Лазар Лазаров: С около 83% ще се увеличи броят на лицата, които ще бъдат подпомогнати от 1 юни

  • 05 май 2023 11:15

  • 485
  • 0
Лазар Лазаров: С около 83% ще се увеличи броят на лицата, които ще бъдат подпомогнати от 1 юни
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

"С около 83% ще се увеличи броят на лицата, които ще бъдат подпомогнати от 1 юни, когато социалните помощи ще бъдат обвързани с линията на бедност. В зависимост от целевите групи ще се повиши и размерът на помощта – между 65 и 120 на сто. Допълнителният ресурс в бюджета на Министерството на труда и социалната политика (МТСП) за изпълнение на тази политика е  около 50 милиона лева".

Това заяви по време на днешния блицконтрол вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Лазар ЛазаровЛазар ЛазаровЛазар Лазаров е роден на 18 март 1970 г. в София.   Завършил е УНСС, специалност в отговор на въпрос на депутата от парламентарната група (ПГ) на ДПСДПСДвижението за права и свободи (ДПС) е центристка политическа партия в България, ползваща се с Севим Али.

Той каза, че когато са гласувани промените в Закона за социално подпомагане, допълнителният ресурс е бил предвиден.

Лазаров определи промяната като „съществена реформа“ и посочи, че е в изпълнение на мерки от Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). Той посочи също, че МТСП е изготвило проект на правилник за прилагане на закона и е предприело всички действия, за да започне от 1 юни промяната.

Освен вида и оценяването на лицата, направени са облекчения, които разширяват кръга на тези, които имат право на социални помощи, отбеляза министърът.

Предвижда се лица, които напускат социалните услуги от резидентен тип поради навършване на пълнолетие, да имат право на подкрепа в рамките на три месеца за покриване на основни потребности – жилище, храна, дрехи и други от личен характер, обясни още Лазаров.

Пеканов: Договорените средства в рамките на кохезионната политика възлизат на 18,8 милрд.лв.

Предлага се за лица, които са получавали месечни социални помощи, но започнат работа, в рамките на тримесечен период тези плащания да продължат, посочи той.

В приетия от Министерския съвет проект на Закона за държавния бюджет за 2023 г., който е внесен за обсъждане в Народното събрание, не е предвидено увеличаване на минималната работна заплата (МРЗ), каза Лазаров в отговор на въпрос на депутата Георги ГьоковГеорги ГьоковГеорги Гьоков е роден в с. Любеново, община Раднево. Завършва средно образование в Стара Загора от ПГ на „БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е за България“. И напомни, че има нов механизъм на определяне на МРЗ от 1 септември. Лазаров напомни, че от началото на годината МРЗ е била увеличена от 710 на 780 лв. 

Последвайте канала на

Росица Валентинова
485 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини