Историкът проф. Христо Матанов: Трябва да отговорим на антибългаризма

  • 19 май 2023 09:01

  • 755
  • 7
Историкът проф. Христо Матанов: Трябва да отговорим на антибългаризма
© Бг он аир

Остри реакции последваха у нас след изказването на президента на РСМ Стево Пендаровски, че трябва да има черни списъци за български граждани и политици. Вицепрезидентът Илияна Йотова определи това изказване пред Съвета на Европа като груба провокация към общите европейски ценности, а според президента Румен Радев българите в РСМ са подложени на системен тормоз.

Всичко по темата:
Отношенията България - РС Македония 1235

"Пендаровски призна наличието на списъци, които не допускат български граждани до Северна Македония. За да има конфронтация, трябва да има две страни. България дълго време не отговаряше, защото "големият брат" от север казваше: "Трайте си, защото Югославия е по-важна"Аз също се страхувам да отида в Северна Македония, тъй като не знам каква ще бъде реакцията. Може и да съм в списъка", коментира историкът проф. Христо Матанов в студиото на "България сутрин". 

Той е на мнение, че периодично се изострят отношенията между двете страни и ще се изострят дори българите да бъдат включени в Конституцията на РСМ. 

"Македонизмът е инструмент, създаден от Русия": Това, което започна Ковачевски и продължи Пендаровски, е нахално и недопустимо

"Вижда се как се готви този проблем. Външният министър на РСМ казва, че българите са незначително малцинство, а по официална статистика 120 хил. кандидатстват за българско гражданство, доказвайки българския си произход", посочи проф. Матанов.

По думите му Путин говори за украинците като част от руската нация, а по същия начин казват и гражданите на РСМ: "Ние сме различни от българите, само че те твърдят, че сме едно". 

Проф. Матанов изтъкна, че при нас има много проблеми, с чието решаване се занимаваме, докато в РСМ ежедневно се насажда антибългаризъм

"Той се увеличава. Антибългаризмът е въдичка, по която те се захващат, за да се изтеглят като македонисти", смята историкът.

Журналистът Владимир Перев каза пред Bulgaria ON AIR, че в РСМ е било пълна изненада изявлението на премиера Димитър Ковачевски. 

"Човек, който не си дава често мнението по македоно-българските отношения. Впечатлението е, че кабинетът на премиера очакваше атака в Рейкявик от г-жа Йотова и подготви варианти за отговор. Забравиха, че България в никакъв момент не е направила атака срещу РСМ. В Македония хората са със сантименти към времето на Тито", заяви той.

Перев обърна внимание, че нито един български дипломат на пост в Белград не е посетил нито веднъж Македония от 1918 до 1991 г. Това говори съвсем ясно каква е била ситуацията между България и Югославия по отношение на Македония, настоя журналистът. 

Президентът на РСМ: Правим преценка кое лице, по какъв повод не трябва да се допуска в страната ни, включително и някои евродепутати

А коментарите в РСМ са, че ще се води битка до последно, за да запазят хората своята македонска идентичност. Прави се списък на личности, които нападат македонизма. Най-мразената личност е президентът Румен Радев, следват Илияна Йотова, Екатерина Захариева, Костадин Костадинов, посочи още Перев.

"Ако Северна Македония и Албания влязат в ЕС, това бъдеще чака и Косово и означава една обединена македонска общност, което не е в интерес на Сърбия и Русия. Сърбия няма да допусне РСМ да влезе в ЕС преди нея. Русия опитва да провокира ЕС и да създаде неуредици в отделните му членове. Нашите проблеми с РСМ са отражение на геополитическата ситуация. Някои от членките на ЕС скрито или открито подкрепят Северна Македония", смята проф. Матанов.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
755 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
ИЗБИЙТЕ ПРОКЛЕТИТЕ ПСЕТА!

2023.05.19 | 11:13

7
youtube. com/watch?v=zCjjy0EXQDI
БАЛГАРАЦИТЕ

2023.05.19 | 11:03

6
ДА СЕ БЕСЯТ ПО УЛИЧНИТЕ СТЪЛБОВЕ В МАКЕДОНИЯ! ЗА ОПАШКИТЕ!
МРЪСНИЯ СКОТ

2023.05.19 | 11:02

5
БАЛГАРАК НЕ Е УСПЯЛ ДА СЕ ДОКОПА ДО ТУК! youtube. com/watch?v=SlVz7MUG3kc ЗА ЩАСТИЕ!
ПЪРВО

2023.05.19 | 10:00

4
ЩЕ СЕ ОМЕТЕТЕ ОТ СЕВЕРО ИЗТОЧНА МАКЕДОНИЯ! КАКТО СЪМ ЗАПОВЯДАЛ, ЖИВОТНИ!

2023.05.19 | 10:00

3
Докато САЩ не прочистят сърбоманите в политическият елит на РСМ, ще имат много проблеми на балканите. А те дори им дават пари, които сърбите ползват за техните цели срещу САЩ.
ПЪРВО

2023.05.19 | 10:00

2
ЩЕ СЕ ОМЕТЕТЕ ОТ СЕВЕРО ИЗТОЧНА МАКЕДОНИЯ! КАКТО СЪМ ЗАПОВЯДАЛ, ЖИВОТНИ!

2023.05.19 | 09:47

1
При аналогична ситуация между Румъния и Молдова, САЩ подкрепиха Румъния, защо сега мачкат България?

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини