Външният министър за случая с Ковачев: Свидетели сме на опити на заглушаване на македонските българи

  • 10 май 2023 16:23

  • 23008
  • 1
Външният министър за случая с Ковачев: Свидетели сме на опити на заглушаване на македонските българи
© Кадър: БНТ

Свидетели сме на опити на заглушаване на македонските българи. Това заяви служебният министър на външните работи Иван КондовИван КондовИван Илиев Кондов е назначен за служебен министър на външните работи с указ на президента Румен по повод казуса с недопускане на българи в РСМ на празничния 6 май.

Всичко по темата:
Отношенията България - РС Македония 1237

Припомняме, че на 6 май, Гергьовден, евродепутатът Андрей КовачевАндрей КовачевАндрей Ковачев е български политик от ГЕРБ, член на Европейския парламент от 2009 година досега., председателят на "Българска памет" д-р Милен Врабевски и няколко други български граждани са били спрени и не са били допуснати до територията на РСМ. Те са пътували за традиционното честване на военното гробище до Ново село.

Според Кондов това е безпрецедентен акт и МВнР ще информира европейските институции за недопускането на българите в РСМ.

Мемориалът в Ново село е едно от четирите военни гробища, което Скопие се съгласи да бъдат възстановени. В него почиват български воини. Това честване е традиционно, досега не е имало проблеми, не е предизвиквало противоречия и самият Андрей КовачевАндрей КовачевАндрей Ковачев е български политик от ГЕРБ, член на Европейския парламент от 2009 година досега. е участвал множество пъти в честванията. В уведомленията, които граничните власти на РСМ са връчили на българските граждани, изрично е посочено, че в граничната система на РСМ те фигурират в забранителен списък, посочи Кондов.

МВнР е в процес на информиране на всички наши партньори за този безпрецедентен акт, който не съвпада с декларираното намерение от Скопие да работи за добросъседски отношения и за поетите от него ангажименти. Предстои изпращането на официални писма от президента, от председателя на НС и от мен до институциите в ЕС, допълни още служебният външен министър. 

Външният министър Иван Кондов ще коментира последните събития в отношенията с РСМ

По думите му обяснението вчера от посланика на Северна Македония в България Агнеза Поповска и съобщението на МВнР на РСМ се разминава с официалните документи връчени от граничните власти. "Изложената от тях теза, че г-н Ковачев е косвена щета на някакви други лица, представляващи заплаха за обществения ред - е меко казано несъстоятелна. Този случай е симптоматичен за проблемите, пред които е изправено служебното правителство в отношенията си със Скопие, но и за проблемите, пред които ще бъде изправено всяко следващо правителство", каза още той. 

Кондов открои няколко проблема в отношенията между България и РСМ. Първо практиката на Скопие да ни информира по начин, който се разминава с действителността. Това възпрепятства възстановяване на нашето доверие и влияе негативно върху съдържанието на нашия диалог. Второ - липса на изпълнение на поетите ангажимети, дори елементрани жестове на добра воля. Трето, но най-важно - продължаващият натиск и заплахи върху български граждани. Ние очкаваме държава, кандидат за членство в ЕС ефективно да защитава всички свои граждани. Вместо това сме свидели на опити за заглушаване на гласовете на македонските българи, отбеляза Иван КондовИван КондовИван Илиев Кондов е назначен за служебен министър на външните работи с указ на президента Румен.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
23008 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Pandelisev

2023.05.12 | 01:36

1
Ma kakvi makedonski b*lgari...? Tova sa vsicki ama vse b*lgari samo teritorijata e Severna Makedonija...Neka pitat Grcija !!!

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини