Двама бивши министри в един глас: Песимисти сме за съдебната реформа

  • 27 април 2023 17:51

  • 621
  • 1
Двама бивши министри в един глас: Песимисти сме за съдебната реформа
© Кадър: БТВ
Слушай новината Слушай новината

Бившият вътрешен министър Емануил Йорданов и бившият министър на отбраната Николай Свинаров, в момента и двамата юристи, споделиха какви са им очакванията за реформата в съдебната система в ефира на bTV.

Двамата бивши министри споделиха, че не са оптимисти за съдебната реформа у нас.

Ако има реформа, за което много се съмнявам, тя би могла да увеличи доверието в съдебната система. Въпреки това една голяма част от нея работи съвсем нормално, но имаме тежки проблеми със законодателството и с отделни лица, които работят в съдебната система, посочи Йорданов.

Той допълни, че "по-старите джентълмени" имаха 12 години да направят съдебна реформа, но не сториха нищо.

„Няма как да сме оптимисти. Нито могат, нито искат, няма и да го направят. В ГЕРБ не съм виждал нито един юрист в съдебната зала, май и от ПП не съм виждал“, отбеляза още бившият вътрешен министър.

Проф. Панайотов: Съдебна реформа може да има само в рамките на поне един цял мандат

Според Николай Свинаров почти нищо не се знае за естеството на тиражираната съдебна реформа, освен че се обмисля контрол върху главния прокурор и разделянето на КПКОНПИ на две.

По думите му антикорупционната комисия е създадена за случаите, когато прокуратурата не си свърши работата, за да има кой да я свърши вместо нея. Според него ако бъде закрита КПКОНПИ, в бюджета ще има много повече пари, отколкото сега.

На въпрос защо шумни дела потъват след това в забрава, Йорданов и Свинаров обясниха, че когато има "думкане на тъпан", в повечето случаи се касае за дела с пропагандни цели.

Целта на шумното дело е да направи велики тези, които го образуват. Но какво се случи с КТБ преди девет години? Още сме на фаза нула. Къде беше контролът на БНБ, къде беше контролът на ДАНС? Какво направи БНБ по случая с КТБ, как допусна този фалит на една от големите банки, в която имаше и държавни пари, попита Свинаров.

Последвайте канала на

Владимир Василев
621 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Живота се развива като кълбо... колкото е дълго..

2023.04.27 | 19:34

1
Вие сте извън борда. репутацията ви е селско ниво. Мнението ви е НУЛЕВО. посредствени сте.

Добави коментар

Водещи новини