Министър Стоянов: Спряхме ръста на цените, но не успяхме да намалим цените на дребно

  • 11 април 2023 18:34

  • 639
  • 1
Министър Стоянов: Спряхме ръста на цените, но не успяхме да намалим цените на дребно
© Кадър: БНТ
Слушай новината Слушай новината

Положението на страната ни не е лошо. Влияние оказва развитието на пазара в Европа. Миналата година България е с най-висок ръст в износа. Тази година отчитаме 20% ръст на износа през януари и февруари и то при спадащ пазар. Това заяви служебният министър на икономиката Никола СтояновНикола СтояновНикола Стоянов е роден през 1976 г. в София.   Завършва „Право“ в Софийския университет в предаването „Още от деня“ по БНТ.

Думите му са по повод лошата икономическа прогноза на МВФ за България.

„Българската икономика е в много добро състояние, въпреки негативното говорене. Вътрешното потребление расте, както и експортът. Има проблем по отношение на кадрите. Бизнесът има много поръчки, но няма хора. Затова трябва да заложим на образованието на децата“, подчерта той.

Министър Стоянов: Очаквам да започне поевтиняване, от четири месеца има спад на инфлацията

„Бизнесът трябва да разбере, че зеленият преход и кръговата икономика не е принуда, а инвестиция в бъдещето“, изтъкна министър Стоянов.

„Служебният кабинет ще внесе бюджет с 3% дефицит. Събираемостта е скочила с 20%. Има 30% по-високи разходи за година, но правим всичко възможно да ограничим разходите. Предлагаме увеличение на пенсиите с 12%. Увеличение е предвидено за учителските заплати и администрацията с 10%“, съобщи той.

„Ръстът на цените го спряхме, но не успяхме да намалим цените на дребно. Това стана с комплекс от мерки. На едро цените падат, но в магазина има само намаление на промоции, но нас това не ни задоволява, защото това е временно. Искаме трайно намаление на цените“, подчерта министърът на икономиката. По думите му сайтът за контрол на цените е помогнал. Той каза още, че мерките са можели да бъдат много по-рестриктивни.

„Най-хубаво би било редовно избран министър да седне на стола ми“, каза още Никола СтояновНикола СтояновНикола Стоянов е роден през 1976 г. в София.   Завършва „Право“ в Софийския университет.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
639 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини