НС с редовно заседание

  • 26 май 2023 09:15

  • 415
  • 0
НС с редовно заседание
© Bulphoto/ архив

Парламентът ще продължи днес обсъждането на първо четене на законопроекта на Министерския съвет за изменение на Закона за електронното управление.

Вчера депутатите само започнаха разглеждането на промените, които са част от изпълнението на заложената в Плана за възстановяване и устойчивост регистрова реформа.

Със законопроекта се въвеждат общи правила за водене на регистри в електронна форма. Регламентира се и Информационна система за централизирано изграждане и поддържане на регистри, която се създава и поддържа от министъра на електронното управление. Административните органи ще трябва да приведат в съответствие регистрите си до 31 март 2024 г., се посочва в доклада на парламентарната комисия по електронно управление и информационни технологии.  

Друга част от измененията е насочена към улесняване на гражданите и бизнеса при използването на електронните административни услуги. Задължават се административните органи да предоставят административните услуги по електронен път с намалена такса спрямо таксата за присъствено заявяване и предоставяне. Заложено е минималният процент на намаление на таксата да е 10 на сто. Предвижда се също за предоставяне на административни услуги по електронен път да не се изисква прилагане на документ за платена такса в случаите, когато таксата е платена по електронен път. Уреждат се по-детайлно начините за електронна идентификация. Предвижда се административните органи да изпращат уведомления по електронен път за изтичащи срокове за документи.

Регламентира се по-подробно дейността на посредниците на електронни административни услуги. Регламентират се изискванията към Системата за сигурно електронно връчване. Особено важно е въвеждането на електронното връчване в производството по административни наказания. Създава се ред за връчване на електронни фишове и наказателни постановления през системата, се посочва още в доклада.

В дневния ред за днес е и първото четене на промени в Кодекса на труда, предложени от Божидар БожановБожидар БожановБожидар Божанов е ИТ експерт и предприемач, основател на компания за информационна сигурност. Има ("Продължаваме промяната-Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от") и група народни представители, и на изменения, внесени от МС, в Закона за достъп до обществена информация. Предвижда се депутатите да разгледат и Доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили на Република България през 2022 г. 

В редовния петъчен парламентарен контрол ще участват вицепремиерът Христо АлексиевХристо АлексиевХристо Алексиев е роден на 19 септември 1980 г.   Магистър по „Международни и министрите Росица ВелковаРосица ВелковаРосица Велкова е родена на 16 март 1972 г. в София.   Придобива магистърска степен по финанси, Асен МеджидиевАсен МеджидиевД-р Асен Меджидиев е роден през 1968 г.   Завършва медицина към Висшия медицински институт в, Найден Тодоров, Росен ХристовРосен ХристовРосен Христов е магистър по  международни икономически отношения от Калифорнийския, Иван ШишковИван ШишковИван Шишков е роден на 14 септември 1963 г. в София. Завършва образователна степен магистър по, Сашо ПеновСашо ПеновПроф. д-р Сашо Пенов е магистър по право от Юридически факултет (ЮФ) на Софийски университет “, Росица КарамфиловаРосица КарамфиловаД-р инж. Росица Карамфилова е експерт с дългогодишен опит в областта на управление на околната, Никола СтояновНикола СтояновНикола Стоянов е роден през 1976 г. в София.   Завършва „Право“ в Софийския университет и Весела ЛечеваВесела ЛечеваВесела Лечева е родена на 20 май 1964 г. във Велико Търново. Завършва Националната спортна академия.               

В началото на пленарното заседание "ВъзражданеВъзражданеВъзраждане е политическа партия в България, учредена през август 2014 г. Неин председател" излязоха с декларация.

 

Последвайте канала на

Десислава Станева
415 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини