Министър Карамфилова: Съгласували сме единствено пътен възел "Кресна"

  • 18 май 2023 16:53

  • 411
  • 3
Министър Карамфилова: Съгласували сме единствено пътен възел "Кресна"
© Булфото (архив)
Слушай новината Слушай новината

От Министерството на околната среда и водите (МОСВ) са съгласували единствено пътен възел "Кресна", не са съгласували обходи и други маршрути, заяви служебният министър на околната среда и водите Росица КарамфиловаРосица КарамфиловаД-р инж. Росица Карамфилова е експерт с дългогодишен опит в областта на управление на околната. Тя отговори на актуални въпроси пред ресорната парламентарна комисия, предаде БТА.

От парламентарната група на "Продължаваме промянатаПродължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната"Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от" я попитаха защо МОСВ допуска действия от страна на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) в участъка на Кресненското дефиле, имайки предвид наличието на несъответствия на проекта с приложимото законодателство на ЕС в областта на околната среда и негативните становища от граждани и екоактивисти.

Има решение по оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС), което е действащо решение. Съгласно това решение са разглеждани три алтернативни варианта към онзи момент, каза Карамфилова. По думите ѝ тази действаща ОВОС е била в основата и фактът през 2019 година Агенция "Пътна инфраструктура" да подаде апликационна форма за финансиране именно на този проект във връзка с Оперативната програма "Транспорт".

Към онзи момент, при подаването на апликационната форма, ЕК установява несъответствия и основната бележка, която тя отправя е, че всъщност проектът, който се разглежда и трасетата, алтернативите, трябва да бъдат сравнени със специфични и подробни цели за Кресненското дефиле, като в него преминават две зони, посочи Карамфилова. Тя добави, че тогава тези цели не са били одобрени.

Карамфилова посочи, че МОСВ се е произнесло за обектоизграждане на пътен възел "Кресна". Ние сме съгласували единствено и само пътния възел Кресна, не сме съгласували обходи и всякакви други маршрути, каза тя и уточни, че предстои да се определи каква ще бъде приложимата процедура. 

По-рано днес депутати от ПП-ДБ и природозащитници настояха на брифинг в парламента да бъдат разгледани алтернативните варианти за строителство на автомагистрала "Струма" през Кресненското дефиле.

ПП-ДБ отново настояха за безопасно строителство на АМ „Струма“ през Кресна

Последвайте канала на

Константин Тодоров
411 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Галя

2023.05.23 | 20:55

3
Заради зелените рекетьори ще прецакат и тая магистрала…
Иван Христов

2023.05.21 | 11:15

2
Тия еколози вече тотално прекаляват. Мястото на тиква като Тома Белев и приятелчетата им е в затвора. Където видят, че има много пари и веднага отиват да спират проектите, за да не получат и те някой друг милион под масата. Искат екооценка, само че спестяват факта, че тя се прави именно от фирми и хора свързани с техните НПО-та.
Ани

2023.05.19 | 10:59

1
Не се съобразявайте с исканията на така наречените зелени, те са едни мрънкачи и само дюдюкат.

Добави коментар

Водещи новини