"Галъп": Най-много от анкетираните българи (28%) искат правителство на ПП–ДБ и ГЕРБ–СДС

  • 12 май 2023 14:19

  • 3315
  • 21
"Галъп": Най-много от анкетираните българи (28%) искат правителство на ПП–ДБ и ГЕРБ–СДС
© Колаж: Novini.bg/ Булфото

Българите не подсказват на политиците ясен изход от кризата, но като че ли синхронизация между първите две сили изглежда като интуитивно по-предпочитания избор и поне по половината от двата основни електората са свикнали с идеята преди появата на план „Б“. 

Изборите не са оставили обществото с ясно усещане, че са били честни, с изключение на убеждението сред електората на ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в – това обаче е често срещана картина след избори. Ако изборите се проведат сега отново, резултатът би бил сходен, а губещите могат да продължат да губят. Преди своето обявяване за кандидат за премиер Мария ГабриелМария ГабриелМария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 г. в Гоце Делчев.   През 1997 г. завършва Езикова се ползва със сравнително добър рейтинг, макар и да е твърде далеч от най-добрите позиции по доверие. 

ГЕРБ с ПП-ДБ или с БСП и ДПС?

Изводите са от редовното ежемесечно независимо изследване на „Галъп интернешънъл болкан“ сред 803 пълнолетни българи, проведено чрез интервю „лице в лице“ с таблети в периода 27 април-5 май. 

При изброяването на опции какво правителство да се създаде, най-сериозното натрупване е всъщност – макар и символично – в отговорите от типа „Не знам/не мога да преценя“: 28,5%. Това е симптоматично за обществения климат в страната. Опцията „Най-добре е да се състави правителство, в което под някаква форма да си сътрудничат и да се подкрепят ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в, „Продължаваме промянатаПродължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната"“ и „Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от“ събира аналогична подкрепа – 28%, а опцията „Най-добре е да се състави правителство, в което под някаква форма да си сътрудничат и да се подкрепят ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в, ДПСДПСДвижението за права и свободи (ДПС) е центристка политическа партия в България, ползваща се с, БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е и „Има такъв народИма такъв народ"Има такъв народ" е политическа партия в България, създадена от българския телевизионен“ се ползва с подкрепа от 20,7%. Най-добре е да се проведат нови предсрочни парламентарни избори – това казват 22,8%.

Над половината от привържениците и на ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в, и на ПП и ДБ са свикнали с мисълта за някаква форма на общо правителство с другия. При ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в обаче останалите са предимно в опцията „правителство с ДПСДПСДвижението за права и свободи (ДПС) е центристка политическа партия в България, ползваща се с, БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е и ИТН“, а при ПП и ДБ останалите са предимно в опцията „нови избори“. Най-осезаеми дялове от привържениците на ДПСДПСДвижението за права и свободи (ДПС) е центристка политическа партия в България, ползваща се с и БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е пък биха се радвали да видят партиите си във властта, дори и близо до ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в. „ВъзражданеВъзражданеВъзраждане е политическа партия в България, учредена през август 2014 г. Неин председател“ по традиция искат нови избори.  

Българите не са убедени, че изборите на 2 април са били свободни и честни – 35% приемат, че са били такива, но 37,4% са на обратното мнение, а останалите се колебаят. По традиция, привържениците на победилата партия са по-убедени – близо 80% от тях са с положително мнение, а привържениците на загубилата са „на кантар“. За сравнение, дни преди 2 април честни избори очакваха 25,2%, а обратното очакваха 52,1%. Останалите се колебаеха. Тогава обаче, вероятно и с неяснотата на очаквания победител, двата големи електората бяха с колебливи очаквания. След изборите този на ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в вече определя изборите като свободни и честни и това е част от обяснението за сегашната разлика спрямо очакванията.

Ако сега имаше избори, те вероятно биха показали сходен резултат с очакваната в такива моменти положителна инерция за печелещите от 2 април и негативна за губещите. ГЕРБ-СДССДССъюзът на демократичните сили (СДС) е българска дясна политическа партия, наследник на биха били на първо място с 26,8% от гласовете, а ПП-ДБ – на второ с 24,1%. „ВъзражданеВъзражданеВъзраждане е политическа партия в България, учредена през август 2014 г. Неин председател“ е трета сила с 14,7%, а ДПСДПСДвижението за права и свободи (ДПС) е центристка политическа партия в България, ползваща се с – четвърта с 13,9%. БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е е на петото място с 9,1%. Близо около бариерата е „Има такъв народИма такъв народ"Има такъв народ" е политическа партия в България, създадена от българския телевизионен“ с 4,1%. Недалеч под бариерата личат „Български възходБългарски възход„Български възход“ се самоопределя като националноконсервативна политическа партия, но“ с 3,2%, а „Левицата“ е с 1,5%. Останалата подкрепа отива за по-малки формации.

Очакваната при нови избори активност, ако те бяха в началото на май, е около и по-ниска от тази през април – доколкото сега 39,2% заявяват, че със сигурност биха гласували, а това е не по-високо и дори по-ниско от декларираното преди последните избори. 4,3% от всички гласуващи се канят да изберат „Не подкрепям никого“ – което вещае възможност за лек ръст и в тези гласове.

По правило у нас при политическите фигури преобладава недоверието и когато доверие и недоверие са в сходни позиции, това вече е новина. Затова рейтингите (доверие минус недоверие) почти винаги дават минусово число. Последният месец потвърждава тези изводи.

Българският еврокомисар Мария ГабриелМария ГабриелМария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 г. в Гоце Делчев.   През 1997 г. завършва Езикова напоследък има позиция в челото на „златната среда“ на подреждането по рейтинг с около -45 пункта разлика доверие минус недоверие, макар и като конкретни дялове на положителни оценки (напоследък около 11%) Габриел да е далеч от предни позиции. За сравнение, последните в тези подреждания обикновено имат напоследък около -70 пункта, а първото място е около нулата. Разбира се, тези данни отразяват стартовата позиция на Габриел – преди обявяването за кандидат за премиер. „Галъп интернешънъл“ от години отчита доверието в българския еврокомисар – българска фигура от политическата система на Европейския съюз – на всеки два месеца.

Най-популярна политическа фигура в страната остава Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на със сходни дялове доверие и недоверие в последните месеци около четиридесетте процента, а сравнително добро за българските стандарти доверие има и служебният премиер, председателят на Народното събрание, лидерите на основните партии и т.н.

Първан Симеонов: Кандидатурата на Габриел е премислен ход, но сме го гледали много пъти

„Галъп интернешънъл болкан“ мери лични рейтинги на всички основни фигури всеки месец или на двумесечна база. Публикуването на такива данни обаче има смисъл единствено в редки моменти като този за обществен ориентир. Данните за личното доверие по правило зависят от продължителността на политическия „стаж“ на даден политик, „бонифицират“ или „наказват“ дадени фигури в зависимост от поста, който заемат и тежестта на задачите, а и връзката на доверието на партиен лидер с партийната подкрепа е противоречива. Данните за лично доверие показват всъщност какъв е вкусът на обществото, а не как даден политик върши своята работа.

Данните не бива да се четат като дословна класация – доколкото малки величини преподреждат месец след месец, а влияние оказват и нивата на разпознаваемост. Например, лидери на по-малки формации не са достатъчно разпознаваеми и т.н. В същото време колкото по-разпознаваем си, т.е. имаш повече шанс да си „изхабен“. 

Данните са част от ежемесечната независима изследователска програма на „Галъп интернешънъл болкан“. Изследването е проведено между 27 април и 5 май 2023 г. сред 803 души по метода „лице в лице“ с таблети. Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Максималното стандартно отклонение е ±3.5% при 50-процентните дялове. 1% от цялата извадка е равен на около 54 хиляди души.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
3315 21

Свързани новини

Коментари 21

Добави коментар

2023.05.12 | 17:30

21
Гн Борисов,гспода гербери,със кой е най правелно да управлявате?Знаем че можете със всеки и един но.Ако си джентълмен Борисов.Със Възраждане,неможеш те имат 14%.и са русофили и Путинисти убийци,неса българи.Бсп имат 8% и те са русофили и Путинисти и стари престъпници и със тях неможеш.Със дпс имат 12% и са турци,тяхната родина е турция те незнаят 2+2 колко е и със тях пък хич не става.За итн дане говорим,теса цигани,чалгари,който цик им подари парламента.Българи са само ГЕРБ ПП и ДБ.Всичките горе посочени партии те чакат и те харесват за парите за нищо друго не да управат българия,всички го знаем това.Няма как да стане,със тях да мародерите държавата.Няма как да не ври София,Пловдив,Русе,Варна,Бургас,големите градове.Парламента,съдебната,палата,президенството.Това е България нее турция нее Русия нее цигания.Тук е живял Ботев и Левски,не само даги държим на портрети,ами трябва и да изпълняваме и техните завети.Да живее България.Вижте Украинците какво прават.Така че помислиси и вземи правелното решения,не слушай тези халчни идиьоти.Трябва Българският народ да бъде удоволетворе….
????

2023.05.12 | 17:16

18
"Галъп",а колко ПРОЦЕНТА от БЪЛГАРИТЕ ИСКАТ ИСТИНАТА за:КТБ,ПЪТНАТА КАРТА,НОЩНОТО ШКАФЧЕ,Барселона,Мата Хари,гласът от ЗАПИСИТЕ,ХАЗАРТА,"ДЖУДЖЕТАТА", "Белене","Лукойл","Росенец",Капитан Андреево,ПАНАИРА,...........................,за МИЛИОНИТЕ,МИЛИАРДИТЕ ОТКРАДНАТИ от ОПГ"герб"???? Колко ????!!!

2023.05.12 | 17:29

20
На Борисов креватните изпълнения не ме интересуват. Магистрали, Евро, и Шенген е приоритет.

2023.05.12 | 17:27

19
Глупости, мен не са питали. ПъПъ е ДС слугинаж
Няма как да си евpoатлантик и да не бъдеш педepacт

2023.05.12 | 17:10

17
ПЕДEPACTKATA CXEMA ТРЪГНА С ПОДКРЕПАТА НА МЕНТЕ СТАТИСТИКАТА.

2023.05.12 | 16:54

11
Това е най правелният ход,в противен случай може дасе стигне до гражданска раправия с пушки.
Емѝ...

2023.05.12 | 17:08

16
Обещавам да духам безплатно на ЛЮЛЯКА и Z Z Z Z Z ♥, ако ме оставят да си троля тук на спокойствие! Парите са добри от американското посолство!

2023.05.12 | 16:56

12
ВСИЧКИ ГО ИСКАМЕ ТОВА ПРАВИТЕЛСТВО,НО СЪС ПРЕМИЕР ГН КИРИЛ ПЕТКОВ.ЗАДАСЕ ОПРАВИ ВСИЧКО НА БЪРЗО.
Емѝ...

2023.05.12 | 16:59

15
Обещавам да духам безплатно на ЛЮЛЯКА и Z Z Z Z Z ♥, ако ме оставят да си троля тук на спокойствие! Парите са добри от американското посолство!
дали ще се оправи

2023.05.12 | 16:58

13
цар Киро във властта е опасно мероприятие, и цар Асен ако добавим е направо трагедия. гладни и жадни за власт другари

2023.05.12 | 16:59

14
Измислена анкета-МОШЕННИЦИИИИ ЛЪЖЦИИИИИ Та над 60%не гласуваха -значи не ги иска никой
По важното, че 72% не искат

2023.05.12 | 16:50

10
И най вече не искат и 2те апртии да управляват по отделно и или заедно
..

2023.05.12 | 16:34

9
Браво галъп даже направо искат на Герб и ДПС
Тошо

2023.05.12 | 15:19

8
Е на Киро коя ще бара под полата сега? Дали ще е Габриела?

Добави коментар

Водещи новини