Димитър Ганев (политолог): Първият тест за коалицията ГЕРБ-ПП-ДБ ще бъдат местните избори

  • 22 май 2023 19:03

  • 924
  • 0
Димитър Ганев (политолог): Първият тест за коалицията ГЕРБ-ПП-ДБ ще бъдат местните избори
© Кадър: БНТ
Слушай новината Слушай новината

Трудно е, след като си изграждал кампания в разрез с дадена политическа формация, да обясниш предстоящо сътрудничеството. Политическата цена ще платят и ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в и Продължаваме промяната-Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от (ПП-ДБ). Това заяви социологът Димитър Ганев в предаването „Още от деня“ по БНТ.

„В първия мандат не се събра мнозинство. Вторият мандат беше единственият шанс за неотиване на нови избори. Как ще изглежда то – не е ясно, освен премиерите. Първият тест за правителството ще бъдат местните избори. Те могат да съкратят срока от 9 месеца ротация“, смята той.

Кой ще плати най-високата цена от конструкцията ГЕРБ-ПП-ДБ?

„ПП вероятно ще плати по-висока цена. Не трябва да забравяме обаче, че Борисов имаше предвид подобен мандат. Седмица преди вота той призова да се разберат първите две политически сили. Избирателите на ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в са гласували, съзнавайки, че има такава опция на масата, за разлика от ПП-ДБ. Не съм сигурен, че ще успеят да запазят периферията, обаче“, предупреди Ганев.

На въпрос дали разкритията на главния прокурор Иван Гешев са били катализатор за тази конфигурация, социологът заяви: „Имаше някакво влияние, но върху позицията на г-жа Нинова. За втория мандат – не мисля, че това е бил основния фактор“.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
924 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини