Депутатите изслушаха премиера Донев и 11 други министри

  • 10 май 2023 09:06

  • 377
  • 0
Депутатите изслушаха премиера Донев и 11 други министри
© Novini.bg
Слушай новината Слушай новината

Заседанието на Народното събрание днес започна с отложения миналия петък парламентарен контрол, предвижда проектопрограмата за седмицата на НС, публикувана на сайта на законодателния орган.

Ето какво ще обсъждат депутатите през седмицата

"Министерският съвет не е предприемал действия за продажба на имота. Той е собственост на "Специализирани болници за рехабилитация - Национален комплекс" ЕАД", заяви служебният премиер Гълъб ДоневГълъб ДоневГълъб Донев е роден през 1967 г. в София.   Завършва 35-а Руска езикова гимназия в София. в отговор на въпрос от депутата от „Възраждане” Петър Петров.

„За да се случи прехвърлянето на собствеността на царското казино на Община Вършец, трябва да има двупосочен интерес. Засега интерес от Община Вършец не е заявен”, поясни той.

Премиерът уточни на въпрос от Георги ГьоковГеорги ГьоковГеорги Гьоков е роден в с. Любеново, община Раднево. Завършва средно образование в Стара Загора, че служебното правителство е приело изменения в устройствените правилници на 12 администрации – вкл. Агенцията за обществените поръчки, Агенцията по вписванията, Института по метеорология.

"Служебното правителство не прави нищо незаконно. Няма нито едно незаконно уволнение в държавната администрация", категоричен е той. 

"Числеността на Агенцията по вписванията бе увеличена от 594 на 622 щатни бройки в резултат от правоприемството на Централния регистър по особените залози, каза Донев. ЗА ИАБЧ промените дошли в изпълнение на промените в Закона за българското гражданство още от 2021 г. за създаването на нов Консултативен съвет. Всички тези промени в устройствените правилници на администрациите са свързани с промени в законите и редовното правителство през 2022 г. не си е направило труда да направи справка кои са тези закони и какви промени изискват след себе си", подчерта Донев.

В отделна категория били промените, свързани с Плана за устойчивост и новата програма за развитие на човешките ресурси.

"Не, няма да искам оставката на министъра на вътрешните работи господин Иван ДемерджиевИван ДемерджиевИван Демерджиев е адвокат с над 20 години опит.   Роден е през 1975 г. в Пловдив. През 2001 г., той е и вицепремиер. Текат проверки, нека да видим след резултатите от проверките каква е реалната ситуация. Тогава съответно могат да бъдат коментирани последващите действия, които ще бъдат предприети от страна на професионалното ръководство на Министерството на вътрешните работи", каза Донев във връзка с проверката на 400 души в дискотека в Пловдив, които са били държани 6 часа и събличани голи.

"България няма да подкрепи предложения европейски регламент относно класификацията, етикетирането и опаковането на вещества и смеси, ако не е постигнато изключение по отношение на етеричните масла", обяви служебният вицепремиер по управление на европейските средства Атанас ПекановАтанас ПекановАтанас Пеканов е икономист в Австрийския институт за икономически изследвания (WIFO), във Виена, по време на парламентарния контрол в отговор на въпрос на Стоян Таслаков от „ВъзражданеВъзражданеВъзраждане е политическа партия в България, учредена през август 2014 г. Неин председател“ относно притесненията на розопроизводителите и розопреработвателите по повод промяна на европейски регламент. 

"Министерството на икономиката и индустрията е изготвила рамкова позиция относно предложението за регламент, одобрена на 13 март 2023 г. от Съвета по европейските въпроси към Министерския съвет. В нея България изразява сериозна загриженост относно предложения подход за класифициране на веществата, съдържащи повече от една съставка, в някои класове на опасност и няма да подкрепи проекта на регламент при липсата на решение на въпроса. Ще се търси вариант за постигане на изключване по отношение на етеричните масла, като на този етап обхватът на понятието вещество с повече от една съставка е твърде широк в така предложения регламент, което ще наложи множество допълнителни изпитвания, тестване и допълнително време и разходи за икономическите оператори", посочи Пеканов. 

„В последните 15 години не са провеждани обществени поръчки за осигуряване на нов подвижен жп състав. Модернизацията на подвижния влаков състав е закъсняла, със сигурност. Железопътният транспорт не бе приоритетен за страната ни отдавна. Имаме затруднения с доставките на резервни части от Русия”, сподели пък служебният транспортен министър Христо АлексиевХристо АлексиевХристо Алексиев е роден на 19 септември 1980 г.   Магистър по „Международни.

Корнелия НиноваКорнелия НиноваКорнелия Нинова е български политик от БСП, член на Парламентарната група на Коалиция за взе думата и заяви: „Росен ЖелязковРосен ЖелязковРосен Желязков е роден на 5 април 1968 г. Той е магистър по право от Софийския университет „Свети да дойде на работа и да ни отговори на един въпрос – 49-то НС е конституирано преди един месец. Един месец абсолютно загубено време за законодателна работа, пропиляно в търсене на мнозинство от първите две политически сили. Не постигнахме съгласие за ръководствата на комисиите, но поне ги събраха като членски състав. Защо продължавате да губите времето на парламента? ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в, като политическа сила, опитвайки се нещо да сглобят като мнозинство, и вие като председател, недавайки ход на съществена работа на комисиите. По правилника за работа на Народното събрание вчера в срока, който е необходим, внесохме писмо до председателя днес в правна комисия в дневния ред да включи един закон - закон за изменение и допълнение на Наказателния кодекс"

„Докога ще гледаме всеки ден по пътищата да се избиват хора от пияни и дрогирани шофьори? Прокуратурата си измива ръцете с Народното събрание. Предложили сме да няма условни присъди, да се отнемат МПС и собственост, увеличени наказания за трафиканти на мигранти – неща, които всички сме декларирали, че искаме, а още не се случват. Стига с това лицемерие. Настояваме господин Желязков да отговори ще включи ли в дневния ред на правната комисия изменения на Наказателния кодекс. Предлагам да започнем да вършим реална работа, а това зависи в момента само от председателя на НС”, смята тя.

Росен ЖелязковРосен ЖелязковРосен Желязков е роден на 5 април 1968 г. Той е магистър по право от Софийския университет „Свети отговори: „Още вчера, когато постъпи вашето искане за разглеждане на правна комисия, аз разпоредих да се включи в дневния ред вашите две предложения. Бях уведомен, че сте уведомена, ако не сте – ето, сега вече сте.”

"Районното полицейско управление в Годеч може и да бъде възстановено", заяви служебният вътрешен министър Иван ДемерджиевИван ДемерджиевИван Демерджиев е адвокат с над 20 години опит.   Роден е през 1975 г. в Пловдив. През 2001 г. по време на парламентарен контрол. Той обясни, че закриването на управлението е направено на база математически модел, който дава обективни критерии, по които да се прецени дали да се пристъпи към такава реформа или не. Според него обаче е липсвала допълнителна, по-обективна преценка дали извън тези фактори има други особености, които налагат запазването на една или друга структура.

"При встъпването си в длъжност аз спрях тези реформи по отношение на закриването на полицейски управления и с моя екип преразгледахме част от вече извършените такива структурни промени, като например възстановихме териториалната структура в Болярово, като преценихме, че тя е изключително важна по отношение на мигрантския натиск", каза Демерджиев. Той обясни обаче, че реформите не са довели до намаляване на полицейския състав, а до възможност за отделяне на още един полицейски патрул в тези населени места, т.е се е засилило полицейското присъствие. Такъв бил и случая в Годеч.

"Ние следим изключително внимателно криминогенната обстановка и начина, по който ѝ се отразяват извършените промени. Там, където има основания, ви уверявам, че веднага ще се пристъпи към възстановяване на една или друга структура", каза МВР министърът.

Демерджиев покани депутата Младен МариновМладен МариновМладен Маринов е роден на 21 ноември 1971 г. в Тетевен. Завършил е "Право'' в УНСС,, който зададе въпроса за Годеч, и кмета на Годеч да обсъдят въпроса с него и шефовете на МВР и ако преценят, че е необходимо, може да се възстанови полицейското управление. Все пак към момента не се планира такова действие. Маринов му отговори, като обясни, че ако полицай задържи някого в Годеч за 24 часа, ще трябва да го закара в Костинброд.

"Костинброд е на минимум 30 километра и повече, през което време патрулът няма да е в района. Най-малко 3 часа ще му трябват да отиде до Костинброд, да попълни документацията и да се върне в района", пресметна бившият МВР министър. Той обърна внимание и че това е погранична зона и би имало по-голямо противодействие на престъпността. Обяви и се за връщането на полицейското управление.

С над 35% се е увеличил мигрантският натиск към България, заяви още Демерджиев. По думите му обаче мигрантите, които успяват да проникнат у нас, са спаднали с почти 50%.

Заловените мигранти обаче са повече спрямо предходните периоди. По думите на Демерджиев това е вследствие на усилията на МВР и Министерството на отбраната, които опазват българо-турсктата ни границата.

Демерджиев уточни, че Турция също е поела ангажимент да осигури повече сили по границата.

"България е платила 345 милиона лева за ваксини срещу COVID-19", заяви министърът на здравеопазването в служебния кабинет Асен МеджидиевАсен МеджидиевД-р Асен Меджидиев е роден през 1968 г.   Завършва медицина към Висшия медицински институт в по време на парламентарния контрол.

От общо досега доставените в България близо 14, 5 милиона ваксини са бракувани 1 432 325 на стойност близо 33 млн. лв., посочи още той. По думите му предстои бракуването на още 370 хиляди ваксини за над 11 млн.лв.

"Силно се надявам по време на преговорите, които се водят в момента, да се намалят количествата на предстоящите доставки наполовина", каза още министър Меджидиев. 

Министерството на здравеопазването продължава да съдейства за изграждането на новия болничен комплекс „Св. Пантелеймон“ в Ямбол, допълни той. По думите му предстои до новия комплекс да бъде изградена и база за хеликоптерна площадка. С nостановление от декември 2022 г. на Министерския съвет са одобрени промени по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2022 г. във връзка с увеличение на капитала на Многопрофилната болница за активно лечение „Свети Пантелеймон – Ямбол“, а с решение от декември 2022 г. на Министерският съвет е дадено съгласие държавата да увеличи акционерното си участие в капитала на болницата чрез парична вноска от над 30 млн. лв., предвидени да се разходват за непредвидени строителни дейности, допълни той. По думите му всички средства по паричните вноски - 30 818 230 лв. са преведени на болницата. Ръководството на лечебното заведение е имало и продължава да има възможност да възлага изпълнението на всички строително - монтажни работи, в това число непредвидените и тези от следващите етапи, каза още той. 

Министър Меджидиев посочи още, че са планирани допълнителни девет милиона лева, но от преведените над 30 млн. лв. към 30 април тази година, са усвоени малко над 18 млн.лв. 

Меджидиев: Платили сме 1,4 млн. ваксини, но не ги доставяме, защото трябва да бъдат бракувани

"България ще излезе от Международната инвестиционна банка на 15 август тази година, а от Международната банка за икономическо сътрудничество на 17 август", обяви служебният министър на финансите Росица ВелковаРосица ВелковаРосица Велкова е родена на 16 март 1972 г. в София.   Придобива магистърска степен по финанси в отговор на въпрос на депутата Ивайло Шотев относно участието на България в двете финансови институции.

Всяка страна може да прекрати членството си в тях с 6-месечно уведомление. Министерството на външните работи вече е изпратило уведомление до двете банки, че прекратява членството си в тях. Преговорите за уреждане на взаимните задължения между България и банките ще бъдат водени така, че да бъдат защитени интересите на държавата, каза Велкова пред депутатите.

Българските представители в двете банки са оттеглени. Когато има заседание на управителните органи на двете банки, с решение на Министерски съвет се определя позицията на страната, каза Велкова.

България излиза от участието си в тях след решение на парламента. То е взето в съответствие с позицията на Европейския съюз за общи действия след войната, която Русия започна в Украйна.

 

 

Утре парламентът ще изслуша служебния министър на икономиката и индустрията Никола СтояновНикола СтояновНикола Стоянов е роден през 1976 г. в София.   Завършва „Право“ в Софийския университет за съдържанието на включените в 11-ия пакет санкции спрямо Русия, предложени от председателя на Европейската комисия Урсула фон дер ЛайенУрсула фон дер ЛайенУрсула фон дер Лайен – германски лекар и политик (по баща Албрехт). Урсула Гертруда Албрехт е, и подробен анализ по сектори на всички наложени санкции до този момент с въздействието им върху българската икономика.

В четвъртък в приетата програма за седмицата е включено и проекторешение за създаване на временна комисия по искането на главния прокурор за даване на разрешение да продължи наказателното производство срещу Радостин ВасилевРадостин ВасилевРадостин Василев е завършил “Право” в Софийския университет „Св. Климент от ПГ на „Продължаваме промянатаПродължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната" - Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от“.

В петък отново е предвиден парламентарен контрол.  

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
377 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини