Христо Иванов: Президентът сформира една нерегистрирана партия на властта

  • 20 май 2023 13:36

  • 3142
  • 21
Христо Иванов: Президентът сформира една нерегистрирана партия на властта
© Булфото (архив)
Слушай новината Слушай новината

“Президентът сформира една нерегистрирана партия на властта. Не е тайна, че се очаква много сериозно участие на президентския отбор на местните избори. През определени неформални контакти в Пловдив могат да се проследят определени вектори и в съдебната власт. Ако се стигне до освобождаването на Иван Гешев, къде ще застане например председателят на Върховния административен съд?” Това заяви в интервю за Дарик радио съпредседателят на “Продължаваме промянатаПродължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната" - Демократична България” Христо ИвановХристо Иванов Роден е на 13 септември 1974 г. в София.   Христо Иванов е магистър по право от Софийския.

Той посочи като обезпокоителен факта, че в последните две години президентът Радев трупа власт в администрацията и че уж слабата по конституция фигура на държавния глава се е оказала много силна чрез изплуването на един резервен конституционен модел, който по замисъл е трябвало да е само временен.

Особената опасност в него е, че не е ясно как и дали излъченото от президента служебно правителство се контролира от него. “Затова едно редовно парламентарно правителство ще прекрати безотговорното служебно правителство и паралелите с 16-а съветска република”, каза Иванов.

Според съпредседателя на ДБ шансовете за реализация на първия мандат не са големи, а и не вижда голямо желание у самата ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в да го реализира, по-скоро с този си опит тя се опитвала да защити името си.

Той отхвърли и варианта гласуването да бъде тайно, защото “то на практика е явно - който гласува тайно, гласува различно от това, което се очаква от него” и не е въпросът в това дали ще се намерят допълнителни 10 депутати към недостигащите на ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в, ДПСДПСДвижението за права и свободи (ДПС) е центристка политическа партия в България, ползваща се с и ИТН, които да влизат и излизат от залата. “Да речем, че този кабинет мине, после как ще функционира той, без да има ясно стабилно мнозинство?”, попита Иванов.

Асен Василев: Вярвам, че разумът ще надделее и ще имаме кабинет с втория мандат

Според лидера на “Да, България” издигането на Мария ГабриелМария ГабриелМария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 г. в Гоце Делчев.   През 1997 г. завършва Езикова за кандидат премиер на ГЕРБ-СДССДССъюзът на демократичните сили (СДС) е българска дясна политическа партия, наследник на е бил опит за самостоятелен аргумент за преодоляване на обещанието на “Продължаваме промянатаПродължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната" - Демократична България” да не подкрепят първия мандат.

“Ние, за разлика от Бойко Борисов, нямаме такава гъвкавост и акробатика. Това не е инат, а последователност. Еврокомисията, от която идва Габриел, е призвана да е пазителка на правовия ред в ЕС, но сама се е провалила с механизма за наблюдение над съдебната ни система. Той е трябвало да продължи максимум 3 години, а е продължил 16 и е завършил безрезултатно със срамна сделка между Европейската народна партия и ЕК на Жан-Клод Юнкер.”, каза Иванов. 

“Сега настояваме, че реалният шанс за правителство с втория мандат е не защото искаме да е нашия, а защото който държи мандата, посочва фигурата на премиера. Защото премиерът може сам да свали правителството, ако то се окаже фасада, ако в един момент пак се получи да имаме едни заявки за реформа, а те да не се случат. Ние искаме да сме сигурни, че като ще говорим за конституционна реформа, тя ще е до публикацията ѝ в “Държавен вестник”, а не да стигне до средата и после да завие нанякъде. Затова е важно кой е премиерът. На акад. Денков имаме доверие, че ако нещата не тръгнат натам, накъдето трябва, той ще си подаде оставката”, каза Христо ИвановХристо Иванов Роден е на 13 септември 1974 г. в София.   Христо Иванов е магистър по право от Софийския.

По думите му, Иван Гешев вече убеди почти всички партии, че без конституционна реформа на прокуратурата не може да се мине, а  по големите теми има до голяма степен междупартийно съгласие. Но големият въпрос е във възможността за доверие - че няма да се появи поредната фасада на обичайните корупционни практики.

“Голямата разделителна линия не е между нашите партии, а между избирателите и политиците. Сред нашите избиратели също има хора, дали ни със скърцане на зъби кредит на доверие. Въпросът е как можем да се изправим пред тях. Да, ще правим управление, това е императив, но трябва да имаме рационални причини да смятаме, че то ще реши фундаменталния проблем - корупцията”, каза Иванов. Защото без да се реши този проблем, нито ще има гаранции как се харчат парите от бюджета, нито ще има Шенген и Еврозона. 

Според Иванов, ако първият мандат приключи неуспешно, Борисов няма как да обясни, че не подкрепя втория, при условие, че ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в подкрепят конституционната реформа, законодателната програма и управленската програми, изработени от ПП-ДБ, а механизмът за разследване на главния прокурор, по който в 4 парламента се водеха войни, мина в петък в парламента като горещ нож през масло. 

“Ако няма правителство, всеки който завлече страната на поредните избори, ще носи огромна отговорност. Най-добре за всички е ние от ПП-ДБ да можем да гарантираме тази реформа. Всички си промениха позицията за съдебната реформа - БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е още през 2020 г., после ДПСДПСДвижението за права и свободи (ДПС) е центристка политическа партия в България, ползваща се с извади проект за конституционна промяна, последни са ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в. Това е достойно за уважение, но в интерес на всички е ние, ПП-ДБ, да сме в основата на конструкцията - ние с премиер, който да може да си подаде оставката, това е успокояващо за всички. Това технологично може да стане само с втория мандат”, категоричен е Иванов. 

По думите му, самият състав на правителството е делегиран на акад. Денков. Но в условията на голямо недоверие в парламента вероятно обликът му ще е нещо като служебен кабинет на парламента, без ярки политически лица.

“И като видим, че нещо наистина става - дори и с гласовете на ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в и ДПСДПСДвижението за права и свободи (ДПС) е центристка политическа партия в България, ползваща се с, тогава ще променим лицето на политиката. Защото сега въпросът е не само за правителство, а за промяна на политиката в страната”, каза съпредседателят на ДБ. Според него сега никоя политическа сила не е в позиция да поставя условия и който смята, че ще спечели в някакви игри на преговори, симулациии или алъш-вериш, може да си причини големи неприятности.

Томислав Дончев: Нямаме контрол върху копчето „Еnter" на Гешев, нямаме и скелети в гардероба

“Трябва с отрезвявавщ ужас да вземем отговорни решения, да ги приложим и да се надяваме Господ да ни е на помощ. Никой няма козове, всички сме притиснати до стената. Тази страна може да тръгне по много добър или по много лош път, среден път няма”, каза Христо ИвановХристо Иванов Роден е на 13 септември 1974 г. в София.   Христо Иванов е магистър по право от Софийския.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
3142 21

Свързани новини

Коментари 21

Добави коментар
Петър

2023.05.23 | 16:50

21
И Иванов го е яд, защото няма облаги за него сега.

2023.05.20 | 16:53

11
ВЪЗРАЖДАНЕ Е СПАСЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ !!!
ШИБАМ ПЛАТЕНИ ГЕЙБЕРИ

2023.05.20 | 17:40

20
Тихо, пyтко евтина!
ДО 18

2023.05.20 | 17:37

19
ТИ НЯМАШ ПРАВОТО НА КОМЕНТАР ....ШИИБААНО МОДЕРАТОРСКО ГОООЙНОО
Няма как да си евpoатлантик и да не бъдеш педepacт

2023.05.20 | 17:30

18
ОТ ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКИ ПРОДАЖНИ КУPBИ

2023.05.20 | 17:14

16
От какво?

2023.05.20 | 17:16

17
Нещастник

2023.05.20 | 15:35

3
Банкянският Ty/\yп е събирателен образ на мутра, политик, бизнесмен, мафиот, убиец и крадец през годините на така нареченият преход, криминален преход, революция на престъпниците положила началотo на геноцида над българският народ! Не затвор, ада за такива като този Ty/\yп трябва тук на земята!!!

2023.05.20 | 17:14

15
Яж му к.ура мокотело

2023.05.20 | 16:56

12
Време ни е да изритаме евроговедата! Време ни е за Възраждане!

2023.05.20 | 17:12

14
Що не го духаш трол недоклатен

2023.05.20 | 17:12

13
Мръсен отвратителен долен смръдлив комунистически педал

2023.05.20 | 16:49

10
ama neka nai posle prezidenta da napravi edna partia vav tazi darjava stiga sa ni upravliavali kradci kato teb kirco asenka i tikvata

2023.05.20 | 16:48

9
Румен Радев ще спаси България от соросоидните идиоти.

2023.05.20 | 16:43

8
Ами като не става с парламентарна република , ще пробваме с президентска република ! Само че президент да е РАДЕВ , а не путьовци като Плевнелиев , Първанов , Стоянов !

2023.05.20 | 16:05

6
Славчо никога не е участвал м пуча на олигархията Докарала шарлатаните. Там бяха бабикян мамая и безработна сган Всички платени он черепа и василев

2023.05.20 | 16:17

7
Шарлатаните срещу крадците герберасти, кво правим сега, може да се обединят и да станат крадливи шарлатани.

Добави коментар

Водещи новини