"Възраждане" видя двоен стандарт в недопускането на българи в Северна Македония

  • 10 май 2023 10:00

  • 474
  • 1
"Възраждане" видя двоен стандарт в недопускането на българи в Северна Македония
© Novini.bg
Слушай новината Слушай новината

Констатира се двоен стандарт и липса на принципност в позицията на Европейската комисия и на българските институции. Това заяви в НС депутатът Станислав Стоянов от „ВъзражданеВъзражданеВъзраждане е политическа партия в България, учредена през август 2014 г. Неин председател“ по повод недопускане на български граждани в Република Северна Македония.

Всичко по темата:
Отношенията България - РС Македония 1195

Той смята, че български и европейски власти са реагирали по казуса с евродепутата Андрей КовачевАндрей КовачевАндрей Ковачев е български политик от ГЕРБ, член на Европейския парламент от 2009 година досега., който заедно с други българи на 6 май не беше допуснат до РСМ, но не са взели отношение по случая с депутата от „ВъзражданеВъзражданеВъзраждане е политическа партия в България, учредена през август 2014 г. Неин председател“ Ангел Георгиев и още двама български граждани, които на 4 февруари бяха задържани ГКПП „Деве баир“.

Според Стоянов различната реакция по двете теми „саботира отстояването на т.нар. европейските ценности“.

Той смята, че при случая с неговия съпартиец е имало побой, но Министерството на външните работи не е излязло с позиция като при случая с Ковачев.

Стоянов коментира, че евродепутатът е бил от застъпниците за падането на ветото за започване на преговори за присъединяването на РСМ към Европейския съюз. Той каза, че при гласуването на ветото в българския парламент само „ВъзражданеВъзражданеВъзраждане е политическа партия в България, учредена през август 2014 г. Неин председател“ и „Има такъв народ“ са били „против“.

Андрей Ковачев: Основният въпрос е има ли черен списък на европейски граждани, които не се допускат в РСМ

„Отдавна не е новина, че правата на хората, които се самоопределят като българи в РСМ не са защитени“, коментира също Стоянов. 

„Днес 120 години след смъртта на Гоце Делчев, Македония все още не е свободна. Ние все още сме роби на европейските велики сили, но и борбата за обединението на България продължава и ние от „ВъзражданеВъзражданеВъзраждане е политическа партия в България, учредена през август 2014 г. Неин председател“ ще я водим до победа“, заяви Стоянов.

Цветелина Кирилова
474 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
русия е кенеф

2023.05.10 | 10:17

1
Само да напомня

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини