Борис Попиванов: Ротационният премиер е операция по взаимно ограничаване на щетите

  • 23 май 2023 17:52

  • 973
  • 1
Борис Попиванов: Ротационният премиер е операция по взаимно ограничаване на щетите
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Операция по взаимно ограничаване на щетите – това провеждат двете формации ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в - СДССДССъюзът на демократичните сили (СДС) е българска дясна политическа партия, наследник на и ПП - ДБ. Те са водещи за трети пореден парламент и носят най-голяма отговорност за продължаването на политическата криза и за безизходицата, която е свързана с нея. Това каза пред БНР политологът доц. Борис Попиванов.

Според него ситуацията и на двете коалиции се утежнява допълнително. За ПП-ДБ тенденцията е от избори на избори да свива избирателите си и за тях е важно да могат по някакъв начин да се реализират отново в управлението. При ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в последния ход (с ротационно договорения премиер – бел. ред.) е окончателно излизане от политическата изолация, в която бяха попаднали след протестите от 2020 година, както и форма на самозащита от неочакваните удари, нанесени от скандала с прокуратурата.

„От ПП - ДБ се надяват, че с конкретните си действия в управлението ще успеят така да тушират негативния ефект и дори напротив - да съберат допълнителна подкрепа, като покажат, че не е важно с кого си, а е важно къде си. Надяват се, че този исторически компромис, направен през последните дни, ще им бъде простен. Смятат, че те ще контролират дневния ред на управлението, че ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в са притиснати до стената и няма да имат друг избор, освен да ги подкрепят постоянно - нещо, което мисля, че е съмнително. Напротив, имам убеждението, че ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в имат своето влияние и присъствие както в държавната администрация, така и в средите на бизнеса, особено в общините, във висшите сфери и сектори на управлението“, заяви политическият анализатор.

По думите на Попиванов, при този парламент единствената успешна форма на политическо коалиране за кабинет за избягване на следващи предсрочни избори, е комбинацията ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в - СДССДССъюзът на демократичните сили (СДС) е българска дясна политическа партия, наследник на и ПП - ДБ. Това допълнително ще донесе на Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г европейска легитимност, която беше се поразклатила.

„Ако изключим взаимното недоверие, което изпитват двете партии, ако изключим обвиненията един срещу друг - кой е по-корумпиран, ако изключим съмнението за евроатлантически лоялност или в принципност и в честност, или подозренията в задкулисие, те всъщност нямат кой знае какви различия -  нито в програмите си, нито в основните си приоритети, нито в бизнеса, икономиката и това можахме да се да се убедим по реакциите им по отношение на внесения от служебния кабинет проект за бюджет за 2023 година. В този смисъл не виждам причина да не направят правителство“, допълни още доц. Попиванов.

Кирил Петков: Асен Василев - финансов министър, Мария Габриел ще е единственият човек от ГЕРБ

Той отбеляза още, че политическите лица от ГЕРБ имат богат опит - те прегръщат партньорите си като боа, а всички парламентарни сили, които през последните 14 години са влизали в сътрудничество с тях, беше изключение, винаги са понасяли много тежки, в някои случаи непредотвратими щети.

С 9-месечния срок на „политическа бременност“ ПП - ДБ си слагат главата в торбата, а за ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в е шанс да излязат сухи от водата без да поемат отговорност за (не)свършеното.

Въпреки примерите в световната практика за ротации в управлението, при нас особеностите са свързани с многото кризи и разочарования. Освен това, при готвения кабинет не участват партийни лидери, което е удобство за непоемане или за прехвърляне на политическа отговорност. Евентуално заздравяване на правителството може да се очаква от взаимната изгода от консумация на властта, както и от напрежението, идващо в международен контекст.

Червената боя върху Дома на Европа в София е подарък от „ВъзражданеВъзражданеВъзраждане е политическа партия в България, учредена през август 2014 г. Неин председател“ за евроориентираните политически сили. Не бива да се забравя, че освен управлението, вече и избирателите са на ротационен принцип, каза още Попиванов.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
973 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
РОТАЦИОНИ СЕМЕЙНИ ОТНОШЕНИЯ

2023.05.23 | 18:09

1
СЪСЕДЪТ МИ МЕ ХВАНА В ЛЕГЛОТО ЧЕ ЧУКАМ ЖЕНА МУ. вДИГНА МИ СКАНДАЛ! НАПОМНИХ МУ: ЗАБРАВИ ЛИ КОГАТО БЕШЕ В ЛЕГЛОТО МИ И ТЕ ЧУКАХ ЗА КАКВО СЕ СПОРАЗУМЯХМЕ. РОТАЦИОНИ СЕМЕЙНИ ОТНОШЕНИЯ

Добави коментар

Водещи новини