ПП-ДБ внесе законопроект за повече прозрачност в обществените поръчки

  • 13 май 2023 19:25

  • 1853
  • 4
ПП-ДБ внесе законопроект за повече прозрачност в обществените поръчки
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

Продължаваме промянатаПродължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната" - Демократична България” внесе законопроект за изменение на Закона за обществените поръчки (ЗОП), чрез който да се постигне по-голяма прозрачност и по-добър контрол при изразходването на публични средства, съобщават от пресцентъра на ДБ.

Със законопроекта се уреждат допълнителни изисквания за прозрачност, като данните от “Централизирана автоматизирана информационна система „Електронни обществени поръчки“ (ЦАИС ЕОП) ще се публикуват в отворен, машинночетим формат съгласно международен стандарт. Въвеждат се и изисквания за съхраняване и публикуване в структуриран вид на данни, които ще разширят възможностите за анализ на данните.

Разширява се задължението за публикуване на обявленията за всички сключени договори, попадащи в изключенията на ЗОП, с цел повишаване на прозрачността на възлагането.

Предвижда се и разкриване на принадлежност към държавна сигурност и разузнавателните служби на българската народна армия на лица, които пряко контролират изпълнители по обществени поръчки, спечелили поръчки за над половин милион лева на годишна база. Целта е допълнително осветляване на свързаностите около бившата Държавна сигурност и икономическия живот, захранван с публични средства.

Ето ги законопроектите, които ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ ще предложат на парламента

“Ако правителството ни не беше свалено след 7 месеца управление, много от законите, за които говорим в последната една година, вече щяха да са факт и нямаше да се налага да ги внасяме отново, за да придвижим  отдавна обещавани реформи”, коментира народният представител Божидар БожановБожидар БожановБожидар Божанов е ИТ експерт и предприемач, основател на компания за информационна сигурност. Има, който е основен двигател за предвижданите промени.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
1853 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Петър

2023.05.16 | 09:15

4
Демократична България много ги обичат обществените поръчки, особено ако могат и да ги провеждат.
PaulaFox

2023.05.13 | 21:01

3
❤️Играя нова секс игра 18+) Не мога да се справя с нея, много трудно) Кой е играл, помогнете ми ➤ ssur.cc/segrax
Джони

2023.05.13 | 19:56

2
В смисъл като по ваше време фирма Мет офшорки разни към Кинтекс и още 10ина такива така прозрачност ли
Ха, ха, ха

2023.05.13 | 19:40

1
33 години едни и същи престъпници и техните номера!!!

Добави коментар

Водещи новини