Депутатите приеха правилника за дейността на НС след нови скандали, Нинова: Парламентарната република си отива

  • 28 април 2023 09:03

  • 1290
  • 5
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

На третия ден депутатите най-накрая успяха да приемат окончателно правилника за дейността на Народното събрание.

Днес трябваше да бъдат гласувани и състав и председатели на постоянните комисии, но точката беше отложена за следващата седмица.

Депутатите и днес не приеха Правилника за работата си

Парламентарният контрол днес ще започне от 12:00 часа и ще продължи не по-малко от три часа, приеха още депутатите. Целта е да може да приключи заседанието на Министерския съвет, който разглежда темата с бюджета, обясни Желязков.

Планирано е да участват вицепремиерът и министър на вътрешните работи Иван ДемерджиевИван ДемерджиевИван Демерджиев е адвокат с над 20 години опит.   Роден е през 1975 г. в Пловдив. През 2001 г. и министрите Иван ШишковИван ШишковИван Шишков е роден на 14 септември 1963 г. в София. Завършва образователна степен магистър по, Николай МилковНиколай МилковНиколай Милков е роден на 10 декември 1957 г. в София.   Завършил е Френската гимназия в София,, Росица КарамфиловаРосица КарамфиловаД-р инж. Росица Карамфилова е експерт с дългогодишен опит в областта на управление на околната, Никола СтояновНикола СтояновНикола Стоянов е роден през 1976 г. в София.   Завършва „Право“ в Софийския университет и Росен ХристовРосен ХристовРосен Христов е магистър по  международни икономически отношения от Калифорнийския

Депутатите приеха в правилника на Народното събрание, че внесените въпроси в рамките на парламентарния контрол до разпускане на Народното събрание (НС) следва да получат писмен отговор.

Министър-председателят, заместник министър-председателят и министърът ще могат да отложат само устен отговор на въпрос или питане поради болест или командировка извън страната и при неотложни случаи, но не повече от два пъти, приеха още народните представителите. Предложението за редакция беше направено от Павела Митова („Има такъв народИма такъв народ"Има такъв народ" е политическа партия в България, създадена от българския телевизионен“). Досега правилникът даваше възможност да се отлагат устен или писмен отговор на въпрос или питане поради болест, командировка извън страната или при неотложни случаи. 

Народните представители, които са хабилитирани преподаватели във висши училища, запазват заеманата от тях длъжност и могат да продължат да упражняват преподавателската си дейност или да ползват неплатен отпуск до края на пълномощията им по споразумение със съответното висше училище, прие още парламентът по предложение на ГЕРБ-СДС. 

В правилника на НС беше записано, че парламентарните групи и парламентарните комисии имат право на нещатни експерти. Нещатните експерти към парламентарните групи са до десет за всяка отделна група. Максималният брой нещатни експерти за една постоянна комисия е не повече от половината от броя на членовете ѝ.  

Досега беше регламентирано само, че народният представител има право на не повече от трима нещатни сътрудници. В Народното събрание се създава и води публичен регистър на нещатните сътрудници в Народното събрание. В регистъра се вписват и лицата, които участват в подготовката, обсъждането и приемането на актове или документи в Народното събрание по граждански договор, възложената задача и размерът на възнаграждението при спазване изискванията за защита на личните данни.

"Не мога да разбера защо новата коалиция „Продължаваме промянатаПродължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната"“-“Доносническа България“ искат от нас подкрепа, когато не присъстват те в залата и не си подкрепят предложенията. Това че водят тежки разговори с ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в за правителство и забравят тежкия проблем, който имат с тях, а сега обикалят кафетата в разговори за постове, се отразява на парламента. Подкрепяме ги, заставаме зад тях, но тях ги няма. Един човек има тук, който мери полови органи, той поне е тук, виждаме го“, изказа се от трибуната Цончо Ганев от „ВъзражданеВъзражданеВъзраждане е политическа партия в България, учредена през август 2014 г. Неин председател“.

Предложението на Петър Петров от "ВъзражданеВъзражданеВъзраждане е политическа партия в България, учредена през август 2014 г. Неин председател" за това депутатите да имат не само трудов, но и осигурителен стаж, както и предложението идеята на партията народните представители да получават безплатно карти за библиотеки и читалища, разпали скандал в залата. Според сега действащите правила по бюджета на НС към основните заплати на депутатите се начисляват допълнителни месечни възнаграждения за трудов стаж и професионален опит – 1% за всяка прослужена година. Петров искаше към трудов да се добави „или осигурителен“ стаж, както и на депутатите да се осигурява безплатен абонамент за правно-информационна система и безплатен достъп до библиотеки и читални.

Искрен Митев от ПП-ДБ коментира предложенията с думите“: „Явно депутатската заплата на г-н Петров не му стига и иска освен трудов, да му се добави и осигурителният стаж, за да получава още по-голямо възнаграждение. Той иска и Народното събрание да му плаща безплатен достъп до библиотеката и читалнята, и освен това достъпа до правните системи. Браво, господин Петров. Моля, обяснете защо искате НС да ви плаща още по-голяма заплата и достъпа на читалня и библиотека.“

Петров отговори: „Видяхте жив пример защо съм направил предложение за достъп до правно-информационните системи. Достъпът до това би ви помогнал да разберете какво пише в правилника и съответно да съберете информация, за да тълкувате направените предложния. Ако Митев си беше направил труда да иде до Човешки ресурси в НС, щеше да получи информация, че в момента начисленията върху възнагражденията са на база осигурителен стаж. Хората със свободни професии са дискриминирани, осигуряват се за трудов стаж, но не се осигуряват за майчинство или т.нар. болничен. За да избегнем тази дискриминация на 200 000 души, затова се направи това техническо уточнение – да пише трудов или осигурителен стаж.“

Цончо Ганев продължи спора: „Абсолютно не съм съгласен с вас и нямате право да дискриминирате хората и да ги карате да се определят по какъвто и да било полов признак. Това, че според вас мъже не трябва да се осигуряват за майчинство и за бременност, не значи, че преждеговорещият не прави опити за забременяване и трябва да се осигурява.“

„Това, което вие предлагате, е само за вашата лична заплатка. Срам е това за вас и за вашата парламентарна група“, отговори Искрен Митев.

След тези изказвания председателят на НС даде 10 минути почивка, а в залата настана смут.

Мирослав Иванов от ПП-ДБ обяви: „Аз съм бил във вашата позиция, знам, че не е лесно да въдворявате ред, господин Желязков. Но е ваш ангажиментът да вземате отношение и да не сте безмълвен. Мълчанието ви показва толеранс към един тип поведение. Най-високият пост в държавата идва със своите права, но и задължения и отговорности – част от тях е и въдворяването на ред в залата."

Депутатите решиха да нямат безплатен достъп до правно-информационни системи и до библиотеки и читални. 

Корнелия НиноваКорнелия НиноваКорнелия Нинова е български политик от БСП, член на Парламентарната група на Коалиция за от БСП взе думата: „Това е най-високата трибуна в държавата. Така пише в конституцията. Ако вие като председател кажете, че това отдавна не е най-високата трибуна – лоша работа. Въпросът е дали ние не я превръщаме в нещо друго. Трети ден гледаме цирковете ви, народни представители. Днес повече няма да мълчим. Категорично разграничавам БСП от случващото се в българския парламент, защото знам гражданите какво мислят. Депутатите са лоши, грижат се само за себе си – нека от днес нататък да се знае кои депутати точно и кои партии. Не всички са грамотни, за да разграничат трудов и осигурителен стаж. 30% от населението живее под прага на бедност. Как изглеждате, като се карате за няколко лева към заплатата? Имате ли представа какво се случва в държавата днес, сега, докато се карате и минавате граници с епитети, които възпитанието ми пречи да повторя и да кажа какво мерите и за какво се карате? От сутринта се занимавате само със себе си и с глупости. За нас е важно бюджетът на държавата, който се отнася от новороденото до пенсионера, защото оттам зависи какво майчинство ще има за втората година, каква ще е минималната заплата, ще се увеличат ли пенсиите.“

„Уважаеми български граждани, по закон нямаме право да внасяме проектобюджет. Това трябва да го направи правителство, каквото и да е то. Миналата година правителството на президента Радев отказа да внесе бюджет – абсолютно законово нарушение. Докато се карате и си мерите, се приема бюджет. В момента в МС се гласува бюджет, който по мой спомен за пръв път в парламентарната и бюджетната история ,не се одобрява от никого в държавата. Авторитетни финансисти и икономисти се изказаха против, работодатели вчера на Тристанка против. Няма партия, която да гласува „за“ този бюджет. Въпреки това, на инат днес служебния кабинет го приема и внася. Накрая депутатите са виновни, партиите не стават. То парламентарната република си отива, бе хора. Докато Борисов управляваше, правихме алтернативен бюджет. Имаме опита и експертизата. Ще ви кажа какво ви чака – този бюджет ще влезе в парламента, сигурно още днес. Имаме три изхода – приемаме го на първо четене, въпреки съпротивата си, и между първо и второ търсим как да го коригираме. Ние държим на социалната политика именно заради 30-те процента под прага на бедността. Втори вариант, на ПП – отхвърлянето му на първо четене и връщане на служебното правителство да го поправи. Каква гаранция имаме, че няма да е същият? Като го върнете, Радев ще каже „Ето ги, не могат да се оправят с управлението на държавата, аз ще си направя какъвто искам бюджет“ да знаят гражданите каква игра и задкулисие се развива. Ние категорично се разграничаваме от тази ситуация. Българи, моля, когато говорите за депутатите и парламента, да отделяте едните от другите. От името на БСП, вече внесохме в деловодството законодателните ни инициативи, касаещи животът на хората, очаквам поне те да се гледат“, допълни още тя.

Лидерът на „ВъзражданеВъзражданеВъзраждане е политическа партия в България, учредена през август 2014 г. Неин председател“ Костадин Костадинов заяви: „Когато преди малко повече от 24 часа се разгоряха доста ниски страсти, предупредих, че може да стане още по-неприятна развръзка. Заявихме, че няма да търпим просташко поведение или друго отношение, принизяващо институцията Народно събрание, подвиквания и натиск от медии на издръжка от чужди организации или от олигарси. Помислете, господин председател, ако не уталожите страстите тук, ще стане още по-зле. Няма да търпим тази институция да бъде превръщана в изтривалка. Благодаря на Кирил Петков – когато стана тази неприятна гнусотия вчера, той дойде в нашата стая и направи опит да се извини, нищо че не е негова вина и не касае неговата формация, а партньора му. Благодаря му още веднъж, но е очевидно, че в тази формация няма кой да контролира тези хора. При нас, когато един говори, говорят всички. Приемаме извинения, но не търпим наглост и безочие от най-високата трибуна. Това се случи пред деца, явно им е фетиш да излагат институцията пред децата.“

Грозна сцена се разигра на фона на брифинг на Възраждане

„Няма да толерирам обръщането към „Демократична България“ с „Доносническа България“, господин Костадинов“, предупреди Желязков.

Акад. Николай Денков заяви, че трябнва да се блокира в зародиш всеки опит за такова държание. Кирил Петков допълни: „Всички епитети, които не носят съдържание с аргумент политиките, важни аз народа, трябва да ги избягваме. Това е репутацията на целия народ.“

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
1290 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2023.04.28 | 11:51

5
naprotiv niniova ima parlamentarna republika no tia ne sa kazva balgaria a se kazva KOZIAK.

2023.04.28 | 11:33

3
Новият американски посланик няма и една седмица служба в София, а вече се меси във вътрешните ни работи. Вчера на официално събитие на Американската търговска камара в България Кенет Мъртън заяви, че България трябва да ликвидира българския лев и да приеме еврото като своя валута.

2023.04.28 | 11:34

4
Докога американско робство в Европа? Докога продажни българи ще ни поробват да си пълнят джобовете?
Тенев

2023.04.28 | 10:17

2
Якоооо

2023.04.28 | 10:01

1
Платените от САЩ сороски тролове в нашия нет , ни заливат с ЛЪЖИ и ИЗМАМА, така както техните предци 33 години ни мамиха, че живеем добре е щастливо. Лъгаха ни в учебниците, че са ни освободили от турско робство , а защо никой не ги попита и отговора е ясен за да имат излаз на Босфора и Дарданелите. Родината ни и е платила с много злато на американското посолство . После пак ни лъгаха, че са ни освободили от Хитлеро- фашизма и построиха паметници по- високи от тези на Апостола на Свободата ,а САЩ е бил в съюз със същия Хитлер при подялбата на Полша Уважаеми Граждани...Българи , НЕ ВЯРВАЙТЕ НА ТРОЛОВЕТЕ В НЕТА, КОИТО ВИ ТРОВЯТ ВСЕКИ ДЕН за това, че САЩ не е агресор и окупатор . НИКОГА ПОВЕЧЕ АМЕРИКАНСКО РОБСТВО В БЪЛГАРИЯ !!!

Добави коментар

Водещи новини