Елена Йончева: Отстраняването на главния прокурор не трябва да е в посока към личността

  • 12 май 2023 10:34

  • 847
  • 4
Елена Йончева: Отстраняването на главния прокурор не трябва да е в посока към личността
© Булфото (архив)

"Най-логичното правителство би било между ГЕРБ и ПП-ДБ. В момента говорим за правителсво между ГЕРБ и евентуално други политически партии. Фигурата на г-жа Габриел няма никакво значение в дадения случай". Това коментира пред БНР евродепутатът Елена ЙончеваЕлена ЙончеваЕлена Йончева е български журналист. Родена е на 27 май 1964 г. в град София. Йончева е работила в

"Мария Габриел е известна в ЕП като човек, който е много усърден, работлив, старателен. Лично не я познавам. Това е информацията, която получих от колеги в ЕП", посочи тя. 

Киселова: Много вероятно е министър Зарков да внесе искане за освобождаване на Гешев

Йончева коментира и анонса на номинираната за премиер за процедура за отстраняване на главния прокурор Иван ГешевИван ГешевИван Стоименов Гешев е роден на 19 декември 1970 година. Завършва висше юридическо образование във. Според нея първо трябва да излезе експертизата и да се види какво се е случило в опита за покушение над главния прокурор. Призовахме за международно разследване, напомни тя. 

"Когато имаме тази информация, тогава може да се правят политически декларации, коментари, да се взимат политически решения, да се предлагат такива. Това е пътят, който трябва да се извърви, а не обратният. /.../ Отстраняването не трябва да бъде в посока към личносттанезависимо как се казва главният прокурор. Трябва да има такава система, която да не позволява който и да е главен прокурор днес и в бъдеще - в него да има съмнения за изпълняване на политически поръчки", изказа мнението си Елена ЙончеваЕлена ЙончеваЕлена Йончева е български журналист. Родена е на 27 май 1964 г. в град София. Йончева е работила в.

По инициатива на делегацията на европейските социалисти в ЕП днес ще се проведе дискусия на тема "Форум за прогресивни леви решения"

Припомняме, че лидерът на БСП Корнелия Нинова остро възрази срещу гласуването в ЕП, свързано с Истанбулската конвенция. Вчера събитието беше споменато от Нинова с въпроса - това ли е модерното ляво?

В предаването "Преди всички" Елена ЙончеваЕлена ЙончеваЕлена Йончева е български журналист. Родена е на 27 май 1964 г. в град София. Йончева е работила в отговори: "Няма да обсъждаме Истанбулската конвенция в смисъла, в който тя се опитва да манипулира. Има решение на КС в България. Тук няма да бъдат приемани решения за Истанбулска конвенция, които противоречат на позицията на КС. Говорим само за насилието над жените и начина, по който да се защитят техните права". 

По думите й тенденцията с насилието над жени е много притеснителна. "В същото време в НС, включително г-жа Нинова, не е направила нищо, за да се внесат необходимите законопроекти, за да се подобри тяхното положение", добави тя. 

Като тема в дискусията ще присъстват и медиите. "Има страх от политическа намеса, от тези, които държат властта и финансите. В голяма степен те започнаха да диктуват това - какво е новина и как тя трябва да бъде интерпретирана. Има скрити схеми на финансиране. Има политически натиск, който води до самоцензура", изброи Йончева и добави: "Всичко това като че ли не може да бъде спряно". Според нея е необходима промяна и правила. 

По думите й доверието все повече се губи:

"Хората се отдръпват от традиционните медии и се обръщат към социалните мрежи. Това е много опасно, защото журналистиката е кръвоносната система на демокрацията".

Може ли да бъде освободен Гешев от поста главен прокурор?

Вече има европейско предложение за медийна свобода, което да гарантира независимостта на обществените медии и преустановява политическия натиск, да се изсветли собствеността на частните медии и тяхното финансиране и други, отбелза Елена ЙончеваЕлена ЙончеваЕлена Йончева е български журналист. Родена е на 27 май 1964 г. в град София. Йончева е работила в и обяви, че е внесен пакет от законодателни промени.

Правим конференцията, за да предложим решения в различни сфери, обобщи евродепутатът. 

Радина Лазарова
847 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2023.06.11 | 15:13

4
Крада, руши авторитета на България в ЕС. Какво нещастие руска агента стана български евродепутат.

2023.06.11 | 15:12

3
Йончева на съд за КТБ
Гост

2023.05.12 | 12:16

2
Крадла мазна

2023.05.12 | 11:27

1
Още една идиотка

Добави коментар

Водещи новини