Министър Демерджиев разговаря с унгарския си колега

  • 18 април 2023 16:42

  • 367
  • 0
Министър Демерджиев разговаря с  унгарския си колега
© МВР
Слушай новината Слушай новината

Българска делегация, водена от вицепремиера по обществен ред и сигурност и министър на вътрешните работи Иван ДемерджиевИван ДемерджиевИван Демерджиев е адвокат с над 20 години опит.   Роден е през 1975 г. в Пловдив. През 2001 г., бе на работно посещение в Будапеща по покана на унгарския си колега Шандор Пинтер, съобщиха от пресцентъра на МВР.

В рамките на проведените двустранни разговори министър Демерджиев подчерта, че за България присъединяването към Шенген остава ключов приоритет и благодари за последователната подкрепа, която страната ни получава от Унгария.  Той уточни, че е осъществен постоянен диалог с Австрия и Нидерландия и се работи в посока промяна на техните позиции. „Изпълняваме план за действие с Австрия за превенция на нелегалната миграция с акцент борбата с мрежите за контрабанда на мигранти. Изяснихме до голяма степен исканията на Нидерландия и имаме готовност да предоставим нужните аргументи за промяна на тяхната позиция“.

Министър Демерджиев разговаря с хърватския си колега

Двамата вътрешни министри обсъдиха миграционната обстановка, която на етапа остава динамична. Демерджиев подчерта, че изминалата година натискът към България е бил четири пъти по-висок спрямо предходната, а от началото на 2023 г. опитите за нелегално преминаване на вход са с близо 42% повече в сравнение със същия период на 2022. Той посочи, че най-чувствителна остава българо-турската граница и изрази удовлетвореност от признато приоритетното значение на тази граница за сигурността на Европейския съюз и Шенген и допълни: „Очакваме решението на Европейската комисия за допълнителната финансова подкрепа за техническото обезпечаване на границата, след проведените технически мисии за оценка на нуждите“. 

Вътрешният министър запозна унгарския си колега със стартиралия през март пилотен проект с ЕК за бързи процедури по убежище и връщане на българо-турската граница, по който страната ни работи в тясно сътрудничество с европейските партньори и отговорните институции. Във връзка с ефективното противодействие на контрабандата на мигранти двамата министри се обединиха около необходимостта от още по-засилено взаимодействие между всички държави членки, както и с държавите на произход и транзит. Министър Демерджиев сподели, че съвместно с Европол работим по създаването на целева оперативна група с цел още по-ефективен обмен на информация и координация на съвместни операции срещу каналджийските мрежи и бърз отговор на заплахите за сигурността като цяло.  „Амбицията ни е да се включат всички заинтересовани държави членки на ЕС, работим и за привличане на Турция и Сърбия“.

Българският вътрешен министър потвърди категорична подкрепа към инициативата на Унгария за демарш към ЕК за увеличаване на средствата за гранично управление в контекста на прегледа на Многогодишната финансова рамка. 

В срещата участваха още заместник-министърът на вътрешните работи Моника Димитрова – Бийчър, главният секретар на МВР главен комисар Петър Тодоров, директорът на ГД „Гранична полиция“ главен комисар Росица Димитрова.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
367 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини