Проф. Кирил Топалов: В РСМ разчитат на животински антибългаризъм

  • 22 май 2023 09:54

  • 607
  • 0
Проф. Кирил Топалов: В РСМ разчитат на животински антибългаризъм
© Novini.bg/ Canva

По случай 80-годишния си юбилей проф. Кирил Топалов представя мемоарния роман "Живот по неизбежност". За тези години той е практикувал различни професии и е преживял редица събития.

Всичко по темата:
Отношенията България - РС Македония 1238

"Зад кориците стои почти целият мой живот, разказал съм много случки, но не хронологично. Аз съм ги съчетал асоциативно, тематично. Искам да покажа какво представляваше нашият живот по неизбежност - младите не знаете колко "неизбежим" беше нашият живот, когато бяхме колкото вас. Той беше живот, за който никой не те питаше искаш ли да го живееш такъв или по-различен, както по цивилизованите държави се живее", сподели проф. Топалов пред "България сутрин".

В книгата той описва и трудностите пред дипломатите - професия, която, по думите му, се учи цял живот. Авторът прави и равносметка на своите 80 г.

"Човек на 80 г., ако успее да ги доживее, си прави равносметки. Планове - почти не. Питам се тогава правилно ли постъпих, как живях, обидих ли някого, защо, трябваше ли на друг да каже нещо по-остро. В живота по неизбежност се живееше с много страх, не знаеш откъде ще ти дойде лошото", каза още професорът.

Бившият посланик в Гърция коментира и двустранните отношения с РСМ и черните списъци с българи, които му напомнят за комунистическа България.

Историкът проф. Христо Матанов: Трябва да отговорим на антибългаризма

"Тяхната дипломация е служител на една обществена система - тя владее югославския, титовия, промосковския тоталитаризъм. Там, ако имаш различно мнение, ти се случват лоши неща, каквито видяхме срещу ръководители на българските клубове", каза проф. Топалов.

Той определи настоящата политика на РСМ като "абсурдна, но и логична", а причината - определени политически сили не искат да влязат в ЕС.

"Едно общество, за да го спечелиш, да разчиташ на животински антибългаризъм, това е ясен знак, че обществото е отровено от антибългаризъм. Намираме се в доста лоша фаза в нашите отношения, не трябва да им се вярва, когато ни се усмихват", категоричен беше проф. Топалов.

Гостът не е оптимист за бъдещото на двустранните отношения, предвид "желязната антибългарска позиция" в РСМ.

Позиция на ВМРО срещу "нахалния дипломатически тон" в РС Македония

Последвайте канала на

Радина Лазарова
607 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини