Министър Алексиев: Проектите за транспортна и енергийна свързаност на Балканите допринасят за общата сигурност на Европа

  • 23 май 2023 14:44

  • 283
  • 0
Министър Алексиев: Проектите за транспортна и енергийна свързаност на Балканите допринасят за общата сигурност на Европа
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

Стратегическите проекти за транспортна, енергийна и цифрова свързаност на Балканите, в които България има много активна роля, допринасят за общата сигурност на Европа. Това заяви вицепремиерът и министър на транспорта и съобщенията Христо АлексиевХристо АлексиевХристо Алексиев е роден на 19 септември 1980 г.   Магистър по „Международни, съобщиха от пресцентъра на министерството. 

Алексиев се срещна днес с бившия заместник-председател на Европейската комисия и комисар в два ресора Гюнтер Ферхойген, на която посочи, че България е предприела активната роля в установяването на т. нар. Среден коридор от Азия през българските черноморски пристанища към Европа.

„Този проект, заедно със съвместната инициатива с Гърция за железопътна свързаност на пристанищата на Егейско и Черно море, ще помогне да посрещнем предизвикателствата на изцяло променените търговски потоци. Енергични решения се налагат не само поради блокирането на Северния транспортен коридор във връзка с войната с Украйна, но и поради неимоверното нарастване на сухопътния трафик между България и Турция, което превръща границата ни във втората по натовареност в света“, каза още Христо АлексиевХристо АлексиевХристо Алексиев е роден на 19 септември 1980 г.   Магистър по „Международни

Той добави, че основна цел на подготвяните проекти е да бъдат атрактивни за инвеститорите, за да може да се осъществят в оптимални срокове. 

„В България имаме добър опит от начина, по който за изключително кратки срокове успяхме да постигнем пълна енергийна диверсификация. Голямото предизвикателство беше да намерим алтернативни доставки на най-добри цени, справихме се и промяната беше приета от потребителите“, посочи вицепремиерът.

Христо Алексиев: Зеленият преход в транспорта и енергетиката изисква дългосрочна визия и етапност

Гюнтер Ферхойген коментира, че подходът на активно търсене на алтернативи и начини за тяхната реализация е много добро решение за карго потоците в региона.

На въпрос на Гюнтер Ферхойген дали България получава подкрепа в усилията си от Брюксел, вицепремиерът Алексиев отговори, че отлагането на приемането на България в Шенген е сериозен въпрос пред логистиката в региона. 

БТА припомня, че на 15 май Христо АлексиевХристо АлексиевХристо Алексиев е роден на 19 септември 1980 г.   Магистър по „Международни проведе среща с представители на компанията "Абу Даби Портс Груп", на която двете страни обсъдиха нарастващия сухопътен трафик на товари от Азия за Европа. По време на срещата стана известно, че клъстерът проучва възможностите за участие в пристанищата Варна и Русе, както и в други транспортни обекти и проекти.

Българските пристанища са отлична алтернатива за нарастващия сухопътен трафик на товари от Азия за Европа, заяви тогава Христо АлексиевХристо АлексиевХристо Алексиев е роден на 19 септември 1980 г.   Магистър по „Международни

Последвайте канала на

Константин Тодоров
283 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини