СОС ще обсъди общинската програма за закрила на детето за тази година

  • 25 април 2023 15:06

  • 270
  • 0
СОС ще обсъди общинската програма за закрила на детето за тази година
© Novini.bg
Слушай новината Слушай новината

Столичният общински съвет (СОС) ще разгледа предложената от заместник-кмета Албена Атанасова общинска програма за закрила на детето за 2023 година, съобщават от СОС.

Тя включва множество дейности в седем различни приоритетни области. Целта ѝ е да се повиши качеството на живот на всички групи деца в зависимост от възрастта им, социалния статус, физическото, здравословно и психическото им състояние. В програмата са предвидени стипендии, събития, инициативи, методически указания, занимания и ред други планирани мероприятия в следните седем области, към всяка от които са посочени конкретни цели, дейности, изпълнители и партньори, финансиране и срок на изпълнение.

В сферата на социалната политика целта  е подобряване стандарта на живот на всяко дете, прилагане на индивидуален подход в подкрепяща среда, съобразно потребностите му, личностни качества, знания, умения и интереси.

Председателят на СОС: До края на 2025 година се очаква София да има нова многофункционална спортна зала

За образованието се цели осигуряване достъпа на всяко дете до качествена предучилищна подготовка и образование, интегриране и осигуряване на допълнителна подкрепа според установените потребности на децата и учениците от различни етнически групи, със специални образователни потребности и/или хронични заболявания, и в неравностойно положение.

В сферата на здравеопазването усилията са насочени към провеждане на здравна политика към децата, гарантиране на детското здраве и насърчаване на здравословен начин на живот и здравна култура.

Относно информационното общество, медийното пространство - повишаване осведомеността на обществото относно правата на децата, насилието над деца и стимулиране на активното участие в противодействието му. 

За защита на децата от всякакви форми на злоупотреба, насилие и експлоатация целта е осигуряване правото на детето на живот в сигурна и безопасна среда, превенция на рисковото поведение сред децата. 

В сферата на спорта, културата, свободното време и отдиха ще се работи за създаване на условия за пълноценно използване на свободното време, отдих и развитие на способностите на детето, подкрепа на личностното развитие на всяко дете.

Предвижда се реализиране на дейности за кариерно ориентиране и консултиране на децата и учениците.

Столичната общинска програма за закрила на детето е разработена в синхрон с хоризонталните политики за закрила, като във всички секторни политики – образование, здравеопазване, социална политика, култура и спорт са заложени дейности, с цел подобряване на средата и осигуряване на условия за ефективно упражняване на правата и подобряване качеството на живот на децата и пълноценното им личностно развитие, посочват още от СОС.

Точката е включена в дневния ред на предстоящото заседание на СОС.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
270 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини