Демерджиев: Имаме подкрепата на ЕК за противодействие на нелегалната миграция, надявам се тя да се засили

  • 19 май 2023 13:15

  • 373
  • 1
Демерджиев: Имаме подкрепата на ЕК за противодействие на нелегалната миграция, надявам се тя да се засили
© MVR

Българска делегация участва в Седмото издание на международната конференция „Форум за сигурност в региона на Черно море и Балканите“ в Букурещ. 

Всичко по темата:
Мигрантска криза 1519

Заместник министър-председателят по обществен ред и сигурност и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев взе участие в Панел „Миграция и гранична сигурност: Нови предизвикателства пред Европа“ в рамките на Седмото издание на международната конференция „Форум за сигурност в региона на Черно море и Балканите“ в Букурещ. В панела участваха и вътрешните министри на Румъния Лучиан Боде и на Молдова Ана Ревенко.

Видеообръщение към участниците отправи еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон, която заяви, че неин приоритет е присъединяването на България и Румъния към Шенген през тази година.

В своето изказване министър Демерджиев запозна присъстващите с миграционната ситуация в страната ни. Той отбеляза, че през миналата година има над 168 000 опита за проникване на наша територия от нелегални мигранти. “През тази година тенденцията е още по-притеснителна, защото опитите са нараснали с близо 30 на сто”, заяви вътрешният министър и допълни, че въпреки тази тежка ситуация, страната ни противодейства много по-добре: “През тези месеци ние сме задържали 50 на сто по-малко мигранти, които са успели да проникнат в България”.

Министър Демерджиев прогнозира, че потоците нелегални мигранти към Европа няма да намалеят и дори е възможно да продължат да се увеличават. Европа трябва да е готова, предупреди той и очерта стълбовете на които трябва да се гради борбата с това явление - превантивна работа с държавите на произход, доброто управление на външните граници на ЕС и противодействие на трансграничната престъпност, свързана с нелегална миграция. “Много се радвам, че имаме помощ и подкрепа от ЕК, надявам се тя да се засили”, заяви вътрешният министър.

Министър Демерджиев подчерта и важността на доброто сътрудничество с Република Турция. Помощта, която оказва турската страна, ни подпомага изключително много в справянето на нелегалната миграция, коментира той. По негови думи, сътрудничеството със Сърбия за противодействие на вторичната миграция също се подобрява.

Демерджиев припомни, че България е поела ангажимент за ограничаване на това явление и спазва ангажимента да ограничи вторичните предвижвания.

Българската делегация, в която участваха заместник-министър Венцислав Катинов, директорът на ГДНП главен комисар Атанас Илков, директорът на ГДГП главен комисар Росица Димитрова и българският посланик в Румъния Радко Влайков, посетиха и Центъра за правоприлагане в Югоизточна Европа (СЕЛЕК) и проведоха разговор с ръководството му. „Искам да благодаря на министъра за съдействието“ – заяви генералният директор Огуз Серкант. Той изрази специална благодарност и на българските офицери за връзка за техния принос за работата на центъра.

Всяка година СЕЛЕК предоставя награди за осъществени съвместни операции. На България са присъдени три отличия за успешни реализации. Две бяха връчени на министъра - за операции на ГДБОП с турската страна по линия на противодействие на наркотрафика, и една - на директора на ГДНП - за операция по противодействие на измамите, съвместно с Румъния.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
373 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
да се засили

2023.05.19 | 13:42

1
подкрепата или миграцията? Редактор-цървул.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини