Комисията за контрол над службите изслуша шефовете на НСО и ДАНС за взрива до автомобила на Гешев

  • 18 май 2023 19:47

  • 2102
  • 4
Комисията за контрол над службите изслуша шефовете на НСО и ДАНС за взрива до автомобила на Гешев
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

По повод взрива до автомобила на главния прокурор Иван ГешевИван ГешевИван Стоименов Гешев е роден на 19 декември 1970 година. Завършва висше юридическо образование във началникът на Национална служба за охрана (НСО) бригаден генерал Емил Тонев и председателят на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) Пламен Тончев бяха изслушани в парламентарната комисия за контрол над службите за сигурност, прилагането и използването на специалните разузнавателни средства и достъпа до данните по Закона за електронните съобщения. Заседанието на комисията беше закрито, предаде БТА.

Всичко по темата:
Опитът за атентат срещу Иван Гешев и исканата му оставка 508

След края на заседанието на комисията председателят ѝ Даниел МитовДаниел МитовДаниел Митов е роден на 4 декември 1977 г. в град София. Завършва СУ „Климент Охридски“, от ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в - СДССДССъюзът на демократичните сили (СДС) е българска дясна политическа партия, наследник на посочи, че депутатите нямат информация за извършители или поръчители на взрива. Дори комисията за контрол над службите се оказа безсилна, когато прокурорите са забранили да бъде споделяна каквато и да е било информация, обясни Митов пред журналисти.

Нямаме информация да има санкции срещу служители на службите, а и не виждам защо, след като няма пострадали, каза още той.

Взрив избухна до автомобила на главния прокурор Иван Гешев на първи май, докато кортежът му се движеше по пътя от Самоков към София, в района на село Ковачевци. Главният прокурор е бил мишена за убиване, заяви тогава заместник главният прокурор и директор на Националната следствена служба Борислав СарафовБорислав СарафовБорислав Сарафов е роден на 16 август 1969 г. в София.   През 1987 г. завършва 27 ЕСПУ „Акад..

Членове на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) предложиха предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван ГешевИван ГешевИван Стоименов Гешев е роден на 19 декември 1970 година. Завършва висше юридическо образование във дни след взрива.

Членове на прокурорската колегия на ВСС предлагат предсрочно освобождаване на Гешев

Кадровиците предложиха освобождаването да е заради тежко нарушение на служебните задължения. В предложението са описани обстоятелства около първоначалните действия по разследването на взрива до автомобила на главния прокурор. В документа се посочва, че на мястото на инцидента идва заместник-директорът на Националната следствена служба (НСлС) Ясен Тодоров, който довежда със себе си гражданин на Държавата Израел. Той е представен на директора на НСлС и заместник-главен прокурор Борислав СарафовБорислав СарафовБорислав Сарафов е роден на 16 август 1969 г. в София.   През 1987 г. завършва 27 ЕСПУ „Акад., както и на следователите, които са на място, като "израелски експерт по контратероризъм", доведен по разпореждане на Иван ГешевИван ГешевИван Стоименов Гешев е роден на 19 декември 1970 година. Завършва висше юридическо образование във.

Членовете на Прокурорската колегия заявяват, че чуждият гражданин е допуснат на мястото на взрива и се запознава с обстоятелствата по извършеното престъпление и даже дава „насоки“ на следователите, без на самите тях да е известна дори самоличността му и заеманата длъжност. Подписалите предложението отбелязват, че главният прокурор не разполага с правомощия да дава устни указания на органите на досъдебното производство (следователи). те допълват, че тази намеса в разследването е несъвместима с правомощията на главния прокурор по Конституция.

В понеделник Гешев показа пред медиите лист с оставката си и я скъса. След това заяви, че ще поиска от ВСС да отстрани заместника му Борислав СарафовБорислав СарафовБорислав Сарафов е роден на 16 август 1969 г. в София.   През 1987 г. завършва 27 ЕСПУ „Акад., ако той сам не подаде оставка. Няколко часа по-късно Борислав СарафовБорислав СарафовБорислав Сарафов е роден на 16 август 1969 г. в София.   През 1987 г. завършва 27 ЕСПУ „Акад. също направи изявление пред медиите, в което призова главният прокурор спешно да бъде отстранен от ВСС. Сарафов заяви, че няма да подаде оставка, но добави, че се страхува за живота си.

Последва сигнал на Сарафов срещу Иван ГешевИван ГешевИван Стоименов Гешев е роден на 19 декември 1970 година. Завършва висше юридическо образование във и до ВСС - с молба за образуване на дисциплинарно производство.

Дебатът по сигнала на Борислав СарафовБорислав СарафовБорислав Сарафов е роден на 16 август 1969 г. в София.   През 1987 г. завършва 27 ЕСПУ „Акад. срещу Иван ГешевИван ГешевИван Стоименов Гешев е роден на 19 декември 1970 година. Завършва висше юридическо образование във до ВСС ще продължи в следващо заседание на Пленума на съвета. Това стана известно по време на днешното обсъждане на сигнала от кадровиците. Те водеха спор по каква процедура ще вземат отношение по сигнала, но не стигнаха до съгласие. Главният прокурор заяви, че е готов да даде обяснения.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2102 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Емѝ...

2023.05.18 | 20:06

1
Да бъдем точни, първото изречение трябва да бъде "Съществуват твърдения, че взрив бил избухнал до автомобила на главния прокypор Иван Гешев на първи май". Засега доказателства не са посочени.
Емѝ...

2023.05.19 | 01:17

4
Майка ми е Кенеф! Само да ви напомня! ФАКТ!!!

2023.05.18 | 23:14

3
Защо чуждестранният експерт да не огледа? Криеме ли нещо?
П Е Д Е Р А С ТИТЕ ОТ ДАНС

2023.05.18 | 20:37

2
ДА РАЗКАЖАТ С КАКВО СЕ ЗАНИМАВАТ, КОГАТО НЕ РАЗГЛЕЖДАТ ГОЛИ СНИМКИ!

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини