Комисия на НС ще изслуша отчет за изпратената военна помощ на Украйна

  • 17 май 2023 07:37

  • 481
  • 2
Комисия на НС ще изслуша отчет за изпратената военна помощ на Украйна
© Булфото (архив)

На закрито заседание парламентарната Комисия по отбрана ще изслуша отчета на Министерството на отбраната каква военна помощ е изпратена за Украйна. Решение за предоставяне на помощ взе предишното Народно събрание.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14022

Отбранителното министерство изпрати по списък исканото. Като само за изпращането на боеприпаси и муниции се разбра индиректно. През март беше съобщено, че Министерството заменя стари с нови боеприпаси на стойност около 347 милиона лева във военните складове.

През март президентът Румен Радев каза, че България може да предоставя боеприпаси за складовете в държавите членки на ЕС. Но не и за Украйна. Страната ни не се включи и в общата поръчка на ЕС за предоставяне на боеприпаси за Киев.

Страната ни не участва в практиката да дава на Украйна своята военна техника в замяна на доставки от съюзниците.

В писмен отговор преди дни Министерството на отбраната посочи, че за четиринадесет месеца има две постъпили искания от Украйна за предоставяне на самолети МиГ-29 или Су-25. Първото е било в края на  март 2022-ра. А второто в средата на февруари тази година.

МО не посочва как са отговорили на запитванията. Но в публични изяви цивилното ръководство е обяснявало, че и двете платформи са нужни за изпълнение на конституционните задължения.

За първи път членовете на комисията ще изслушат служебния отбранителен министър Димитър Стоянов.

Депутатите ще обсъждат и Доклада за състоянието на отбраната за 2022 г. Част от него отчита, че има висок процент недостиг на военни. Както и проблеми с недостатъчното финансиране, амортизирана техника, липса на резервни части и неритмично извършване на ремонтни дейности и невъзможността за доставка на специфични резервни части и консумативи поради санкциите срещу Русия.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
481 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Иванчо

2023.05.17 | 08:33

2
С какво изпращането на военна помощ помага на българското общество?
ХОДЕЩИ

2023.05.17 | 07:45

1
КЕ НЕФИ :)

Добави коментар

Водещи новини