Държавната електронна идентификация от МВР да премине към Министерството на електронното управление, предлагат от ПП-ДБ

  • 16 май 2023 12:16

  • 429
  • 1
Държавната електронна идентификация от МВР да премине към Министерството на електронното управление, предлагат от ПП-ДБ
© Булфото (архив)

Държавната електронна идентификация от МВР да премине към Министерството на електронното управление (МЕУ), предлагат от коалицията "Продължаваме промянатаПродължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната"" - "Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от" (ПП-ДБ) със законопроект, внесен от Божидар БожановБожидар БожановБожидар Божанов е ИТ експерт и предприемач, основател на компания за информационна сигурност. Има и група народни представители от ПП-ДБ. Това съобщиха от пресцентъра на „Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от“. С него се предлага държавната схема за електронна идентификация да бъде прехвърлена от МВР към МЕУ.

Законопроектът предвижда органът, отговарящ за изграждането и реализирането на държавната схема за електронна идентификация, да бъде министърът на електронното управление.

По предложение на ПП-ДБ: Трудовата книжка да стане електронна

Записано е също премахване на остарелите концепции от Закона за електронната идентификация (ЗЕИ). Поради невъзможността на МВР да реализира национална схема за електронна идентификация в предвидените срокове, тези концепции се отменят (администратори на електронна идентичност, частни центрове за електронна идентификация), се посочва в текста. Според вносителя най-подходящата институционална рамка за постигане на резултата е да имаме удобно средство за електронна идентификация максимално скоро, включително стъпвайки на вече изграденото от МЕУ.

През ноември миналата година парламентарната Комисия по електронно управление и информационни технологии подкрепи на първо четене Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за електронното управление, чиито автори са депутатите от „Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено отБожидар БожановБожидар БожановБожидар Божанов е ИТ експерт и предприемач, основател на компания за информационна сигурност. Има и Надежда Йорданова. По думите на Божанов тогава, цитирани от БТА, тези промени ще придвижат електронното управление още по-напред. 

Част от новите текстове предвиждат забрана за въвеждане с подзаконов акт на стикери и други документи, които представят данни, налични в регистри. Улеснява се също и заявяването на електронни административни услуги чрез премахване на изискването за квалифициран електронен подпис за мнозинството от тях. Връчване на фишове, актове и наказателни постановления също ще става по електронен път. 

Автоматизирано напомняне за изтичащи документи – винетки, лични документи, лицензи и различни разрешителни, също е залегнало законопроекта, уточни Божидар БожановБожидар БожановБожидар Божанов е ИТ експерт и предприемач, основател на компания за информационна сигурност. Има.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
429 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.05.16 | 12:50

1
ами да и личните данни направо в ръцете на Даниел Лорер а после в Израел

Добави коментар

Водещи новини