуване, не изключвам възможността главният прокурор да остане такъв и да продължи да изпълнява своите функционални задължения.

„Освен криминални убийства, не изключвам възможността да има и други, които да бъдат с политически елемент. Това, което наблюдавам и начинът по който зам.-главният прокурор заплашва главния, а Радостин Василев е получил заплахи, след като е обявил, че ще даде тази пресконференция и брифинг“. Цветанов определи ситуацията като изключително тежка и сложна.

Според него след убийството на Красимир Каменов-Къро не са изключени убийства у нас, които да съдържат и политически елемент.

Валери Зайцев
2293 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар
Ха, ха, ха

2023.05.27 | 22:49

2
Щом и конската глава разбра, че тия си отиват работа е ясна!
Доста

2023.05.28 | 07:43

8
е голяма
Гост

2023.05.27 | 23:12

4
Защо все пишете глупости, интервюта от болни мозаци.
Така

2023.05.28 | 07:42

7
Им отърва
Алеко Константинов:

2023.05.28 | 01:10

6
И едните, и другите са маск@ри!
worlok

2023.05.27 | 23:53

5
vsichki ste krakli idioti naroda triqbva da se otarve ot vas dori i po brutalen nachin..

2023.05.27 | 23:01

3
abre grobarski bokluk kakav parlamentarizam i darjava te trese teb ot tia dokazani kradci samo krajbi drugo niama

2023.05.27 | 22:32

1
Простият сержант-милиционер от селяндурски произход, какво му разбира кратуната от парламентаризъм?

Добави коментар

Водещи новини