Фандъкова представи списък с обекти от капиталовата програма на СО на стойност близо 600 млн. лева

  • 16 май 2023 13:20

  • 368
  • 0
Фандъкова представи списък с обекти от капиталовата програма на СО на стойност близо 600 млн. лева
© Булфото (архив)

Съгласно законите Столичната община може да работи само в рамките на предходния бюджет и по т.нар. преходни обекти, но за обекти, които не фигурират в капиталовата програма от миналата година, не можем да правим разплащания. Това обясни кметът на София Йорданка ФандъковаЙорданка Фандъкова Йорданка Асенова Фандъкова е родена в Самоков. Завършва средното си образование в 35-а руска по време на пресконференция по повод представянето на списъка с обекти от капиталовата програма на Столичната община за 2023 г. 

Списъкът е със средства, както от общински приходи, така и от оперативни програми, обясни кметът и допълни, че обектите, които ще се финансират с общински приходи са на стойност 298,4 млн. лева, а тези със средства от Европейския съюз - 297,7 млн. лева. Общата стойност на капиталовите разходи е 596,1 млн. лева. 

За да гарантираме работата по обектите, днес внасям в Столичен общински съвет списък с обекти за финансиране за инвестиционни разходи от 2023 г. По-късно през деня списъкът ще бъде предложен за одобрение от Столичния общински съвет, а целта му е изграждането на важни за града и районите обекти да продължи, въпреки липсата на приет държавен бюджет, обясни кметът. 

Фандъкова: Очаквам строителният бранш да инвестира както в технологии, така и в кадри

Като основен акцент в този списък, Фандъкова посочи инвестиционните разходи. Изграждат се 20 обекта на стратегически места в столицата, част от тях са пробивът за бул. "Филип Кутев", бул. Тодор Каблешков, бул. "Ломско шосе" и др., за които са отделели над 48 млн. лева, каза кметът и допълни, че също 41 млн. лева са отделени за ремонт на основни квартални улици. 

По думите на кмета други важни разходи са за изглаждането на нови улици и основни ремонти в кварталите, за които са отделени 747 хил. лева. Също така близо 134 млн. лева са за обекти в сектор "Градски транспорт", като 60 млн. лева са за строителството на метрото под бул. "Владимир Вазов", посочи Фандъкова. Целият списък ще бъде качен на сайта на Столичната община. 

Средствата по оперативни програми трябва да бъдат отчетени до края на годината, посочи кметът и допълни, че това ги поставя пред отговорност, защото неизпълнението на тези обекти би довело до много големи щети за общината. 

Последвайте канала на

Радина Лазарова
368 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини