НС с редовно заседание: Депутатите изслушват служебни министри

  • 05 май 2023 09:03

  • 1318
  • 9
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

Пленарното заседание започна с декларация за Пловдивския панаир и неговата съдба, прочетена от Манол Пейков.

Дълги години той беше нашият прозорец към света, през 70-те и 80-те години на 20 век на Международния есенен панаир Пловдив се изсипваше цяла България. Това каза в декларация от парламентарната трибуна Манол Пейков от „Продължаваме промянатаПродължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната"Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от“. По думите му градът се е пукал по шевовете и много пловдивчани са се изнасяли от собствените си домове за седмица, за да ги дадат под наем на туристите.

Допреди двайсетина години на никой пловдивчанин, а предполагам и на никой българин, не му беше минавало през ума, че това знаково място, създадено от хората за хората, може някога да се превърне в нечие феодално владение, поне до появата на Георги Гергов, коментира Пейков. 

Г-н Гергов за първи път протегна ръка към Пловдивския панаир през 2006 г. и не освободи хватката си цели 17 години, докато не доведе изкусният си план до успешен край – образцовата, методична и безмилостна техника на превземане на Пловдивския панаир от г-н Гергов се задвижва от хитри задкулисни хватки и непрекъснато смазване на общинската и държавна машина с правилните стимули, смята депутатът.

Пейков отбелязва, че според устава на панаира решенията на Общото събрание се приемат с мнозинство от две трети. И ето, че на помощ на руския консул и виден олигарх се притича не кой да е, а г-н Бойко Борисов, коментира още той.

Според Пейков няма никакво съмнение, че както справедливостта, така и елементарният държавнически инстинкт изискват акциите, дарени преди седем години на община Варна, да се върнат безвъзмездно на държавата. Само до вчера изглеждаше, че това е невъзможно, каза депутатът и допълни, че вчера Търговският регистър ни е изненадал приятно, като е отказал да впише акциите с аргумента, че оценката им е остаряла. С други думи – разполагаме с прозорец от около седмица, в който можем да възстановим справедливостта и да защитим обществения интерес, смята Пейков. По думите му ключът е в ръцете на Общински съвет Варна, който може и трябва да ревизира решението си и да върне акциите на държавата.

В заключение се обръщам към вас, дами и господа, депутати от ГЕРБ и лично към Вас, г-н Борисов, каза Пейков и добави, че си позволява да им припомни клетвата, която всички са дали в встъпването си в длъжност - "във всички свои действия да се ръководим от интересите на народа". Според Пейков в конкретния случай интересите на народа са от ясни по-ясни. Вие сте тези, които държите лоста за спасяването на най-голямото и най-старото търговско изложение на Балканите, една от емблемите на Пловдив и България. Кметът на Варна е ваш, мнозинството в Общински съвет Варна също, подскажете им какво трябва да сторят, каза още Пейков.

От партия "ВъзражданеВъзражданеВъзраждане е политическа партия в България, учредена през август 2014 г. Неин председател" алармираха от трибуната на Народното събрание, че Гърция е проявила неуважение към български граждани във връзка с чествания на годишнина от смъртта на Гоце Делчев. На лобното място на Гоце Делчев - в с. Кариес, където трябва да се почита годишнина от смъртта на българския герои, там няма официални чествания. Няма официална реакция за задържаните над 30 български граждани. Те са били задържани за проверка на документи в Серес. Във всеки един случаи, където има ангажирани български граждани, Външно министерство трябва да проявява ангажираност. Защо се проявява двоен стандарт, недоумява Костадинов.

Лидерът на "ВъзражданеВъзражданеВъзраждане е политическа партия в България, учредена през август 2014 г. Неин председател" негодува, че е нулева реакцията от страна на Външно министерство и от страна на българското правосъдие. Как е възможно гръцката жандармерия да задържа български граждани, а българската държава да не прояви загриженост, ядоса се Костадинов и изтъкна, че българската държава по този начин казва на сънародниците ни: "майната ви".

"ВъзражданеВъзражданеВъзраждане е политическа партия в България, учредена през август 2014 г. Неин председател" настоява за бърза реакция на служебния външен министър по случая, в противен случай партията на Костадин КостадиновКостадин КостадиновКостадин Костадинов е роден на 1 април 1979 г. в град Варна. Завършва магистратура по балканистика ще вземе бързи и своевременни дейности.

Всяка една от политическите сили ще предложи своите представители в отделните комисии, без обаче да бъде гласуван състав на ръководството им - председатели и заместник-председатели“, обясни лидерът на "ВъзражданеВъзражданеВъзраждане е политическа партия в България, учредена през август 2014 г. Неин председател" Костадин КостадиновКостадин КостадиновКостадин Костадинов е роден на 1 април 1979 г. в град Варна. Завършва магистратура по балканистика.

От думите му стана известно, че на този етап между формациите няма съгласие кой да оглави отделните парламентарни комисии и затова изборът на ръководство ще бъде отложен евентуално за заседанията другата седмица. 

"Министрите отговарят, когато са им зададени въпроси и не може да отсъстват просто ей така", заяви от трибуната на НС Георги Свиленски от БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е във връзка с това, че служебният премиер Гълъб ДоневГълъб ДоневГълъб Донев е роден през 1967 г. в София.   Завършва 35-а Руска езикова гимназия в София. няма да присъства на изслушване в парламента днес поради работен ангажимент.

"Отношенията ни с Турция и взаимодействията никога досега не са били на толкова високо ниво, каквото е в момента. Работим здраво". Това каза вътрешният министър Иван Демержиев в НС.

"Това, което твърдите в момента, че доверието в МВР е сринато, не е вярно и моля ви, недейте да заблуждавате хората така", допълни още той.

Съпредседателят на "Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от" Атанас Атанасов попита вътрешният министър Демерджиев дали в колата на главния прокурор е имало негови близки-семейството му. 

"Надяваме се, че ще бъдат положени всички усилия да се установи цялата истина, макар да се съмняваме дали има капацитет за това", добави той.

Гешев е пътувал сам в джипа с охраната си, назначена му от НСО, и не е бил с членове на семейството си по време на атентата срещу него. Това каза вътрешният министър Иван ДемерджиевИван ДемерджиевИван Демерджиев е адвокат с над 20 години опит.   Роден е през 1975 г. в Пловдив. През 2001 г. в парламента на въпрос от Атанас Атанасов. 

Маршрутът през село Железница за Самоков е бил обичаен за Гешев и той многократно е минавал оттам. 

Щетите по джипа след взрива са незначителни, посочи още Иван ДемерджиевИван ДемерджиевИван Демерджиев е адвокат с над 20 години опит.   Роден е през 1975 г. в Пловдив. През 2001 г.. Имало само една сачма, която пробила фара. 

"Видът на взривното устройство и бронировката на джипа не позволяват осколките да проникнат вътре. Той е много по-сигурен, отколкото този, който ползва президентът", заяви Демерджиев. Той не знае дали човекът от Израел, присъствал на огледа, е експерт. Заведен е на местопрестъплението от следователи. Пристигнал е в България в същия ден, в който избухна бомбата. 

"Информацията, която министър Демерджиев изнесе за нас като коалиция е шокираща. Нека не убиваме днешния ден, а да се захванем с избирането на комисии. Благодаря ви за възпитанието, ама какво ще направим ако министрите не дойдат на излушване, ще им поискаме оставката ли? Да се вземем в ръце и да направим правителство и да започнем да носим отговорност", каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

"Уважаеми г-н Борисов, това, за което призовавате зависи единствено от вас, не прехвърляйте отговорнсотта върху нас. Загубихте един месец в шикалкавене. Губите времето на държавата. Само вие трябва да поемете тази отговорност и да действате", така отговори на изказването на Борисов лидерът на БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е Корнелия Нинова.

Договорените средства в рамките на кохезионната политика възлизат на 18,8 милрд.лв., което е 104 % от бюджета на програмите, като ресурсът по отделните програми е договорен в рамките на 98 до 113 %, съобщи служебният заместник министър-председател по управление на европейските средства Атанас Пеканов по време на парламентарния блиц контрол.

По думите на Пеканов извършените плащания към бенефициентите са в размер на 13,98 млрд.лв. или 77, 3 % от бюджета на програмите. В момента текат сериозни усилия да се ускори изпълнението на проектите и успешно приключване на програмите, без да се допуска никаква загуба на средства, съобщи вицепремиерът.

Той каза, че институциите са максимално фокусирани да се намали рискът от загуби по стария програмен период и да започне изпълнение на всички програми по новия програмен период. В рамките на служения кабинет през миналата година бяха одобрени 10 от 10 оперативни програми, по почти всички са започнали процедури по новия програмен период. Цел до края на този служебен кабинет е всички програми да са стартирали, заяви Пеканов.

Той съобщи, че по предишния програмен период е налице голям напредък по изпълнението на програмите. Следи се напредъкът по изпълнението на ниво програми, а и на отделните проекти, там където има забавяния. По инфраструктурните проекти тече доста интензивен процес по индексация на договорите за строителство и строителните дейности, извършени в периода на инфлация. За целта в края на септември 2022 г. Министерският съвет прие методиката за изменение на цената на договор за обществена поръчка в резултат на инфлацията, припомни Пеканов. Той каза, че по отношение на големите проекти над 50 млн.евро се извършва внимателен анализ на напредъка, като се предприемат необходимите действия за фазиране на проектите, които няма да приключат до края на тази година, за да се позволи финансирането им да продължи в новия програмен период, посочи вицепремиерът.

"Надяваме се още юни да имаме два медицински хеликоптера с готови екипажи", заяви служебният министър на транспорта Христо Алексиев по време на участието си в днешния парламентарен блицконтрол. 

Министърът съобщи, че крайният срок за подаването на офертите за първите два хеликоптера е изтекъл вчера. Има подадени две оферти на много реномирани HEMS оператори. Алексиев изрази надежда оценката да приключи бързо.

Министърът припомни, че по друга процедура страната ни се очаква да придобие още хеликоптери, първият от които се очаква да пристигне декември 2023 г., а останалите в периода 2025-2026 г. 

„Неколкократно сме заявявали, че спешната медицинска помощ по въздух е абсолютен приоритет за служебното правителство и държавата, тъй като касае живота и здравето на хората“, каза министърът. 

Последвайте канала на

Росица Валентинова
1318 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар
ШИБАМ ПЛАТЕНИ ГЕЙБЕРИ

2023.05.05 | 10:12

9
НАПРАВЕТЕ ПРАВИТЕЛСТВО, ЧЕ БОЙКО ЩЕ ИЗЛЕЗЕ В СЛЕДВАШИЯ МАГНИТСКИ.

2023.05.05 | 10:08

8
НЕ ИСКАМЕ БОРИСОВ ДА НИ ВЗИМА ПОВЕЧЕ ,,В РЪЦЕ,, ЗА 12 ГОДИНИ ВИДЯХМЕ КАКЪВ НЕКАДЪРНИК И ДЕМАГОГ Е
Мда

2023.05.05 | 10:03

7
ПРАВИ БЯХА ЛЕНА И АСЕН ВАСИЛЕВ,ЧЕ ТОВА Е ПОСТАНОВКА НА ГЕШЕВ, СЛУЖБИТЕ И ТИКВАТА. ДА ИМ СЕ ТЪРСИ СЕГА НАКАКАЗАТЕЛНА ОТГОВОРНОСТ!
кой лъже

2023.05.05 | 09:54

2
Защо казаха по телевизията и новините,че е бил със семейството си? Защо самият Гешев каза,че на него нищо му няма,но го е страх за децата!
до долния

2023.05.05 | 10:01

6
Може да казват , каквото си искат!! Но няма нищо общо със истината!

2023.05.05 | 09:58

3
Защо казаха, че е 3 килограма, защо казаха, че са намерили второ устройство, защо казаха, че има пострадал, защо, защо, за какво ли още ни лъжат?
Ха, ха, ха

2023.05.05 | 10:00

5
КЪДЕ Е ТРОЛА , ДЕТО РЕВЕШЕ ЦЯЛАТА СЕДМИЦА ЗА ЖЕНАТА И ДЕЦАТА НА ГЕШЕВ? НЕЩО МЪЛЧИ !!!

2023.05.05 | 09:48

1
A главния бил ли е или само са връщали празен автомобил?

2023.05.05 | 09:58

4
само сийка беше

Добави коментар

Водещи новини