Министър Велкова: При Удължителен закон за бюджета, НС трябва да определи лимит за теглене на нов дълг

  • 12 май 2023 11:18

  • 530
  • 0
© Novini.bg
Слушай новината Слушай новината

Включили сме увеличение на учителските заплати, които да достигнат 125% от средната работна заплата, и също увеличение 10% разходи за персонал за структури, които не са получили увеличение за 2022 г. Дефицитът ще бъде малко под 6%. Няма да може да се получи консолидация и намаляване на дефицита. Това обясни  министърът на финансите Росица ВелковаРосица ВелковаРосица Велкова е родена на 16 март 1972 г. в София.   Придобива магистърска степен по финанси пред медии.

„Когато се внесе законът за бюджета за 2022 г., Планът за възстановяване и развитие в закона на касова основа беше разчетен приходът равен на разхода – 1,3 млрд. приход, толкова и разход. Поради забавяне на представянето на ПВУ и проведени разговори в Брюксел, се договориха първото плащане да бъде 2,7 млрд. Когато се разработваше актуализацията, тази разлика от 1,3 млрд. беше заложена в приходната част на актуализирания закон, но в разходната част тя балансираше разходи, които бяха насочени към социални разходи. Тя не е отишла за намаляване на дефицита или за разходи, които са свързани с европейските средства. Именно това визира президентът – всъщност част от средствата, които са получени по ПВУ, са използвани за увеличение на социални плащания и така е балансиран бюджетът на касова основа“, каза още тя.

Велкова: Ако няма приет нов бюджет, страната ни ще трябва да премине към нулево салдо

„По отношение на фискалния резерв – това е все едно банка. Имаме чужди средства, примерно на Столична община, европейски средства, но с тези средства, за да не се налага държавата да тегли дълг, а чуждите средства да стоят непотребни за определен период, държавата оперира с тези средства и извършва разходи за централния бюджет. В Удължителния закон народните представители ни казаха, че условно трябва да буферираме и поддържаме европейските средства и средствата от Сребърния фонд“, допълни Велкова.

Тя увери, че винаги се гледа фискалният резерв да не падне под този размер на средства.

„В момента е внесен проектозакон за държавния бюджет за 2023 г. с дефицит 6%. Ако се увеличи заплащането на служителите на затворите, или трябва да се търси компенсираща мярка в разхода или увеличаваме дефицита, може и компенсираща мярка в прихода“, каза още тя.

По думите ѝ, ако се наложи да бъде приет удължителен закон, трябва да бъде определен от НС лимит за теглене на нов дълг, който следва да бъде около дефицита на 6%, или около 13-14 милиарда.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
530 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини