Доц. Георги Лозанов: Ръстът на "Възраждане"е проблем, свързан с медиите

  • 08 април 2023 13:09

  • 2166
  • 20
Доц. Георги Лозанов: Ръстът на "Възраждане"е проблем, свързан с медиите
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

"Ти не си журналист" – защо политиците имат такова отношение към журналистите – коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" доц. Георги Лозанов, преподавател във ФЖМК и бивш председател на СЕМ.

"Това е поведение на определени политически сили, които ползват враждебна реч и които превръщат опонентите си, които не са съгласни с тях, във врагове. Те се опитват чрез агресивни форми на поведение да ги санкционират. Това е абсолютно недопустимо. Цялата демократична логика е обратна – журналистите да бъдат критични към политиците, а не политиците към журналистите.

Преди време "мисирките" на Борисов беше някакъв несръчен опит за шега или фамилиарничене с журналистите, защото той беше свикнал на много голям медиен комфорт, осигурен от журналистите. Така че това отношение към тях беше донякъде предпоставено от самите журналисти, разбира се, не всички, в тази удобност да му предоставят думата и да го превръщат в някаква звезда.

Случаят с "ВъзражданеВъзражданеВъзраждане е политическа партия в България, учредена през август 2014 г. Неин председател" е абсолютно нахалство – да съдят един публичен свят и да се разпореждат по един агресивен, мутренски начин не само с журналистите, но и с формирани по демократичен начин взаимоотношения. Да наричат хората с обидни думи, да наричат медиите "предатели", да наричат една партия "Доносническа България" и никой журналист да не им каже на среща, че това не е начин, по който могат да се обръщат към политиците."

Реакцията и денят за размисъл

"В предизборната кампания и извън нея, когато има враждебна реч, а това на "ВъзражданеВъзражданеВъзраждане е политическа партия в България, учредена през август 2014 г. Неин председател" е враждебна реч и реч на омразата към журналисти, непременно журналиста, представител на медията трябва да реагира и да я обозначи като такава. Не може да има оправдание, че е било ден за размисъл и затова медията не е реагирала на това агресивно поведение на "ВъзражданеВъзражданеВъзраждане е политическа партия в България, учредена през август 2014 г. Неин председател". Принципите с човешките права са в във всички случаи по-важни от правото на размисъл. Въобще тази кампания нанесе страхотни поражения върху обществените медии с този поток от хора, които вървяха по тях и беше ясно, че няма да влязат в НС, но изстискаха комуникационния ресурс на обществените медии. Този закон, който гласуваха преди около година, е подценяване на публиката. но и Изборния кодекс промениха по същия начин."

Имат ли право на мнение журналистите

"Как може да обсъждаме Костадинов какво говори за правата на журналистите. Той да отиде и да си говори със съветския посланик и по-лесно ще се разберат с него. Разбира се, проблемът с ръста на "ВъзражданеВъзражданеВъзраждане е политическа партия в България, учредена през август 2014 г. Неин председател" е голям и е свързан с медиите, защото г-н Костадинов беше предизборната им "звезда" и минаваше от медия в медия, а пък преди това казваше, че никога няма да стъпи в тези медии, защото били чужди. Но когато дойде момента да облъчва избирателите си, забрави за това, че са "чужди", но по-лошото е, че и те забравиха как ги е наричал.

"Колективното унижение" на журналистите, по книгата на доц. Милена Якимова "Страх и пропаганда", е голям проблем, но абсолютно решим. Колко са журналистите, които поддържат високо професионално ниво и правят качествена журналистика в България – ако са 500 души, пак добре. Но те трябва да се съберат, да се организират и да се превърнат в някаква структура, която да не допуска по никакъв начин да ги унижават и да им нарушават правата. И колкото повече заприличват политиците на Костадин КостадиновКостадин КостадиновКостадин Костадинов е роден на 1 април 1979 г. в град Варна. Завършва магистратура по балканистика, толкова по-лесно ще стане такова обединение между журналистите. Неволята ще доведе дотам журналистите да се обединят."

Последвайте канала на

Росица Валентинова
2166 20

Свързани новини

Коментари 20

Добави коментар
юлиян

2023.04.08 | 18:17

20
Има ли смисъл да въртиш и сучеш.Журналиста-свещенна крава.Съгласен.Но има се пред вид истинският журналист,а не покорно полягащия под волята на ''Правилния събеседник''.Тук Костадинов е напълно прав.''Журналист в България''-това отдавна не звучи гордо.Точно обратното.Тази професия е напълно девалвирала в последните години.
Бай....

2023.04.08 | 17:43

19
Тъп педал!
Пешо z

2023.04.08 | 17:09

18
Така както ЕС забрани някой медии ,ще трябва да забраним и прозападни медии.
Интересно

2023.04.08 | 16:49

17
И нито дума, как мутри изхвърлят журналист от вчерашния брифинг на “ Пълен Провал” и “ Продай България”?!
Жиката

2023.04.08 | 16:34

16
Лозана ще ти разбия мутрата,цървул.
Евгения

2023.04.08 | 16:30

15
Проблем си ти!!! И всички като теб!!! А не Възраждане !!!! Защо ми давате думата на тоя???
някой

2023.04.08 | 13:59

5
ръстът на възраждане не е проблем, ти си проблема

2023.04.08 | 16:12

14
Точно
За педерастите на НАТО

2023.04.08 | 15:58

13
Абе тъпанар, нали посолството на САЩ плаща на всички журналисти да лъжат. Продължавайте да си продавате майките на САЩ, и ще направите Възраждане първа сила, което също ще ни такова мамата, но поне за момента няма да ни унищожи

2023.04.08 | 15:44

12
Къде ги истинските и честни журналисти
евлоги

2023.04.08 | 15:31

11
Дърт педерунгел ,няма ли да мреш вече ,миришеш от километри на чернозем..

Добави коментар

Водещи новини